Κίνα: Κατασκευάζει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος

Συγκρούοντας μεταξύ τους υποατομικά σωματίδια σε τρομακτικές ταχύτητες, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσουμε την θεμελιώδη κατανόηση του Σύμπαντος. Αυτός είναι ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, θεωρεί τόσο σημαντικά τα ευρήματα που έρχονται από τον Large Hadron Collider (Επιταχυντή Αδρονίων, LHC) στο CERN.

Διπλάσιο μέγεθος και επταπλάσια ισχύ
H Κίνα ετοιμάζεται να κατασκευάσει τον δικό της επιταχυντή ο οποίος θα είναι σε μέγεθος διπλάσιος από εκείνο του CERN και θα έχει την επταπλάσια ισχύ. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2020 και μεταξύ άλλων οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το μποζόνιο Χιγκς που ανακαλύφθηκε στο CERN το 2012 και είναι το σωματίδιο που προσδίδει μάζα στην ύλη, η αλλιώς το “σωματίδιο του Θεού”.

O επιταχυντής των Κινέζων θα είναι ικανός να παράγει εκατομμύρια μποζόνια Χιγκς, πολλά περισσότερα από αυτά που γεννιούνται στον LHC στη Γενεύη. Θα έχει επταπλάσια ισχύ από τον LHC, έτσι ώστε να προκαλεί τη σύγκρουση δεσμών σωματιδίων σε πρωτόγνωρα υψηλές ενέργειες.

Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι “ο LHC φθάνει στα όρια των επιπέδων ενέργειας που μπορεί να πετύχει, Δεν φαίνεται δυνατόν να αυξηθεί η απόδοση της υπάρχουσας διάταξης”

Το CERN πάντως έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον LHC, ώστε το 2025 να δεκαπλασιάσει τη «φωτεινότητά» του, δηλαδή τον ρυθμό των συγκρούσεων. Περισσότεροι από 230 επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο CERN, για να συζητήσουν την αναβάθμισή του. Οι σχετικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το 2025.

Η Κίνα θέλει να ηγηθεί στην επιστημονική έρευνα
Την ώρα που οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες περικόπτουν τα κονδύλια για βασική έρευνα, η οποία δηλαδή δεν έχει άμεσες πρακτικές εφαρμογές, η Κίνα δαπανά τεράστια ποσά και για βασική και για εφαρμοσμένη έρευνα. Σκοπός της είναι να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης σε μία μεγάλη γκάμα επιστημονικών πεδίων, από τη βιολογία έως και την κοσμολογία.

«Δεν θα πρόκειται για ένα κινεζικό μηχάνημα, αλλά για ένα μηχάνημα για την παγκόσμια κοινότητα, από την παγκόσμια κοινότητα» αναφέρουν οι Κινέζοι από την πλευρά τους.

O επιταχυντής του CERN
Κίνα: Κατασκευάσει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος, Κίνα: Κατασκευάζει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος

Κίνα: Κατασκευάσει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος, Κίνα: Κατασκευάζει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος

Κίνα: Κατασκευάσει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος, Κίνα: Κατασκευάζει επιταχυντή που θα κάνει του CERN να μοιάζει νάνος

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NLS

Εμένα γιατί με φοβίζει αυτό;

Μαρκος

@NLS Πρεπει να ειναι μασονοδουλεια για να φωνακσουν τον αντιχριστο

Kostas

NLS τι φοβάσαι?εχουν πέσει πολλα τρις ευρω με τους καλυτερους παγκοσμιος επιστήμονες.ειναι το μεγαλύτερο πείραμα τις ανθρωπότητας αν και νομιζω οτι θα κανουν μια τρυπα στο νερο για τον λογο πως αν ανακαλύψουν πως δημιουργήθηκε το συμπαν θα ξεκινήσει πολεμος αναμεσα στις θρησκείες,θα αλλαξουν τα παντα σε οτι πιστεύαμε.

