Beyond 4.0

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

European Space Agency astronauts hibernation ESA

Ο European Space Agency (ESA) τολμά πάντα τα πιο ελπιδοφόρα πειράματα. Τώρα, ο οργανισμός θέλει να εφαρμόσει την ανθρώπινη χειμερία νάρκη για διαστημικά ταξίδια. Η ιδέα του ύπνου, ενώ κάποιος ταξιδεύει σε απομακρυσμένους πλανήτες, αποτελεί τον πυρήνα των sci-fi ταινιών, όπως Alien, Interstellar και Passengers.

Η έρευνα του οργανισμού

Ο ESA έχει συστήσει μια ομάδα η οποία θα μελετήσει τη χειμερία νάρκη με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει σε επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής επιτροπής για τη μελλοντική τεχνολογία.

Η ομάδα ξεκίνησε εξετάζοντας τις τρέχουσες προσπάθειες δημιουργίας τεχνολογιών χειμερίας νάρκης και εξετάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στον σχεδιασμό της αποστολής. Ως σημείο αναφοράς, χρησιμοποίησαν μια θεωρητική αποστολή που θα έστελνε έξι ανθρώπους στον Άρη και θα τους έφερνε πίσω μέσα σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας, η χρήση της χειμερίας νάρκης θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική μάζα ενός διαστημικού οχήματος κατά το ένα τρίτο, καθώς θα μείωνε τις ανάγκες του πληρώματος σε αναλώσιμα όπως τα τρόφιμα και το νερό.

Αντί για τους θαλάμους πληρώματος, κάθε αστροναύτης θα έχει μία μαλακή κάψουλα που θα μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος όταν είναι ξύπνιος. Οι αστροναύτες θα λαμβάνουν ένα φάρμακο το οποίο θα προκαλεί τη χειμερία νάρκη. Όταν ο αστροναύτης πέφτει σε χειμερία νάρκη τότε η μαλακή κάψουλα θα μικραίνει, θα απενεργοποιεί τον φωτισμό και θα μειώνει τη θερμοκρασία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χειμερίας νάρκης, όπως αναφέρει η ομάδα του ESA, είναι ότι θα επιτρέπει στους αστροναύτες να ταξιδεύουν σε μακρύτερες διαστημικές αποστολές.

Εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κατάσταση νάρκης κατά την οποία ο μεταβολικός ρυθμός ενός αστροναύτη μειώνεται κατά περίπου τρία τέταρτα, πράγμα που συμβαίνει στη χειμερία νάρκη, τότε οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ πιο μακριά από τον πλανήτη μας. Επιπλέον, θα μειώνονταν οι απαιτήσεις για τροφή και οξυγόνο.

European Space Agency astronauts hibernation ESA

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι σαφώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν τον οργανισμό τους, όπως οι αρκούδες, οι επιστήμονες του ESA λένε ότι ίσως μπορέσουν σύντομα να θέσουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μία κατάσταση παρόμοια με την αδρανοποίηση.

Όπως αναφέρουν, μια παρόμοια μέθοδος έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ή όσους υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, τα περισσότερα μεγάλα ιατρικά κέντρα διατηρούν πρωτόκολλα που τους επιτρέπουν να προκαλούν υποθερμία σε ασθενείς για να μειώσουν το μεταβολισμό τους με σκοπό να κερδίσουν σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα, διατηρώντας τους ασθενείς σε καλύτερη κατάσταση.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Bitcoin

Εξαιρετικά ανοδική η πορεία του Bitcoin που πηγαίνει για ρεκόρ

Το Bitcoin κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ ανοδικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και σε ιστορικό υψηλό.

Internet Black Friday featured

Black Friday 2021: Στον αέρα η φετινή Μαύρη Παρασκευή

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εκπτωτική περίοδος Black Friday 2021, η αποκαλούμενη και ως Μαύρη Παρασκευή που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26/11.

Internet Hackers Acer

Η Acer επιβεβαιώνει ότι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από hackers

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Acer, οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών των προϊόντων της.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: COSMOTE Neo, Amazon, IBM CodeNet, Intel, Apple [S02E05 – 14/10/2021]

Η 5η εκπομπή της 2ης σεζόν του Tech Podcast είναι εδώ! Το εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας με τους Κώστα Βλαχάκη, Βάιο Βήτο και Γιώργο Αρβανιτίδη κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:00.