Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών

Η Κίνα είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της επιστήμης. Ένας εξ’ αυτών είναι ο κλάδος των επικοινωνιών, με τους επιστήμονες της χώρας να προχωρούν στην εφαρμογή μιας επαναστατικής τεχνολογίας που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών που απλώνεται από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Η τεχνολογία κβαντικής επικοινωνίας είναι, αναμενόμενα, κάτι άγνωστο για τους περισσότερους ανθρώπους (όπως και για εμάς). Το κυριότερο πλεονέκτημα της είναι η ασφάλεια των δεδομένων που μεταφέρονται μέσω αυτής. Στην ουσία, η κβαντική κρυπτογραφία είναι αδύνατο να διασπαστεί από ανεπιθύμητους και κακόβουλους γνώστες της τέχνης του προγραμματισμού (κυρίως hackers). Αυτό σημαίνει πως η κβαντική επικοινωνία διασφαλίζει την απόλυτη ιδιωτικότητα του περιεχομένου των συζητήσεων / δεδομένων που θα μοιραστούν οι χρήστες μεταξύ τους.

Τα ψηφιακά αντικείμενα που έχουν κρυπτογραφηθεί με αυτό τον τρόπο παραμένουν πλήρως ασφαλή ακόμα κατά την διάρκεια πολύ μακρινών μεταδόσεων, κάτι που σηματοδοτεί και την επιτυχημένη υλοποίηση του κβαντικού δικτύου επικοινωνιών της Κίνας. Το όνομα του πρώτου δορυφόρου που πραγματοποιεί την εξαιρετικά πολύπλοκη, για τον ανθρώπινο νου, διαδικασία ονομάζεται Micius και φυσικά έκανε… υπερήφανους τους επιστήμονες που τον κατασκεύασαν. Ο Micius μάλλον είναι μόνο η αρχή και στο μέλλον αναμένεται να κατασκευαστούν περισσότεροι δορυφόροι-συγγενείς του με σκοπό την εξάπλωση του φουτουριστικού αυτού δικτύου.

Το μέλλον μοιάζει λαμπρό για την τεχνολογία επικοινωνιών. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων μας αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχει βρεθεί απόλυτη λύση. Μάλλον οι Κινέζοι μας δείχνουν τον δρόμο για την καταπολέμηση της παράνομης αποκρυπτογράφησης μια για πάντα…

Κίνα έθεσε λειτουργία πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών, Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Λ

Το εξήγησε πολύ καλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.