Θέτοντας τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

EDLnetΗ Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (European Digital Library-EDL), ένα φιλόδοξο έργο με στόχο την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ηλεκτρονική διάθεσή της μέσω διαδικτυακής πύλης υλοποιείται από μουσεία, αρχεία, συλλογές οπτικοακουστικού υλικού και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη.

Η σχετική πρωτοβουλία πραγματοποιείται μετά από την πρόσκληση της Viviane Reding, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, “να καταστεί προσβάσιμο σε όλους το πλούσιο υλικό των ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, μουσείων και αρχείων”. Αντανακλά δε, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για μεγάλα έργα ψηφιοποίησης και μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικές πηγές πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία που εστιάζει στη διάθεση ψηφιακών αντικειμένων, κειμένων και πολυμέσων από όλη την Ευρώπη, μέσα σε ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει η Claudia Dillmann, διευθύντρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και Πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αρχείων Κινηματογράφου, “Αναγνωρίζουμε ότι οι ερευνητές και οι άνθρωποι που μαθαίνουν για την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό έχουν ανάγκη να ερευνούν όλα τα είδη των μέσων πληροφόρησης, όπως ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και έντυπο υλικό. Προσδοκούν από το διαδίκτυο να τους προσφέρει ενιαία πρόσβαση σε όλα αυτά τα είδη. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, που θα στοχεύει στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων, για να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη έρευνα σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης.”

Για την υλοποίηση του έργου έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (EDLnet), το οποίο στοχεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα (prototype) για τη συγκέντρωση υλικού από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Το EDLnet συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης θα διερευνήσει πολιτικά, ανθρωπιστικά, τεχνικά και σημειολογικά θέματα, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος, ικανού να παρέχει πρόσβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένο υλικό. Επιπλέον, θα ζητηθεί η άποψη διαφορετικών ομάδων χρηστών, ώστε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που θα εξυπηρετεί το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ερευνητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών.

H Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερα από 2 εκατ. ψηφιοποιημένα βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες, ηχητικά αρχεία, φιλμ και αρχειακό υλικό. Η πρώτη θεματική ενότητα της Βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Νοέμβριο του 2008, έχει τον τίτλο CITY και θα περιλαμβάνει ψηφιακό περιεχόμενο για το ευρωπαϊκό αστικό περιβάλλον.

Το EDLnet είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα eContentplus, στο πλαίσιο της πολιτικής i2010 της ΕΕ. Αποτελεί δε ένα περαιτέρω βήμα μετά την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library), μια ηλεκτρονική πύλη που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σε 150 εκατομμύρια τίτλους από 172 συλλογές, σε 31 ευρωπαϊκές εθνικές βιβλιοθήκες.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Δείτε επίσης:
> Έκδοση Οδηγού Διεθνούς Περιαγωγής από την ΕΕΤΤ
> Hitachi BD70E: Βιντεοκάμερα Blu-ray
> Home Cinema: Τηλεόραση – Βιντεοπροβολέας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet 5G

Οι περισσότεροι που ανησυχούν για το 5G κατοικούν στην Αμερική

Μία πρόσφατη έρευνα της Prolifics Testing πιστοποιεί ότι στις ΗΠΑ βλέπουν με αρκετό σκεπτικισμό την επέκταση του 5G.

Internet Hackers

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί βλέπουν ρωσική ανάμιξη στις επιθέσεις hacking

Οι επιθέσεις hacking των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν σοβαρά σημάδια ρωσικής ανάμιξης σύμφωνα με τους ισχυρούς της τεχνολογίας.

Internet Facebook

Το Facebook επαναφέρει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην Αυστραλία

Το Facebook εμφανίζεται ευχαριστημένο με τις αλλαγές στη νομοθεσία της Αυστραλίας και αποφάσισε να εμφανίζει και πάλι ειδήσεις.

Internet NASA Science

Επικοινώνησε με την Γη το ελικόπτερο Ingenuity που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη

Επιβίωσε από την τρομερή κάθοδο και προσγείωση του Perseverance Rover στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.