OMEGA | Οικιακά δικτύα στο 1Gibabit

, OMEGA | Οικιακά δικτύα στο 1GibabitΈνα νέο ευρωπαϊκό έργο φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα τα οικιακά δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και περιεχόμενο σε ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι και το 1Gigabit ανά δευτερόλεπτο. Στο έργο, που ονομάζεται OMEGA, συμμετέχουν περισσότεροι από 20 Ευρωπαίοι εταίροι από το βιομηχανικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, που θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για οικιακές ασύρματες υπερευρυζωνικές συνδέσεις.

Τα περισσότερα οικιακά δίκτυα περιορίζονται από το γεγονός ότι πολλές συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης μέχρι 54 megabits/δευτερόλεπτο, ή απαιτούν πολύπλοκες ρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι, τα ευρέως διαδεδομένα οικιακά δίκτυα, κινδυνεύουν από το φαινόμενο του “bottleneck”: ενώ τροφοδοτούνται από υψηλής ταχύτητας δίκτυα οπτικών ινών, προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης που φτάνουν μόνο τα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο.

Το έργο OMEGA θα επιδιώξει να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς, αυξάνοντας την ταχύτητα σε 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο και συνδέοντας τις συσκευές των οικιακών δικτύων με το Διαδίκτυο και μεταξύ τους, ασύρματα αλλά και μέσω καλωδίων ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς κάλυψης και θα μειωθούν τα καλώδια στο σπίτι, δίνοντας παράλληλα στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού τους. Η τεχνολογία αυτή στοχεύει σε καινοτόμες, νέας γενιάς υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως η τηλεπαρουσία (telepresence), τα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια, η εμπλουτισμένη διαδραστικότητα, η εικονική πραγματικότητα, το βίντεο υψηλής ανάλυσης, κ.λπ. Θα αξιοποιηθούν ακόμη υπηρεσίες όπως οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και οι εφαρμογές ανταλλαγής περιεχομένου παραγόμενου από τους χρήστες. Στόχος του έργου OMEGA είναι αυτές οι υπηρεσίες, που απαιτούν πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες να γίνουν καθημερινότητα.

“Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες μέσω του οικιακού δικτύου μια αυτονόητη παροχή, όπως ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση και το αέριο”, δηλώνει ο συντονιστής του έργου Jean-Philippe Javaudin, από την France Telecom. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να εξασφαλιστούν υψηλές ταχύτητες, χρειάζεται να αναπτυχθεί και μια νέα γενιά οικιακών δικτύων, εύκολων στην εγκατάσταση και φιλικών στο μέσο χρήστη. Το σύστημα που σχεδιάζεται μέσω του έργου θα συνδυάζει ασύρματη μετάδοση και επικοινωνία μέσω καλωδίων ρεύματος και θα παρέχει σύνδεση με όλες τις οικιακές συσκευές. Για να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του έργου OMEGA σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις στους τομείς των ασύρματων οπτικών, των ασύρματων ραδιοσημάτων, του σχεδιασμού πρωτοκόλλων και της αρχιτεκτονικής συστημάτων.

Το έργο OMEGA συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2008 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2010.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.