Cosmote Internet on The Go σε Ubuntu 8.04

Επιτέλους τα κατάφερα. Ο λόγος που έχω αγοράσει το Asus EeePC 900 είναι για να έχω ίντερνετ παντού ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει διαθέσιμο WiFi. Γιαυτό το λόγο το συνδύασα με την αγορά του πακέτου 5GB της Cosmote, το internet on the go. Όμως η εταιρεία δεν διαθέτει drivers για Linux και είχα αναγκαστεί τον πρώτο καιρό να βγάλω τα Xandros και να περάσω τα Windows XP Home, όμως το Asus σερνότανε. Σήμερα κατάφερα να χρησιμοποιήσω το USB modem με τα Ubuntu 8.04!

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξανά-ασχοληθεί με Linux, μόνο για μερικές ημέρες έπαιξα με το πανέμορφο και ταχύτατο Xandros που είχε ενσωματωμένο το Asus EeePC 900. Όμως δεν αναγνώριζε αυτόματα το USB modem που δίνει η Cosmote, το Huawei E170. Έτσι αναγκάστηκα, επειδή δεν είχα και χρόνο για να το ψάξω, να περάσω στο EeePC 900 τα Windows XP Home για να ησυχάσω. Έλα όμως που δεν ησύχασα! Μπορεί να αναγνώρισε το USB modem όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του EeePC 900 δεν άντεχαν τα XP Home και το μηχανάκι σερνότανε…

Βρήκα λίγο χρόνο και αποφάσισα να πειραματιστώ. Έσβησα τα XP Home και πέρασα της ειδική έκδοση Ubuntu eee αποκλειστικά σχεδιασμένη για τα netbook της Asus. Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη από ένα USB stick και όλοι οι drivers έρχονται πακέτο οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις πραγματικά τίποτε άλλο!

Μετά ήρθε η ώρα να προσπαθήσω να κάνω το USB modem της Cosmote να αναγνωριστεί από τα Ubuntu 8.04 και τα κατάφερα. Αναζητώντας πληροφορίες σε forum στο ίντερνετ και μετά από αρκετό κόπο, γιατί ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του, βρήκα τη λύση σε ένα post Έλληνα από την Ρόδο o οποίος έλυσε το θέμα μόνος τους.

Παρακάτω περιγράφω τη διαδικασία που ακολούθησα και λειτουργεί:
1. Από ένα παράθυρο Terminal εκτελέστε αυτή την εντολή sudo gedit /etc/wvdial.conf για να ανοίξετε το αρχείο wvdial.conf (θα σας ζητήσει να δώσετε τον κωδικό σας, ο οποίος δεν θα εμφανιστεί και μετά πατήστε enter).

2. Στο αρχείο wvdial.conf προσθέστε αυτά:
[Dialer hspa]
Modem = /dev/ttyUSB0
Modem Type = Analog Modem
ISDN = 0
Baud = 115200
Username = user
Password = pass
Phone = *99#
Stupid Mode =1
Init1 = ATZ
Init2 = AT&F E1 V1 X1 &D2 &C1 S0=0
Init3 =AT+CGDCONT=1,”IP”,”internet”

3. Κάντε save το αρχείο και κλείστε το.

4. Τοποθετήστε το USB Modem σε μια ελεύθερη θύρα USB.

5. Περιμένετε 5 δευτερόλεπτα και σε ένα παράθυρο Terminal εκτελέστε αυτή την εντολή sudo wvdial hspa.

6. Μετά από μερικά μηνύματα που θα βγάλει, θα έχετε συνδεθεί με το ίντερνετ!

7. Για να αποσυνδεθείτε πατήστε στο παράθυρο Terminal CTRL-C.

Σιγουρευτείτε ότι στον Firefox έχετε κάνει untick το Work Offline.

Το μόνο θέμα είναι ότι επειδή δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λογισμικό της Cosmote, δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποια ταχύτητα έχουμε συνδεθεί και δεν μπορούμε να μετρήσουμε το bandwidth που έχουμε καταναλώσει. Οπότε προσοχή μην ξεπεράσετε το όριο σε MB ή GB του πακέτου σας και βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Το Ubuntu eee θα το βρείτε εδώ https://www.ubuntu-eee.com/?module=donate και είναι δωρεάν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John Karakatsanis

Απαράδεκτο να μη διαθέτει η Cosmote λογισμικό για όλα τα λειτουργικά. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι netbooks τα θέλουν για να χρησιμοποιούν και διαδίκτυο “on the go”, πχ να τσεκάρουν τα email τους, να δουν κάτι σε κάποιο site που επείγει κλπ…

John Karakatsanis

Απαράδεκτο και για τις τρεις εταιρείες λοιπόν!

vpap

Πιστεύω ότι η εταιρία κατασκευής είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση οδηγών για τα λειτουργικά συστήματα και όχι η εκάστοτε εταιρία που τα χρησιμοποιεί Cosmote, Vodafone, Wind κ.τ.λ.

Που δουλεύω το USB stick της Cosmote, τα Windows XP το βρίσκουν σαν κάρτα δικτύου και μπορείς να το δουλέψεις από εκεί (βέβαια χωρίς στατιστικά χρήσης). Ίσως με ένα traffic monitor στον adapter να βγει κάποια άκρη. 🙂

vpap

Σήμερα το πρωί μπήκα με Ubuntu στο laptop και βρήκε αυτόματα το 3G usb stick της Cosmote. Ένας εύκολος οδηγός επιλογής provider με όχι παραπάνω από τρία click μου έδωσε πρόσβαση στο ιντερνέτ. Αυτό μάλλον οφείλετε στην αναβάθμιση του Ubuntu σε 8.10 που είχα κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Ελπίζω να δουλέψει και σε άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Twitter

Twitter: Δεν επηρεάστηκαν οι διαφημίσεις από τις ρυθμίσεις Apple

H Twitter παρουσιάζει διαφορετική εικόνα για το πόση ζημιά προκαλούν στις διαφημίσεις οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας της Apple.

Internet Facebook Apple

Το Facebook τα βάζει και πάλι με την Apple για τις διαφημίσεις

Παρόλο που το Facebook δεν δικαιούται να παραπονιέται για την οικονομική του πορεία, αποφάσισε και πάλι να τα βάλει με την Apple.

Internet Netflix

Netflix Νοέμβριος 2021: Όλες οι νέες κυκλοφορίες, ταινίες, σειρές στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν το Νοέμβριο του 2021 στην Ελλάδα από το Netflix.

Internet Hackers ransomware FBI

REvil Ransomware: Και όμως, οι Hackers χακάρονται…

Η ομάδα Hackers που είναι γνωστή για το REvil ransomware που έχει επιτεθεί στην Apple έπεσε θύμα hacking από το FBI.