EU Kids Online Network | Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο ίντερνετ

, EU Kids Online Network | Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο ίντερνετΤο πρόγραμμα EU Kids Online εντόπισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις Ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στο Διαδίκτυο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα τα ποσοτικά ερευνητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι ανεπαρκή για να διαμορφώσουν μια σχετική αντιπροσωπευτική εικόνα.

• Δημοσίευση προσωπικών στοιχείων: O πιο διαδεδομένος κίνδυνος εφόσον περίπου οι μισοί έφηβοι δημοσιεύουν προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο.
• Παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού: ο δεύτερος πιο διαδεδομένος κίνδυνος με περίπου 4 στους 10 εφήβους να εκτίθενται σ’ αυτόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά μέσο όρο.
• Παρακολούθηση βίαιου ή ρατσιστικού υλικού: πρόκειται για τον τρίτο πιο διαδεδομένο τύπο κινδύνου με περίπου το ένα τρίτο των εφήβων να εκτίθενται σ’ αυτόν.
• Σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβιστική συμπεριφορά (bullying): περίπου 1 στους 5 ή και 6 εφήβους που σερφάρουν στο διαδίκτυο εκτίθενται στον κίνδυνο αυτό. Χώρες υψηλού κινδύνου είναι η Πολωνία και πιθανώς η Εσθονία.
• Λήψη αθέμιτων σεξουαλικών μηνυμάτων: μόνο 1 στους 10 εφήβους έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αυτό στη Γερμανία την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, 1 στους 4 στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, 1-3 στη Μεγάλη Βρετανία και 1 στους 2 στην Πολωνία.
Συνάντηση με φίλους από το Ίντερνετ: είναι ο πιο σπάνιος κίνδυνος αλλά όχι και ο λιγότερο απειλητικός. Υπάρχει σχετική συνέπεια στα μεγέθη ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που κυμαίνονται γύρω στο 8%.

To EU Kids Online Network τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος Safer Internet (2005-2008) και Safer Internet Plus (2009-2013) και διεξάγει συστηματικές συγκριτικές μελέτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με αντικείμενο την εμπειρία των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο EU Kids Online είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Το Δίκτυο απαρτίζουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι ΜΚΟ, ενώ τις εργασίες συντονίζει η καθηγήτρια Sonia Livingstone του τμήματος Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Department of Media and Communications), London School Of Economics.

Το Δίκτυο EU Kids Online (www.eukidsonline.net) συνεχίζει τη συστηματική ερευνητική δραστηριότητα και μέσα στο τρέχον έτος θα γνωστοποιήσει νέα ερευνητικά δεδομένα γύρω από την Ασφάλεια στη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά και τις ευκαιρίες δημιουργικής αξιοποίησής του.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Amelia Papadopoulou

Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί να μας φαίνεται τρομακτικό το τι μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά μας στο Internet. Όμως, στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι που προκύπτουν έχουν την ίδια ακριβώς αιτία και με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί κατά την περιπλάνηση του και στο φυσικό κόσμο.

Όπως λοιπόν ακριβώς δεν αφήνουμε τα μικρά μας παιδιά να γυρίζουν στους δρόμους ελεύθερα πριν να μπορούν να κατανοούν τους κινδύνους, έτσι πρέπει να φροντίζουμε να τα προστατεύουμε και κατά την διαδικτυακή τους περιπλάνηση.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια LAGI.PLAN

Πέρα από την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού ασφαλείας, θα πρέπει οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους που πηγάζουν από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να ανακαλύπτουν το διαδίκτυο μαζί με τους γονείς τους και να εξοικειώνονται σταδιακά με αυτό, παρά να το ανακαλύπτουν μόνα τους και να εκτίθενται στους διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό (π.χ. grooming (= αποπλάνηση ανηλίκου), cyber bullying κ.λπ.). Αναλυτικές οδηγίες για τα παραπάνω μπορούμε να βρούμε στο: https://www.cyberethics.info/cyethics1/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=15&lang=el

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet COSMOTE TV featured Nova

Nova και η COSMOTE κατά των πειρατικών συνδέσεων

Εκτεταμένη επιχείρηση φραγής πειρατικών IP πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με αποτέλεσμα να επηρεαστούν χιλιάδες τελικοί χρήστες παράνομης πρόσβασης στις υπηρεσίες COSMOTE TV και EON.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram ίσως φέρουν συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη

Η Meta ενδέχεται να προσφέρει μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή στο Instagram και το Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Internet Meta

Meta: Διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς με κινεζική προπαγάνδα

H Μeta προχώρησε στη διαγραφή ενός τεράστιο δικτύου ψεύτικων λογαριασμών που επιχειρούσαν να διαδώσουν κινεζική προπαγάνδα στην πλατφόρμα.

Internet AI Google Google AI

Google Chat: Πλήρως ανανεωμένο με νέες ΑΙ δυνατότητες

Η Google μόλις ανακοίνωσε μια νέα εμπειρία Chat που υποστηρίζεται από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης όπως το Duet.