Ερευνητές θέλουν να καταγράψουν κάθε κίνηση των χρηστών smartphones

Human Screenome Project Smartphones ScreenTime

Μία ομάδα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Stanford ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν μία νέα μελέτη που θα εξετάζει σχολαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα smartphones τους.

Η έρευνα επί της οθόνης

Το όνομα της μελέτης είναι Human Screenome Project, και διόλου τυχαία είναι παρόμοιο με το Human Genome Project, μία μελέτη που διήρκεσε 13 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA.

Η πρότασή των καθηγητών – ερευνητών δεν έχει μόνο πανομοιότυπο όνομα. Το Human Screenome Project θα χρησιμοποιεί παρόμοιο σύστημα με το Human Genome Project, με τη διαφορά ότι θα καταγράφει τη δραστηριότητα των χρηστών.

Όπως συνέβη και με την έρευνα γύρω από το ανθρώπινο DNA, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα λαμβάνουν περιοδικά στιγμιότυπα από τις οθόνες των συμμετεχόντων. Έπειτα, τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα χρησιμοποιηθούν για εκτενή μελέτη και ανάλυση, με στόχο να εξάγουν σαφή συμπεράσματα για τον κοινωνικό αντίκτυπο των smartphones.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές λαμβάνουν ως δεδομένο τον χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες στα smartphones τους και τις εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, με στόχο την εξέταση των επιπτώσεων που έχουν τα ψηφιακά μέσα στην κοινωνία, την ψυχολογία των ατόμων, και άλλα.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Stanford υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν επαρκούν ώστε να πραγματοποιηθεί ποσοτικοποίηση της χρήσης των smartphones. Οι ίδιοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε μελέτη που επιδιώκει να κατανοήσει τον αντίκτυπο των smartphones τόσο στον άνθρωπο ως άτομο όσο και στην κοινωνία ως σύνολο.

Αντ’ αυτού, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του χρόνου που αφιερώνει ο χρήστης στο smartphone του, μέσω στενής παρακολούθησης της χρήσης που κάνει.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα υπάρχει ένας μηχανισμός, μία διεργασία παρασκηνίου, που λαμβάνει ένα screenshot κάθε φορά που ο χρήστης ενεργοποιεί την οθόνη του κινητού του. Έπειτα, η διεργασία θα λαμβάνει ένα στιγμιότυπο κάθε πέντε δευτερόλεπτα, μέχρις ότου η οθόνη απενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Stanford, όλα αυτά τα screenshots, όταν αναλύονται, θα παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα της ψηφιακής ζωής των χρηστών. Μάλιστα, για να δείξουν την αξία της μέτρησης “screenomic“, όπως την ονομάζουν, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση των smartphone δύο ατόμων ηλικίας 14 ετών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ελάχιστα το κινητό τους, αλλά είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολούνται το πρωί και το τελευταίο πριν πάνε για ύπνο.

Ωστόσο, η ανάλυση των screenshot έδειξε ότι ο ένας συμμετέχοντας αφιέρωνε αρκετό χρόνο σε μία και μόνο εφαρμογή τη φορά. Από την άλλη, ο έτερος συμμετέχοντας μεταφέρονταν από τη μία εφαρμογή στην άλλη, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ερώτημα είναι αν οποιοσδήποτε από τους παραπάνω τρόπους χρήσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνική ζωή κάποιου, την προσοχή που δίνει σε όσα κάνει και τα λοιπά.

Ωστόσο, χωρίς τη λεπτομερή ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να αποφανθούν αν υπάρχει όντως κάποια διαφορά στη συνολική συμπεριφορά των δύο συμμετεχόντων. Και αν υπάρχει, κατά πόσο οι διαφορές που παρουσιάζονται οφείλονται στον τρόπο χρήσης των smartphones.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει τέτοια έρευνα

Η υλοποίηση του Human Screenome Project είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μία εφαρμογή θα τρέχει στο παρασκήνιο και θα καταγράφει διαρκώς την οθόνη του χρήστη. Όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, τίθενται ζητήματα απορρήτου, ιδιωτικών δεδομένων, και τα λοιπά.

Μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος εφαρμογής του Human Screenome Project, χωρίς αυτό να προσβάλει την ιδιωτική ζωή των συμμετεχόντων, το project θα παραμείνει μία απλή ιδέα.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιώτης

“Ο ένας συμμετέχοντας αφιέρωνε αρκετό χρόνο σε μία και μόνο εφαρμογή τη φορά” Το grindr λογικά είναι η μια εφαρμογή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers ransomware

Συναγερμός στις ΗΠΑ από επίθεση ransomware σε αγωγό

Η Πολιτεία της Κολούμπια στις ΗΠΑ μπήκε σε καθεστώς συναγερμού μετά από την ανακάλυψη επίθεσης ransomware σε αγωγό καυσίμων.

Internet WIND

WIND ONE UNLIMITED: Νέο πρόγραμμα επικοινωνίας από τη WIND

Όπως και να το πει κάποιος «Αμαρκάριστα, αβίαστα, αβασάνιστα, αβέρτα, ανεμπόδιστα, ακατάπαυστα…» το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ελευθερία στην επικοινωνία.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iMac 2021, SpaceX, Bitcoin, Dell, Samsung [S01E33 – 06/05/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τους αθόρυβους iMac 2021, την επιτυχημένη προσγείωση πυραύλου της SpaceX, τα Bitcoin στην Νέα Υόρκη, τις αναβαθμίσεις της Dell και τη Samsung.

Internet SpaceX Elon Musk

Το ίντερνετ της Starlink δεν πιάνει παντού υψηλές ταχύτητες

Πρόσφατη έρευνα από την Ookla δείχνει ότι δεν παίρνουν όλοι τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που διαφημίζει η Starlink.