Υ.Γ καλυτερα να φοβασαι τον χοντρο και την παρεα του παρα το πειραμα

Darth

@NLS όπως και μερικούς φοβίζει το πυρηνικό εργοστάσιο κλπ

ναι μεν υπάρχει άλογος να φοβάσαι , αλλά αν δεν ασχοληθεί ανθρωπότητα με αυτό θα μείνει πίσω για τα καλά, και θα αργήσει να βγει και στο διάστημα… και αν αργήσει από ένα σημείο και μετά υπάρχει point without return (δεν θα υπάρχουν πλέον resurces για να βγει στο deep space)… έτσι αυτοματα μέσα σε κάποια χρόνια θα πάψουμε να υπάρχουμε σαν είδος καθώς πλανήτης θα πάψει να είναι κατοικήσιμος λόγο ανυπαρξίας των resurces

ChriG

Και στου βοδιού το κέρατο που λέει ο λόγος να πάμε μια τρύπα στο νερό θα κάνουμε.Αυτά που βλέπουμε στις ταινίες με αυτά αυτά που μπορούνε να επιτευχθούνε είναι μέρα με την νύχτα.Εδώ δεν μπορούμε βασικά πράγματα να επιτύχουμε θέλουνε και δεύτερο και μάλιστα κινέζικο cern.
Σε ένα bug λανθασμένου υπολογισμού να πέσουμε και πάπαλα.Όποιος παίζει με πράγματα που δεν μπορεί να κατανοήσει την φύση και τα όρια του κάποια στιγμή τον τρώει η μαρμάγκα.Ποτέ δεν θα μάθουμε πως δημιουργήθηκε το σύμπαν ούτε και θα γευθούμε στο ελάχιστο το μέγεθος της σοφίας του.Απλοί μικροί παρατηρητές είμαστε και θα είμαστε μέχρι το τέλος του όταν αυτό έλθει.
Τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.Πρώτα διαλύουμε κυριολεκτικά τον καλύτερι πλανήτη ever μέσα στο σύμπαν,μετα σκοτωνόμαστε μεταξύ μας και καταδικάζουμε ανθρώπους στην φτώχια και στην δυστυχία,ειμαστε μέσα στο ψέμα την αδικία…και ψάχνουμε τρομάρα μας τι;όταν δεν σέβεσαι το ανθρώπινο είδος,την ζωή,την υγεία,την αγάπη,την δικαιοσύνη…πως θα σε σεβαστεί το ίδιο το σύμπαν αυτό που σε δημούργησε;ότι δίνεις παίρνεις κακόμοιρε άνθρωπε…καταδικασμένος στην αλαζονεία και στην δυστυχία.

Ιωάννης jb

Darth.. πλάκα μας κάνεις τώρα?? Απο ένα σημείο και μετά αυτά τα πειράματα είναι επικίνδυνα!!! παίζουν με τη φωτιά και αν τους κάψει δεν θα είναι οι μόνοι που θα καούν!!!!!!
Ακου εκει θα πάψει ο πλανήτης μας να είναι κατοικήσημος!! Ασε μας ρε φίλε, τα λες και τα πιστευεις αυτά?? Πολύ hollywood βλέπεις χαλάρωσε

Ιωάννης jb

Darth.. έτσι αυτοματα μέσα σε κάποια χρόνια θα πάψουμε να υπάρχουμε σαν είδος καθώς πλανήτης θα πάψει να είναι κατοικήσιμος λόγο ανυπαρξίας των resurces..
Ελα πες το σε έχει πειράξει στον εγκέφαλο το πολύ hollywood.. δεν εξηγειται αλλιώς!!
Εδω μιλάμε για άκρως επικίνδυνα πράγματα…. που στο άκουσμα τους κάνουν το απλό κόσμο να τρέμει και τον σοβαρό επιστημονικό κόσμο να λέει παίζουν με τη φωτιά και αν καούν δυστυχώς θα καούμε και εμείς μαζί τους!!!!

Mitsaras

Λιγο “Τhe Flash” φαση μου ακουγεται..

vasilist

Όποιος κατέχει την τεχνολογία κατέχει και κόσμο όλο.
Δεν γίνεται για το καλό της ανθρωπότητας αλλά για την απόκτηση τεχνολογίας που θα καθιστούν το κράτος που την κατέχει κυρίαρχο.
Όχι απαραίτητα για το κακό και πολέμους αλλά για την διατήρηση του κατόχου της τεχνολογίας στην κορυφή της αλυσίδας.
Ναι οι επιστήμονες πάνε για το καλό και την έρευνα, τα λεφτά όμως πέφτουν για άλλο σκοπό.

