Χιλιάδες εφαρμογές στο Android καταγράφουν την κάθε κίνηση του χρήστη

Android apps, Χιλιάδες εφαρμογές στο Android καταγράφουν την κάθε κίνηση του χρήστη

Νέα έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών (International Computer Science Institute) στην Καλιφόρνια έφερε στο φως κάποια ανησυχητικά αποτελέσματα. Περίπου 17.000 εφαρμογές για Android καταγράφουν και αποθηκεύουν όλες τις δραστηριότητες των χρηστών. Σύμφωνα με την πολιτική της Google, θεωρείται παράβαση η αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για χρήση στοχευμένης διαφήμισης.

Ακόμα, η έρευνα έδειξε πως οι εφαρμογές αυτές μπορούν και καταγράφουν δεδομένα χρηστών, συνδέοντας το Advertising ID του χρήστη με άλλες πληροφορίες στη συσκευή του που δεν μπορούν να περιοριστούν με διαφορετικό τρόπο. Το Advertising ID είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται για την προώθηση προσωποποιημένων διαφημίσεων στο χρήστη και παρόλο που η Google προτείνει μόνο της χρήση αυτής της λειτουργίας, λιγότερο από το 1/3 των εφαρμογών που συλλέγουν πληροφορίες κάνουν αποκλειστική χρήση του Advertising ID. Με άλλα λόγια, οι υπόλοιπες εφαρμογές αξιοποιούν όλους τους πιθανούς τρόπους συλλογής προσωπικών δεδομένων.

Η ιστοσελίδα CNET αναφέρει πως μερικές από τις δημοφιλής εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν ακολουθούν τις οδηγίες της Google. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές είναι τα Angry Birds, Audiobooks by Audible, Flipboard και Clean Master.

Σε απάντηση της η Google είπε πως έχει ξεκινήσει δική της έρευνα και σκοπεύει να λάβει μέτρα ώστε να μην συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τον αριθμό των εφαρμογών που επηρεάζονται ή το πώς σκοπεύει να ενεργήσει για την αντιμετώπιση τους.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Thanoslam

Καλά είσαι

τακης

Να ταν μονο οι εφαρμογες του αντροιντ.. εδώ τα windows σε παρακολουθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS. 

Software Android Google Play Store Meta

WhatsApp: Νέα δυνατότητα σας λέει αν η συνομιλία σας είναι ασφαλής

Το WhatsApp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ως τέτοια προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη.

Smartphones Android Apple featured

Η μετάβαση από iPhone σε Android θα γίνει πολύ πιο εύκολη του χρόνου

H Apple προχωρά σε πολλές άλλες αλλαγές για να συμμορφωθεί με τους όρους του νόμου για τις ψηφιακές αγορές.