OMEGA | Οικιακά δικτύα στο 1Gibabit

GigabitΈνα νέο ευρωπαϊκό έργο φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα τα οικιακά δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και περιεχόμενο σε ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι και το 1Gigabit ανά δευτερόλεπτο. Στο έργο, που ονομάζεται OMEGA, συμμετέχουν περισσότεροι από 20 Ευρωπαίοι εταίροι από το βιομηχανικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, που θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για οικιακές ασύρματες υπερευρυζωνικές συνδέσεις.

Τα περισσότερα οικιακά δίκτυα περιορίζονται από το γεγονός ότι πολλές συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης μέχρι 54 megabits/δευτερόλεπτο, ή απαιτούν πολύπλοκες ρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι, τα ευρέως διαδεδομένα οικιακά δίκτυα, κινδυνεύουν από το φαινόμενο του “bottleneck”: ενώ τροφοδοτούνται από υψηλής ταχύτητας δίκτυα οπτικών ινών, προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης που φτάνουν μόνο τα 100 megabit ανά δευτερόλεπτο.

Το έργο OMEGA θα επιδιώξει να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς, αυξάνοντας την ταχύτητα σε 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο και συνδέοντας τις συσκευές των οικιακών δικτύων με το Διαδίκτυο και μεταξύ τους, ασύρματα αλλά και μέσω καλωδίων ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς κάλυψης και θα μειωθούν τα καλώδια στο σπίτι, δίνοντας παράλληλα στους χρήστες πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού τους. Η τεχνολογία αυτή στοχεύει σε καινοτόμες, νέας γενιάς υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως η τηλεπαρουσία (telepresence), τα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια, η εμπλουτισμένη διαδραστικότητα, η εικονική πραγματικότητα, το βίντεο υψηλής ανάλυσης, κ.λπ. Θα αξιοποιηθούν ακόμη υπηρεσίες όπως οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και οι εφαρμογές ανταλλαγής περιεχομένου παραγόμενου από τους χρήστες. Στόχος του έργου OMEGA είναι αυτές οι υπηρεσίες, που απαιτούν πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες να γίνουν καθημερινότητα.

“Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες μέσω του οικιακού δικτύου μια αυτονόητη παροχή, όπως ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση και το αέριο”, δηλώνει ο συντονιστής του έργου Jean-Philippe Javaudin, από την France Telecom. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να εξασφαλιστούν υψηλές ταχύτητες, χρειάζεται να αναπτυχθεί και μια νέα γενιά οικιακών δικτύων, εύκολων στην εγκατάσταση και φιλικών στο μέσο χρήστη. Το σύστημα που σχεδιάζεται μέσω του έργου θα συνδυάζει ασύρματη μετάδοση και επικοινωνία μέσω καλωδίων ρεύματος και θα παρέχει σύνδεση με όλες τις οικιακές συσκευές. Για να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του έργου OMEGA σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις στους τομείς των ασύρματων οπτικών, των ασύρματων ραδιοσημάτων, του σχεδιασμού πρωτοκόλλων και της αρχιτεκτονικής συστημάτων.

Το έργο OMEGA συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2008 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2010.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Spotify

Πώς θα ακούσεις Spotify στην καλύτερη δυνατή ποιότητα

Έρχεται το Spotify HiFi, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να ακούσεις από τώρα σε καλή ποιότητα τη μουσική σου.

Internet Instagram

Instagram Live: Νέα δυνατότητα στα Lives με περισσότερους από 2 ομιλητές

Το Instagram παρουσιάζει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν κοινές ζωντανές ροές με τρία άλλα άτομα, επιτρέποντάς την ομαδική συνομιλία μέσω live βίντεο.

Internet Hackers

Hackers δημοσίευσαν τα σχέδια καναδικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους

Τα έκλεψαν μαζί με άλλα έγγραφα από την κατασκευάστρια εταιρεία Bombardier και τα δημοσίευσαν στο Dark Web.

Internet Social Media

Το φαινόμενο Gamestop ενισχύθηκε από τα social media bots

H εταιρεία κυβερνοασφαλείας PiiQ Media σημειώνει ότι τα social media bots ήταν εκείνα που ενίσχυσαν τον ντόρο γύρω από το Gamestop.