Bloodmaster

@ΙωάννηςJb
Ο Darth καλα τα λεει. Αυτος ο πλανητης οντως σε κανα 1000 χρονια πιθανον να μην εχει αρκετη τροφη για ολους μας οπως και ορυκτά. Μεχρι και γλυκο νερο μπορει να μην υπάρχει. Και για ολα αυτα θα ευθύνεται ο ανθρωπος. Μην αρχισεις τα σχολια τυπου οικολογε κλπ.

giannis

Ο πλανητης παει ολοταχως για φουντο. Οσο πιο γρηγορα βρουμε τον τροπο ειτε να σταματησουμε την κατηφορα ειτε να ξεφορτωσουμε τον μισο σε καποιο σλλο πλανητη τοσο το καλυτερο. Για να γινουν αυτα μας λειπουν βασικες γνωσεις για το συμπαν η αποκαλυψη των οποιων θα επιτρεψει την πιο γρηγορη μετακινηση μας μεσα σε αυτο. Αυτο ειναι η μια πλευρα της αληθειας.
Η αλλη πλευρα ειναι οτι τετοια πειραματα μπορουν ευκολα να καταληξουν σε ήχο και φως για ολο τον πλανητη. Γιατι; Γιατι η επιστημησε αυτα τα επιπεδα δουλευει με θεωριες που προσπαθει να αποδειξει. Δεν υπαρχει τοποτα σιγουρο και ασφαλες. Ειμαστε πανω σε ενα κινουμενο τραινο που ξερουμε οτι θα εκτροχιαστει και προσπαθουμε εν κινησει να το μετατρεψουμε σε αεροπλανο.
Η τριτη και χειροτερη πλευρα της αληθειας ειναι οτι αυτη η επιστηνονικη γνωση δεν ειναι κτημα των κοινωνιων. Αυτη η επιστημονικη γνωση ανηκει πρωτα σε αυτους που πληρωνουν για τα πειραματα και οι οποιοι θελουν να την εκμεταλλευτουν με σκοπο τον προσπορισμο κερδους (οικονομικου, πολιτικου, γεωστρατηγικου, στρατιωτικου). Εμεις απλα παρακολουθουμε αβουλοι.

Manolis

made in China και η επιστημονική έρευνα δηλαδή!!! :p

Νάσος

Οκ παιδιά όλα καλά αυτά που γράφονται εδώ. Έχετε πάει σε κανένα νοσοκομείο να δείτε πόσα παιδάκια πεθαίνουν από ασθένειες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν με τόση τεχνολογία…
Καλά τα πειράματα δεν λέω όμως έχουμε χάσει την αρχική μας ταυτότητα. Είμαστε άνθρωποι και αυτούς πρέπει να βοηθάμε πρώτα.
Η Γη μας όντως δεν θα υπάρχει σε 1000 χρόνια αλλά. Who cares…. Και στον Άρη να πάμε πάλι τα ίδια θα κάνουμε… Είμαστε σαν ιός που έλεγε και στο matrix.
Και οκ τα καταφέρνουν με το πείραμα, θα τα σώσουν αυτά τα παιδάκια που προανέφερα…
Τέλος και συγνώμη αν σας κούρασα, όλοι έχετε δίκιο και άνθρωπος πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητα του αλλά και να μην επαναπαύεται, η πιστη μας, το μυαλό μας και η επιστήμη μας βοηθά.

BraveNewWorld

Ρε παιδιά δεν μπορώ να βλεπω σκοταδιστικες απόψεις σε τεχνολογικό μπλογκ. Το ότι κανουμε ένα σωρό πράγματα σαν ανθρωπότητα λάθος δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοψουμε και τα σωστα που είναι ή έρευνα. Μην ξεχνάμε είμαστε εδώ που είμαστε και ζούμε όσο ζούμε επειδή κάποιοι “τρελοί” δεν συμβιβάστηκαν. Και να τελειωνω το μέλλον την ανθρωποτητας, αν θέλουμε να εχουμε μελλον, είναι σε αλλά άστρα και άλλους πλανήτες. Ο ήλιος μας και ο πλανήτης μας δυστυχώς έχουν ημερομηνία λήξης ακομη και αν δεν καναμε τπτ κακό σε αυτόν.

