ΕΕ: Θέλει απαγόρευση social media σε εφήβους κάτω των 16 [update]

Το σχολικό bullying από τις αίθουσες και το προαύλιο έχει μεταφερθεί μέσω του internet σε υπολογιστές, smartphones και tablet χάρη στην “βοήθεια” από τα social media. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που παρενοχλούνται και μάλιστα τα πράγματα φτάνουν ακόμη και στα άκρα με παιδιά που δεν αντέχουν την πίεση και προβαίνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Επιπλέον, τα παιδιά μοιράζονται πληροφορίες και προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία είναι στην διάθεση της κάθε εταιρείας να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει και μάλιστα με την δική τους συναίνεση.

Αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία τους τα social media όπως Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, έχουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς νόμους. Όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές σκέφτονται να ανεβάσουν το όριο ηλικίας στα 16 χρόνια.

Η συζήτηση της πρότασης θα ξεκινήσει σήμερα και αν τελικά συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, τότε εκατομμύρια έφηβοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους στα social media, να κατεβάσουν apps ή να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης, χωρίς την γονική συναίνεση.

Όταν ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, πρέπει να ψηφιστεί από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη και στη συνέχεια να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη νέα χρονιά. Η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, θα έχει περιθώριο 2 ετών για την εφαρμογή του νόμου. Εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια πρόστιμα.

Οι προτεινόμενες διατάξεις έρχονται στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας νομοθεσίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο είναι στα σκαριά εδώ και 4 χρόνια, θα συζητηθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Φυσικά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στις προτάσεις της ΕΕ, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρουσία των παιδιών στα social media, έχει θετική επίδραση στη ζωή τους. “Το ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει μια γραμμή ζωής για τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις μέσα στο σπίτι τους, βία, ναρκωτικά, αλκοόλ και να έχουν σημαντική υποστήριξη”, γράφουν σε ανοιχτή επιστολή τους Ευρωπαϊκοί οργανισμοί την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Update [16-12-2015]: Τα κράτη μέλη δεν συμφώνησαν τελικά στη πρόταση απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 16.

social media teens 16 years old, ΕΕ: Θέλει απαγόρευση social media σε εφήβους κάτω των 16 [update]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος Παππας

Ναι σίγουρα..

nikos

Διαφωνω γι αυτο γιατι πρεπει σε αυτο το θεμα να μην επιβληθει απαγορευση κι να αυξηθει το ελαχιστο οριο ηλικιας.Αλλα να απαγορευται αυστηρα η συλλογη προσωπικων δεδομενων παρα μονο τα απαραιτητα(email,password,username,και ημερομηνια γεννησης) και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.Και να τα αλλαξουν μπορουν με ψευτικες ημερομηνιες να παρακαμψουν το ηλικιακο οριο.Εγω το οριο μεχρι να περαστει ο νομος αυτος θα το περασω.

rose

Συμφωνω με την Ε.Ε ,η ανωριμοτητα ιδιως αυτης της ηλικιας οδηγει σε μεγαλα προβληματα.

ChrisG

να κάνουν υποχρεωτική την χρήση ταυτότητας ωστέ με το καλό να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και όσοι έχουν και να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι.με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια και ησυχάζουν όλοι.να απαγορέυσουν την χρήση κινητών στα σχολεία πρώτα όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει κυριολεκτικά όπου τούβλα πηγαίνουν και μπετόλιθοι γυρνάνε και ας αφήσει τα πασπαλήματα και της δήθεν ανησυχίες.

nikos

ChrisG τι λες,πας καλα; Στο 2ο απλα σου απανταω οτι δεν επιτρεπονται αλλα και πολλοι κανουν τα στραβα ματια.Ορισμενοι τα ανοιγουν ακομα και στην ταξη.Μην βαζεις τα παιδια ολα στο ιδιο καλαθι.Προσωπικα ειμαι 15 και παω Λυκειο και ξερω καλα οτι καποιοι καθηγητες σε πανε στον διευθυντη και αλλοι κανουν τα στραβα ματια πανω στο θεμα αυτο.2ον αυτα που λες δεν στεκουν.Αμα ειναι καποιος γονιος ή καθηγητης το γνωριζει καλυτερα και τα πραγματα δεν ειναι ετσι οπως τα παρουσιαζεις.

