Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ της προστασίας του Snowden

1

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε εχθές σε μια μεγάλης σημασίας συνεδρίαση κατά την οποία ψήφισε υπέρ της απόσυρσης των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρώην υπάλληλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Για την ακρίβεια υπήρξαν 285 ψήφοι υπέρ και 281 κατά της παροχής αμνηστίας στον Edward Snowden.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη όταν διέρρευσε απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκάλυψαν το τεράστιο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Αμερικανών. Πριν γίνει η πρώτη διαρροή εγγράφων είχε μετακομίσει στο Χονγκ Κόνγκ ενώ στη συνέχεια του παρασχέθηκε άσυλο στη Ρωσία, μιας και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για κατασκοπεία.

«Διεθνής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της προστασίας του Snowden ως πληροφοριοδότη, τον χαρακτήρισε “διεθνή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, καλεί τις χώρες να του παρέχουν προστασία και να εμποδίσουν την έκδοση ή παράδοσή του σε “τρίτους”. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που μεταφέρονται στις ΗΠΑ είναι επαρκώς προστατευμένα. Θεωρείται ότι από τότε που έγιναν οι αποκαλύψεις του Snowden, δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την πάταξη των μαζικών παρακολουθήσεων.

Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς την ευθύνη εφαρμογής των όσων ψηφίστηκαν την έχει το κάθε κράτος-μέλος, ξεχωριστά. Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να τονίσει ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζει να θεωρεί ότι ο οι πράξεις του είναι κακουργηματικές και πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Snowden

Παραμένει άγνωστο το τι θα κάνει τελικά ο Snowden, προς το παρόν μάλλον δεν θα τον δούμε να κάνει το βήμα να έρθει σε κάποια χώρα της ΕΕ καθώς έχει 3 χρόνια άσυλο στη Ρωσία. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απόφαση του Κοινοβουλίου μέσα από το Twitter:

snowden eu

snowden eu

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Petros

Είναι ένας ήρωας της εποχής μας. Η ταινία v for vendetta είναι μπανάλ μπροστά του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα