Ερευνητές ξεγέλασαν με μάσκα κινεζικο σύστημα αναγνώρισης προσώπου

, Ερευνητές ξεγέλασαν με μάσκα κινεζικο σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Η αναγνώριση προσώπου δεν είναι ένα νέο σύστημα που βρίσκεται στα πρώιμα στάδια του. Έχει χρησιμοποιηθεί από την Apple για το ξεκλείδωμα του smartphone με την βοήθεια του Face ID αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτότητας σε άλλες σημαντικές εφαρμογές όπως η διαδικασία των πληρωμών. Το μόνο σίγουρα όμως είναι ότι όσο ασφαλείς και αν είναι αυτή η λειτουργία δεν είναι αλάνθαστη και έχει περιθώρια βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές χρησιμοποίησαν μάσκα και κατάφεραν να ξεγελάσουν ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Τις δοκιμές ανέλαβε η εταιρεία Kneron, η οποία ασχολείται με την τεχνική νοημοσύνη η οποία με χρήση μάσκας σε ένα Κινεζικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου κατάφερε να το ξεγελάσει. Ένας tester προσέγγισε δύο τερματικά πληρωμής, τα AliPay και WeChat σε καταστήματα της Κίνας με την χρήση 3D μάσκας. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου αναγνώρισαν την μάσκα ως το πρόσωπο του χρήστη και επέτρεψαν κανονικά την εκτέλεση της συναλλαγής. Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο ίδιος tester πηγαίνει σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό δίνει την ταυτότητα του και με την χρήση πάλι της ίδιας 3D μάσκας το σύστημα αναγνώρισης προσώπου πέφτει στην ίδια παγίδα.

Το θετικό και στα δύο παραδείγματα είναι ότι τόσο το AliPay όσο και το WeChat ζήτησαν και άλλες πληροφορίες όπως ψηφία του αριθμού τηλεφώνου, ενώ το σύστημα στον σιδηροδρομικό σταθμό ζήτησε επιπλέον ταυτοποίηση όπως μία κανονική ταυτότητα.

Η Apple το 2017 όταν παρουσίασε το Face ID υποστήριξε ότι συνεργάστηκε με κατασκευαστές που δημιουργούν μάσκες για να αποφύγει τέτοιους είδους περιπτώσεις ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου τα οποία μπορούν να ξεγελαστούν από μία μάσκα δείχνει ότι η τεχνολογία αυτή έχει αρκετό χώρο βελτίωσης μέχρι να γίνει 100% ασφαλής.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Chris_BMW

«γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου τα οποία μπορούν να ξεγελαστούν από μία μάσκα δείχνει ότι η τεχνολογία αυτή έχει αρκετό χώρο βελτίωσης μέχρι να γίνει 100% ασφαλής»
Σοβαρά τώρα ;Τι ακριβως ξεγέλασε η μάσκα ; Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν ήταν το ίδιο το πρόσωπο της μάσκας μου σκαναρε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου .
Ας υποθέσουμε όμως πως δεν ήταν και όντως κάποιος κατάφερε να κάνει ακριβές αντίγραφο του προσώπου- κατόχου της συσκευής (πράγμα απίθανο κ πολύ δύσκολο) και κατάφερε και ξεκλείδωσε το σύστημα .
Όσο «εύκολο» λοιπόν θεωρείτε αυτό το εγχείρημα , ακόμα ευκολότερο είναι να πάρει κάποιος το αποτύπωμα σου (το οποίο είναι σε οποιοδήποτε επιφάνεια και να φτιάξει 3D δάχτυλο με αυτό .

Τι συμπέρασμα ; Κανένα μέσο δεν είναι ασφαλές εφόσον τεθούν στο τραπέζι σενάρια .. επιστημονικής φαντασίας που μπορεί και να είναι πραγματοποιήσιμα υπό προϋποθέσεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet AI

Claude 3: Η Anthropic λέει ότι το νέο της ΑΙ chatbot ξεπερνά το GPT-4

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας παρουσιάζουν τα ΑΙ chatbots τους και ανταγωνίζονται για το ποιο είναι το πιο ισχυρό μοντέλο.