Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε εχθές σε μια μεγάλης σημασίας συνεδρίαση κατά την οποία ψήφισε υπέρ της απόσυρσης των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρώην υπάλληλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Για την ακρίβεια υπήρξαν 285 ψήφοι υπέρ και 281 κατά της παροχής αμνηστίας στον Edward Snowden.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη όταν διέρρευσε απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψαν το τεράστιο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Αμερικανών. Πριν γίνει η πρώτη διαρροή εγγράφων είχε μετακομίσει στο Χονγκ Κόνγκ ενώ στη συνέχεια του παρασχέθηκε άσυλο στη Ρωσία, μιας και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για κατασκοπεία.

«Διεθνής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της προστασίας του Snowden ως πληροφοριοδότη, τον χαρακτήρισε “διεθνή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, καλεί τις χώρες να του παρέχουν προστασία και να εμποδίσουν την έκδοση ή παράδοσή του σε “τρίτους”. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που μεταφέρονται στις ΗΠΑ είναι επαρκώς προστατευμένα. Θεωρείται ότι από τότε που έγιναν οι αποκαλύψεις του Snowden, δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την πάταξη των μαζικών παρακολουθήσεων.

Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς την ευθύνη εφαρμογής των όσων ψηφίστηκαν την έχει το κάθε κράτος-μέλος, ξεχωριστά. Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να τονίσει ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζει να θεωρεί ότι ο οι πράξεις του είναι κακουργηματικές και πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Snowden

Παραμένει άγνωστο το τι θα κάνει τελικά ο Snowden, προς το παρόν μάλλον δεν θα τον δούμε να κάνει το βήμα να έρθει σε κάποια χώρα της ΕΕ καθώς έχει 3 χρόνια άσυλο στη Ρωσία. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απόφαση του Κοινοβουλίου μέσα από το Twitter:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Petros

Είναι ένας ήρωας της εποχής μας. Η ταινία v for vendetta είναι μπανάλ μπροστά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured NSA

Υψηλού προφίλ cyberattack στη Βαλτιμόρη από hackers που χρησιμοποιούν το EternalBlue της NSA

Η κυβέρνηση της Βαλτιμόρης βρίσκεται υπό ransomware επίθεση η οποία έχει κλείσει τα πάντα, από τα email μέχρι τα συστήματα που επιτρέπουν στους κατοίκους να πληρώνουν λογαριασμούς.

Software Edward Snowden

Haven: Εφαρμογή από τον Snowden για την προστασία του laptop σας

Η Haven αποτελεί μια εφαρμογή από τον Edward Snowden, το The Guardian Project, και το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation) που έχει σκοπό να ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον του, βασιζόμενο στους αισθητήρες του smartphone.

Software Adobe Apple Dropbox

Πόσο καλά προστατεύουν οι εταιρείες τεχνολογίας τα δεδομένα μας;

Έκθεση του Electronic Frontier Foundation, μιας Ρυθμιστικής Αρχής των ΗΠΑ αναλύει πόσο καλά 26 εταιρείες τεχνολογίας διασφαλίζουν τα δεδομένα των χρηστών τους από την κυβέρνηση.

Internet Hackers NSA WannaCry

Πουλά “τρύπες ασφαλείας” το γκρουπ που διέρρευσε το εργαλείο της NSA

Η ομάδα Shadow Brokers -η οποία ήρθε τελευταία στο προσκήνιο καθώς διέρρευσε το εργαλείο της NSA, το οποίο προκάλεσε την επίθεση του ransomware WannaCry την περασμένης βδομάδα- ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να πουλά πληροφορίες για κενά ασφαλείας για να παρεισφρήσει σε browser, ρούτερ και τηλέφωνα.