Panos7GR

“Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρουσία των παιδιών στα social media, έχει θετική επίδραση στη ζωή τους. «Το ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει μια γραμμή ζωής για τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις μέσα στο σπίτι τους, βία, ναρκωτικά, αλκοόλ και να έχουν σημαντική υποστήριξη», γράφουν σε ανοιχτή επιστολή τους Ευρωπαϊκοί οργανισμοί την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.”

Μυρίζω χοντρή μπίζνα με νέου τύπου social networks αποκλειστικά για ηλικίες 16 και κάτω (ή όσο βάλει το όριο η ΕΕ εφόσον περαστεί ο νόμος). Θα ξεμυτίσουν κάτι υπηρεσίες τύπου Facebook Junior κτλ. Η χαρά του παιδόφιλου!

ChrisG

Νικολάκη που είσαι 15 χρονών πρώτα θα έπρεπε να μάθεις να μιλάς σωστά(και όχι τύπου πας καλα κτλ)και μετά να σε νοιάζουν τα social media.δεν μίλησα σε σένα προσωπικά αλλά εξέφρασα την άποψη μου.οι γονείς και η πολιτεία έχει χάσει την μπάλα με τα κινητά και τα social και θα έπρεπε να νοιάζεσαι για αυτά μετά τα 18 και έχοντας αποφασίσει τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου.μέσα στην ίδια κοινωνία ζούμε και βλέπουμε τις επιπτώσεις των social στα σχολεία,το διάβασμα,την συμπεριφορά,την ψυχολογία κ.α.μην προσπαθείς να δικαιολογηθείς για άλλους.ταυτότητα και ΤΕΛΟΣ…και όσο ακόμη περισσότερο αργούνε οι αρμόδιοι στην νομοθεσία θα βλέπουμε και χειρότερα.

Alexzo1990

Τι ακούμε εδώ μέσα καμια φορά. Είναι δικαίωμα του κάθε εφήβου να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κανει με την προσωπική του ζωή και τον προσωπικό του χρονο. Ο μόνος οδηγός στη ζωή του εφήβου πρέπει να είναι η οικογένεια ίσως κ σε δεύτερη φαση το σχολειο, σε καμια περιπτωση όμως το κράτος και θεσμοί τύπου ΕΕ. Τέτοιες “πρωτοβουλίες” όπως η παραπάνω ας πούμε, αναλαμβανονται στα πλαίσια παγίων τακτικών που θέλουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ενας έφηβος με σωστα ερεθίσματα και επιρροες δε καταφεύγει εύκολα σε καταχρήσεις. Αν τωρα μερικοί γονεις τα έχουν κανει σαλάτα με τα παιδιά τους και δεν μπορούν να τα “ελέγχουν ” ειναι αλλο θεμα. Θα έπρεπε να είναι αποκλειστικα δικο τους πρόβλημα και όχι της πολιτείας και να τους παιρνει η μπάλα ολους

Alexzo1990

Ο άλλος απο πάνω το παίζει αυθεντία στον έφηβο με επιχειρήματα του τύπου “είμαι μεγαλύτερος, άρα έχω δίκιο” κ “μαθε πρωτα να μιλάς” πετάει και δυο, τρια κλισέ “η τεχνολογία φταίει για την αποτυχία των παιδιών μας” (που μπορεί να μην είναι καν αποτυχία ετσι;) και περιμένει να τον πάρει ο έφηβος στα σοβαρά! Γέλια ή κλάματα γενικά δεν ξέρω.

