ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

ESA, ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Ο European Space Agency (ESA) τολμά πάντα τα πιο ελπιδοφόρα πειράματα. Τώρα, ο οργανισμός θέλει να εφαρμόσει την ανθρώπινη χειμερία νάρκη για διαστημικά ταξίδια. Η ιδέα του ύπνου, ενώ κάποιος ταξιδεύει σε απομακρυσμένους πλανήτες, αποτελεί τον πυρήνα των sci-fi ταινιών, όπως Alien, Interstellar και Passengers.

Η έρευνα του οργανισμού

Ο ESA έχει συστήσει μια ομάδα η οποία θα μελετήσει τη χειμερία νάρκη με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει σε επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής επιτροπής για τη μελλοντική τεχνολογία.

Η ομάδα ξεκίνησε εξετάζοντας τις τρέχουσες προσπάθειες δημιουργίας τεχνολογιών χειμερίας νάρκης και εξετάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στον σχεδιασμό της αποστολής. Ως σημείο αναφοράς, χρησιμοποίησαν μια θεωρητική αποστολή που θα έστελνε έξι ανθρώπους στον Άρη και θα τους έφερνε πίσω μέσα σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας, η χρήση της χειμερίας νάρκης θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική μάζα ενός διαστημικού οχήματος κατά το ένα τρίτο, καθώς θα μείωνε τις ανάγκες του πληρώματος σε αναλώσιμα όπως τα τρόφιμα και το νερό.

ESA, ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Αντί για τους θαλάμους πληρώματος, κάθε αστροναύτης θα έχει μία μαλακή κάψουλα που θα μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος όταν είναι ξύπνιος. Οι αστροναύτες θα λαμβάνουν ένα φάρμακο το οποίο θα προκαλεί τη χειμερία νάρκη. Όταν ο αστροναύτης πέφτει σε χειμερία νάρκη τότε η μαλακή κάψουλα θα μικραίνει, θα απενεργοποιεί τον φωτισμό και θα μειώνει τη θερμοκρασία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χειμερίας νάρκης, όπως αναφέρει η ομάδα του ESA, είναι ότι θα επιτρέπει στους αστροναύτες να ταξιδεύουν σε μακρύτερες διαστημικές αποστολές.

Εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κατάσταση νάρκης κατά την οποία ο μεταβολικός ρυθμός ενός αστροναύτη μειώνεται κατά περίπου τρία τέταρτα, πράγμα που συμβαίνει στη χειμερία νάρκη, τότε οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ πιο μακριά από τον πλανήτη μας. Επιπλέον, θα μειώνονταν οι απαιτήσεις για τροφή και οξυγόνο.

ESA, ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι σαφώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν τον οργανισμό τους, όπως οι αρκούδες, οι επιστήμονες του ESA λένε ότι ίσως μπορέσουν σύντομα να θέσουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μία κατάσταση παρόμοια με την αδρανοποίηση.

Όπως αναφέρουν, μια παρόμοια μέθοδος έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ή όσους υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, τα περισσότερα μεγάλα ιατρικά κέντρα διατηρούν πρωτόκολλα που τους επιτρέπουν να προκαλούν υποθερμία σε ασθενείς για να μειώσουν το μεταβολισμό τους με σκοπό να κερδίσουν σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα, διατηρώντας τους ασθενείς σε καλύτερη κατάσταση.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.