Ιωάννης jb

Bloodmaster.. ρε συ είπα πουθενα οτι θα εχει τροφή για όλους??
Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλειφτεί το είδος του ανθρώπου εκτός και αν γίνει καμια καταστροφή που δεν εχει ξαναγίνει σε αυτό το πλανήτη και αυτά που κάνουν οι πανηλίθιοι μπορει να προκαλέσουν μια τέτοια..
Σε 1000 χρόνια?? Εδώ σε 100 χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα και αυτός που ξέρει τα πάντα καλύτερα απο όλους μας να φανταστεί πως θα είμαστε!!! Εσύ μου λες για χίλια??
Το ξαναλέω μη βλέπετε πολύ hollywood πειράζει..
giannis.. Ο στόχος τις ελιτ είναι μέχρι μια πολύ κοντινή ημερομηνία να φτάσουν το πλυθησμό του πλανήτη στο μισό δις..
Αυτό το έχουν εισηγηθει κορυφαίοι επιστήμονες διότι είναι κάτι που θα σώσει το πλανήτη και λογικά το έχουν βάλει μπρος..
Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι για να το καταφέρουν και όλοι είναι τρομακτικοί

ΚώσταςD.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα πειράματα είναι για τα πειραματόζωα επιστήμονες που τα κάνουν… Και σιγά μην γίνονται για την δήθεν κατανόηση του σύμπαντος… Κάτι άλλο ψάχνουν…

Μιχαλης

Ρε πατε καλα οι μισοι που σχολιαζεται?? παρτε πρωτα ενα πτυχιο φυσικης να καταλαβεται τι ακριβως ειναι ενας επιταχυντης και τι κανει και μετα πεταξτε τις βλακεις που διαβαζεται στο καθε “σαιτ” για να μην πω τιποτα αλλο.. περισσοτερο κινδυνευουμε απο την βλακεια μερικων παρα απο 1000 επιταχυντες

j

Πηγα στο σερν πριν ενα μήνα. Πραγματικά εντυπωσιακή δουλεια. Τωρα αν η Κίνα φτιάξει έναν τόσο μεγάλο επιταχυντή λογικα και το σερν θα φτιάξει μεγαλύτερο κτλπ. Και ο ανταγωνισμός καλός ειναι αν και δύσκολο να φτάσει η Κίνα τόσο γρήγορα το επιπεδο του σερν. Καινουρια στον χώρο ενώ το σερν έχει τόσα χρονια λειτουργίας

manol

Τρελα λεφτά στο όνομα της έρευνας για να εξυπηρετήσει την σημερινή ανθρωπότητα σε τι ακριβώς ρε παιδιά…
Μ αυτά τα χρηματα κρίνονται σοβαρά προβλήματα που μας μαστίζουν, πείνα,λειψυδρία, αρρώστιες, ενεργειακά θέματα κλπ.μετα ας ασχοληθούν και με την

