OMEGA | Οικιακά δικτύα στο 1Gibabit

GigabitΈνα νέο ευρωπαϊκό έργο φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα τα οικιακά δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και περιεχόμενο σε ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι και το 1Gigabit ανά δευτερόλεπτο. Στο έργο, που ονομάζεται OMEGA, συμμετέχουν περισσότεροι από 20 Ευρωπαίοι εταίροι από το βιομηχανικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, που θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για οικιακές ασύρματες υπερευρυζωνικές συνδέσεις.

Τα περισσότερα οικιακά δίκτυα περιορίζονται από το γεγονός ότι πολλές συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης μέχρι 54 megabits/δευτερόλεπτο, ή απαιτούν πολύπλοκες ρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι, τα ευρέως διαδεδομένα οικιακά δίκτυα, κινδυνεύουν από το φαινόμενο του “bottleneck”: ενώ τροφοδοτούνται από υψηλής ταχύτητας δίκτυα οπτικών ινών, προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης που φτάνουν μόνο τα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο.

Το έργο OMEGA θα επιδιώξει να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς, αυξάνοντας την ταχύτητα σε 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο και συνδέοντας τις συσκευές των οικιακών δικτύων με το Διαδίκτυο και μεταξύ τους, ασύρματα αλλά και μέσω καλωδίων ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς κάλυψης και θα μειωθούν τα καλώδια στο σπίτι, δίνοντας παράλληλα στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού τους. Η τεχνολογία αυτή στοχεύει σε καινοτόμες, νέας γενιάς υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως η τηλεπαρουσία (telepresence), τα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια, η εμπλουτισμένη διαδραστικότητα, η εικονική πραγματικότητα, το βίντεο υψηλής ανάλυσης, κ.λπ. Θα αξιοποιηθούν ακόμη υπηρεσίες όπως οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και οι εφαρμογές ανταλλαγής περιεχομένου παραγόμενου από τους χρήστες. Στόχος του έργου OMEGA είναι αυτές οι υπηρεσίες, που απαιτούν πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες να γίνουν καθημερινότητα.

“Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες μέσω του οικιακού δικτύου μια αυτονόητη παροχή, όπως ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση και το αέριο”, δηλώνει ο συντονιστής του έργου Jean-Philippe Javaudin, από την France Telecom. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να εξασφαλιστούν υψηλές ταχύτητες, χρειάζεται να αναπτυχθεί και μια νέα γενιά οικιακών δικτύων, εύκολων στην εγκατάσταση και φιλικών στο μέσο χρήστη. Το σύστημα που σχεδιάζεται μέσω του έργου θα συνδυάζει ασύρματη μετάδοση και επικοινωνία μέσω καλωδίων ρεύματος και θα παρέχει σύνδεση με όλες τις οικιακές συσκευές. Για να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του έργου OMEGA σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις στους τομείς των ασύρματων οπτικών, των ασύρματων ραδιοσημάτων, του σχεδιασμού πρωτοκόλλων και της αρχιτεκτονικής συστημάτων.

Το έργο OMEGA συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2008 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2010.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.

Internet Facebook

Το Facebook κάνει διακρίσεις στους όρους χρήσης του

Η αποκάλυψη των ειδικών όρων χρήσης του Facebook για διάσημους και VIPs δείχνει ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι δίκαιος.