Nio

Συμφωνώ και επαυξάνω με τον προλαλησαντα.
Ταυτότητα για όλους ανεξαιρέτως. Και να σε αφήνει σε όλα τα social networks να έχεις μόνο ένα λογαριασμό. Και να μεγαλώσουν και το όριο στα 18. Να μάθουν λίγο τα πιτσιρίκια την πραγματική επαφή με τους φίλους τους και μετά ας ανοίξουν και λογαριασμό. Δεν χάνουν και τίποτα. Είπαμε η τεχνολογία μας ενώνει. Αλλά όχι μόνο από το Facebook.

Nio

Alexzo διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Ο έφηβος είναι τελείως ανωριμος για να παίρνει αποφάσεις. Πιστεύω να μην διαφωνεί κανένας σε αυτό. Παρασυρονται πολύ εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλοι ξεκινάνε το κάπνισμα από την εφηβεία.
Το κράτος έχει μεγάλες ευθύνες. Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας μέχρι τα 18. Και όσο για τα κινητά στα σχολεία απαγόρευση και όποιος έφηβος θέλει να κάνει το μάγκα κατάσχεση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τι να το κάνεις το κινητό στο σχολείο????? Άμα σε θέλει κάποιος έχει σταθερό. Έλεος.

nikos

Alexzo πες τα,δικαιωμα του καθε εφηβου τι θα κανει στη ζωη του.Ειναι θεμα αμα οι γονεις μπορουν να ελεγξουν το παιδι τους…ορισμενοι δεν μπορουν και τα εχουν κανει σαλατα.Δεν πρεπει να τους παρει η μπαλα ολους,το θεμα αυτο ειναι των γονεων.Επισης ολο αυτο γινεται για να περιορισουν τους εφηβους απο το διαδικτυο και να γινει χωρος των μεγαλων.Θελουν να μας περιορισουν για το “καλο μας”,δηλαδη κουτοχορτο μας ταιζουν.Nio αυτο που λες δεν στεκει,και οι εφηβοι εχουν ωριμοτητα,αλλιως δεν θα υπηρχαν τα 15μελη στα σχολεια και δεν θα τους πηγαιναν οι καθηγητες τριημερες κλπ.Παρασυρονται ευκολα μερικοι,καποιοι ομως δυσκολα.Τα κινητα απαγορευονται ηδη αλλα τονιζω ξανα οτι καθηγητες κανουν τα στραβα ματια.Το συστημα που υπαρχει με τα κινητα ειναι να τα παιρνουν απο τους μαθητες και να φερνουν τους γονεις για να τα παρουν πισω(και φυσικα θα κανουν συστασεις κλπ).Σε 2 περιπτωσεις μεσα στην ταξη απο τον ιδιο καθηγητη στον ενα μαθητη ζητησε να το απενεργοποιησει μπροστα του και στον 2ο επεσαν τα κλειδια του και ειδε οτι ειχε το κινητο στην τσεπη του,φυσικα του ζητησε μπροστα στη ταξη να δειξει τι εχει και οταν το ειδε του ειπε να το μαζεψει.Εγω προσωπικα θεωρω οτι στο μαθημα πρεπει να ειναι κλειστα.Και οχι μερικοι… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Instagram Meta

Το Facebook και το Instagram σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση διαφημίσεων

Μετά τις έντονες διαμάχες των τελευταίων εβδομάδων, η Meta αποφάσισε να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση διαφημίσεων για τους λογαριασμούς τους.

Internet Elon Musk Social Media Twitter

Twitter: Ο Elon Musk το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στην πλατφόρμα

Ο Elon Musk εκθρόνισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama ως το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στο Twitter.

Internet Elon Musk Social Media Twitter

Twitter: Ανακοίνωσε νέα τιμολόγηση API – Πρόκληση για τους μικρούς προγραμματιστές

Το Twitter ανακοίνωσε επίσημα τις ανανεωμένες βαθμίδες API του ενάμιση μήνα αφότου ο CEO της εταιρίας, Elon Musk υποσχέθηκε μια μεγάλη ανανέωση του συστήματος.