Συμβουλές για την προστασία των κατόχων πιστωτικών καρτών από την ESET

Τα πρόσφατα περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων σε κατόχους καρτών, ως αποτέλεσμα της επίθεσης κυβερνοεγκληματιών στην αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων λιανεμπορίου Target, καταδεικνύουν ακόμη μία φορά το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η ESET συμβουλεύει τους κατόχους καρτών για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους αλλά και την ταυτότητά τους.

• Ελέγξτε το λογαριασμό σας για ύποπτη δραστηριότητα, ειδικά αν είχατε πραγματοποιήσει αγορές το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013, οπότε και παρατηρήθηκε έξαρση στα περιστατικά διαρροής. Να είστε σε επιφυλακή ακόμη κι αν δεν φανούν ύποπτες συναλλαγές στην κίνηση της κάρτας, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες πολλές φορές διατηρούν τα στοιχεία και τα χρησιμοποιούν μόλις το θέμα ξεχαστεί από την επικαιρότητα.

• Αντικαταστήστε την χρεωστική/ πιστωτική σας κάρτα σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να είστε διαρκώς σε επιφυλακή και να την ελέγχετε. Σε περίπτωση που στην κάρτα σας έχετε δώσει εντολές αυτόματης πληρωμής κάποιων λογαριασμών, θα χρειαστεί αλλαγή των στοιχείων.

• Αλλάξτε το PIN της χρεωστικής σας κάρτας, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν διαρκώς να «σπάσουν» την κρυπτογράφηση και πολλοί χρήστες καρτών δεν χρησιμοποιούν ισχυρά PIN. Για το πώς μπορείτε να βρείτε ένα ισχυρό PIN, μπορείτε να ακούσετε τις συμβουλές του ερευνητή της ESET Aryeh Goretsky εδώ.

• Ελέγχετε τακτικά τις πιστοληπτικές σας αναφορές δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή για δραστηριότητες όπως νέοι λογαριασμοί στο όνομά σας, για τους οποίους δεν είχατε δώσει σχετική εντολή. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μία ειδοποίηση (fraud alert) ή να «παγώσετε» την πιστωτική σας για επιπλέον προστασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι θα πρέπει, κατά το διάστημα αυτό, να υποβάλλεστε σε επιπλέον διαδικασίες εξακρίβωσης των στοιχείων σας κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε την κάρτα.

• Αλλάξτε τα passwords που χρησιμοποιείτε για τις online αγορές σας, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι έρευνες για τις απάτες των τελευταίων ημερών, οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο προστασίας θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς.

• Να είστε επιφυλακτικοί σε scams, καθώς σε περίπτωση που κλαπούν στοιχεία της κάρτας, οι κυβερνοεγκληματίες συνήθως αποκτούν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα στοιχεία, τα οποία και χρησιμοποιούν στέλνοντας scam ή phishing email. Φανείτε προσεκτικοί σε links ή email που φαίνονται ύποπτα και μην τα ανοίγετε, αλλά αντίθετα πληκτρολογήστε απευθείας την διεύθυνση URL στο browser σας.

ESET, Συμβουλές για την προστασία των κατόχων πιστωτικών καρτών από την ESET

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το blog post.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet ESET

Brave Search: Μηχανή αναζήτησης που σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών της

Η μηχανή αναζήτησης της Brave αναμετριέται με την Google, αφού υπόσχεται στους χρήστες της ότι θα μπορούν να περιηγούνται στο Internet χωρίς να αφήνουν πίσω τους ίχνη.

Internet ESET

Παίκτες Poker στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών

Σε εκατοντάδες υπολογίζονται τα θύματα από τις επιθέσεις malware κατά το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τις αναλύσεις της ESET. Επίθεση δέχτηκαν παίκτες των PokerStars και Full Tilt Poker από κακόβουλο πρόγραμμα spyware, το Odlanor. Το spyware επιτρέπει στο δημιουργό του να «κλέψει» κατά τη διάρκεια online παιχνιδιών.

Smartphones ESET

Η ESET εντοπίζει το νέο «Cryptolocker» για συσκευές Android

Οι μηχανικοί της ESET εντόπισαν για πρώτη φορά ένα νέο, επικίνδυνο trojan που απειλεί συσκευές Android. Το ransomware, με την ονομασία Android/Simplocker, σαρώνει την κάρτα SD αναζητώντας συγκεκριμένους τύπους αρχείων, τα κρυπτογραφεί και στη συνέχεια ζητά λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.