Darth

@manol σήμερα στο τπτ (Σχεδόν) στο μέλλον αυτές η γνώσεις θα είναι ανεκτίμητες σε βαθμό να βοηθήσουν να σωθεί το είδος μας (προφανώς όχι στην γη) όσο για παιδάκια που πεινάνε κλπ κλπ…. σκέψου το αλλιώς… πες ότι αντί να δίνουμε λεφτά στης επιστημονικές έρευνες θα τα έδιναν όλα στο να ταΐζουν τα παϊδάκια που πεινάνε… όλοι χαρούμενου όλοι χορτάτοι…. περνάνε χρόνια… και ουαλα το πρόβλημα υπερπληθυσμού γίνεται τεράστιο… σιγά σιγά δεν φτάνουν recurces για τπτ και τοτε αρχίζουν να λένε όλοι για να σωθούν τα παιδάκια θα πρέπει να κατοικήσουμε άλλους πλανήτες και οχι μόνο….. ναι αλλά ει ναι πλέον αργά.. ούτε γνώσεις υπάρχουν (καθώς όλα τα λεφτά πήγαν στα παιδάκια που πεινάνε) ούτε πλέον recurces τα οποία εξαντλήθηκαν… και έχουμε μείνει εδώ να σαπίζουμε και να διαλυόμαστε στους πολέμους για το ποιος θα πάρει οτι χει απομείνει… so.. το να σκέφτεσαι μόνο το σήμερα είναι το ποιο μεγάλο λάθος που μπορείς να κάνεις ποτέ…. αν θέλεις να πάρεις λεφτά πάρε από το warmachine… απο επιστημονικές έρευνες… κάτω τα χέρια… + αν θέλεις να μειωθεί πείνα, ανεργία κλπ σε ενα βαθμό θα πρέπει να βγει ενός πανγοσμιος νόμος που να επιτρέπει μέγιστο ενα παιδί ανα οικογένεια…. ώστε να μειωθεί… Συνέχεια »

Sickboy

Οταν πειραματιζομαστε με κατι που δεν καταλαβαινουμε, αυτο μπορει να γινει επικινδυνο.
Οταν πειραματιζομαστε με κατι που απλα δε μπορει να καταλαβει ο καθένας που γραφει σχόλια στο internet, αυτο ειναι μαλλον ασφαλες.

Nick

Τι καημός και αυτός να θέλει κάποιος να δημιουργήσει μαύρη τρύπα και να μην μπορεί οι Κινέζοι το έπιασαν το ζήτημα θα φτάσει το μέγεθος…

vasilist

@Nick Πές τα ρε nick και σιγά το δύσκολο να κάνεις μια μαύρη τρύπα.. ας μας ρωτούσαν εμάς που ξέρουμε, τόσα χρόνια έχουμε μαύρη τρύπα στην οικονομία μας, τους κάνει κόπο να μας ρωτήσουν πως τα καταφέρνουμε? θα γλύτωναν και τα λεφτά.

Manol

#Darth σωστή η άποψη σου. Για κάποιον λόγο δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρο το σχόλιό μου. Σαφώς επιβάλλεται η μέριμνα εξασφάλισης επαρκών πόρων για να ζήσει δεόντως ο ανθρώπινος πληθυσμός. Όμως οι καλοσχεδιασμένοι και διαβολικοί μέθοδοι περί αφανισμού και μείωση του πληθυσμού της γης δημιουργεί άλλα πιο σοβαρά προβλήματα. Η ένσταση μου ειναι τα υπέρογκα ποσά που διατίθενται σ ανούσιες έρευνες σαν και αυτό που γίνεται στο cern (απ ότι διαβάζουμε τουλάχιστον) απ το να διατεθούν σε έρευνες επίλυσης προβλημάτων ενέργειας,διατροφής κλπ.οσο για τον υπερπληθυσμό τουλάχιστον οι αναπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν κάμψη στις γεννήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Science Cern

Νέα δεδομένα από το CERN υπονοούν μία νέα δύναμη της Φύσης

Τα πρόσφατα δεδομένα από το ερευνητικό κέντρο του CERN δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει και μία εντελώς νέα δύναμη στη Φύση.

Business Cern

MARS scanner: Έγχρωμες 3D ακτινογραφίες με την τεχνολογία του CERN

Η εταιρεία MARS Bioimaging παρουσίασε τις πρώτες έγχρωμες τρισδιάστατες ακτινογραφίες που απεικονίζουν το εσωτερικό του σώματος μέσω του απεικονιστή MARS, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία του CERN που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην αναζήτηση του “σωματιδίου του Θεού” (μποζόνιο Χιγκς).

Internet Cern

CERN: Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για “επικοινωνία” με παράλληλα σύμπαντα σύντομα

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο του πλανήτη, το CERN, είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα καταφέρουν να πετύχουν μια επαναστατική ανακάλυψη που θα αποτελέσει βάση για πολλές θεωρίες της αστροφυσικής.

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.