Ερευνητές θέλουν να καταγράψουν κάθε κίνηση των χρηστών smartphones

smartphones, Ερευνητές θέλουν να καταγράψουν κάθε κίνηση των χρηστών smartphones

Μία ομάδα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Stanford ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν μία νέα μελέτη που θα εξετάζει σχολαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα smartphones τους.

Η έρευνα επί της οθόνης

Το όνομα της μελέτης είναι Human Screenome Project, και διόλου τυχαία είναι παρόμοιο με το Human Genome Project, μία μελέτη που διήρκεσε 13 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA.

Η πρότασή των καθηγητών – ερευνητών δεν έχει μόνο πανομοιότυπο όνομα. Το Human Screenome Project θα χρησιμοποιεί παρόμοιο σύστημα με το Human Genome Project, με τη διαφορά ότι θα καταγράφει τη δραστηριότητα των χρηστών.

Όπως συνέβη και με την έρευνα γύρω από το ανθρώπινο DNA, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα λαμβάνουν περιοδικά στιγμιότυπα από τις οθόνες των συμμετεχόντων. Έπειτα, τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα χρησιμοποιηθούν για εκτενή μελέτη και ανάλυση, με στόχο να εξάγουν σαφή συμπεράσματα για τον κοινωνικό αντίκτυπο των smartphones.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές λαμβάνουν ως δεδομένο τον χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες στα smartphones τους και τις εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, με στόχο την εξέταση των επιπτώσεων που έχουν τα ψηφιακά μέσα στην κοινωνία, την ψυχολογία των ατόμων, και άλλα.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Stanford υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν επαρκούν ώστε να πραγματοποιηθεί ποσοτικοποίηση της χρήσης των smartphones. Οι ίδιοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε μελέτη που επιδιώκει να κατανοήσει τον αντίκτυπο των smartphones τόσο στον άνθρωπο ως άτομο όσο και στην κοινωνία ως σύνολο.

Αντ’ αυτού, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του χρόνου που αφιερώνει ο χρήστης στο smartphone του, μέσω στενής παρακολούθησης της χρήσης που κάνει.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα υπάρχει ένας μηχανισμός, μία διεργασία παρασκηνίου, που λαμβάνει ένα screenshot κάθε φορά που ο χρήστης ενεργοποιεί την οθόνη του κινητού του. Έπειτα, η διεργασία θα λαμβάνει ένα στιγμιότυπο κάθε πέντε δευτερόλεπτα, μέχρις ότου η οθόνη απενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Stanford, όλα αυτά τα screenshots, όταν αναλύονται, θα παρέχουν μια πληρέστερη εικόνα της ψηφιακής ζωής των χρηστών. Μάλιστα, για να δείξουν την αξία της μέτρησης “screenomic“, όπως την ονομάζουν, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση των smartphone δύο ατόμων ηλικίας 14 ετών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ελάχιστα το κινητό τους, αλλά είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολούνται το πρωί και το τελευταίο πριν πάνε για ύπνο.

Ωστόσο, η ανάλυση των screenshot έδειξε ότι ο ένας συμμετέχοντας αφιέρωνε αρκετό χρόνο σε μία και μόνο εφαρμογή τη φορά. Από την άλλη, ο έτερος συμμετέχοντας μεταφέρονταν από τη μία εφαρμογή στην άλλη, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ερώτημα είναι αν οποιοσδήποτε από τους παραπάνω τρόπους χρήσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινωνική ζωή κάποιου, την προσοχή που δίνει σε όσα κάνει και τα λοιπά.

Ωστόσο, χωρίς τη λεπτομερή ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να αποφανθούν αν υπάρχει όντως κάποια διαφορά στη συνολική συμπεριφορά των δύο συμμετεχόντων. Και αν υπάρχει, κατά πόσο οι διαφορές που παρουσιάζονται οφείλονται στον τρόπο χρήσης των smartphones.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει τέτοια έρευνα

Η υλοποίηση του Human Screenome Project είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μία εφαρμογή θα τρέχει στο παρασκήνιο και θα καταγράφει διαρκώς την οθόνη του χρήστη. Όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, τίθενται ζητήματα απορρήτου, ιδιωτικών δεδομένων, και τα λοιπά.

Μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος εφαρμογής του Human Screenome Project, χωρίς αυτό να προσβάλει την ιδιωτική ζωή των συμμετεχόντων, το project θα παραμείνει μία απλή ιδέα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιώτης

“Ο ένας συμμετέχοντας αφιέρωνε αρκετό χρόνο σε μία και μόνο εφαρμογή τη φορά” Το grindr λογικά είναι η μια εφαρμογή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.