Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Internet, Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Internet, Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Οι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την πολιτική της Apple για τη διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα της περιήγησης στο Internet. Θέλοντας να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους χρήστες κοιτούν τι κάνει η Apple με την στοχευμένη διαφήμιση.

Θεωρώντας ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ή αλλιώς του GDPR, δεν επαρκεί για να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας που θα πρέπει να διέπει την περιήγηση ενός χρήστη στο Internet, οι Ευρωβουλευτές προσπαθούν να αντλήσουν έμπνευση για την επόμενη νομοθετική τους πρωτοβουλία από άλλες καλές πρακτικές.

Ως μία τέτοια θεωρείται η κίνηση της Apple να δώσει στους κατόχους των προϊόντων της τη δυνατότητα να βλέπουν ποια είναι τα στοιχεία που συλλέγονται από τις διάφορες εφαρμογές και τους ιστοτόπους και να επιλέγουν εάν θέλουν να συλλέγονται τα στοιχεία αυτά. Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Apple Users εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα κάνει τους ευρωβουλευτές να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα αντίστοιχο σύστημα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς μπαίνουν στο Internet.

Παρόλο που οι μεγάλες πλατφόρμες του Internet έχουν παρουσιάσει εναλλακτικές εκδοχές των συστημάτων παρακολούθησης της δραστηριότητάς του κάθε χρήστη online, καμία από τις προτάσεις αυτές δεν θεωρείται ότι προστατεύει επαρκώς την ιδιωτικότητα του πολίτη στο Internet. Ο Ευρωπαίος νομοθέτης θα προτείνει αλλαγές σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, στις οποίες θα πρέπει εκείνες να συμμορφωθούν.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Elon Musk European Commission Social Media

H EE ζητά από τον Elon Musk να προσλάβει προσωπικό στο Twitter

Στα “μαχαίρια” φαίνεται να βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Elon Musk και πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο του ιδιοκτήτη του Twitter για χρήση εθελοντών και τεχνητής νοημοσύνης.

Internet European Commission TikTok

Το TikTok απαντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Λανθασμένη η αναστολή από Κομισιόν»

Το ΤikTok δίνει τη δική του απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αναστολή χρήσης από τους εργαζομένους της, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη και βασισμένη σε θεμελειώδεις παρανοήσεις.

Internet European Commission Microsoft

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για τις μονοπωλιακές πρακτικές της Microsoft

H Κομισιόν και πιο συγκεκριμένα οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον της Microsoft σχετικά με την υπηρεσία βίντεο και ανταλλαγής μηνυμάτων Teams.

Business Amazon European Commission

Amazon: Συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέμιτες πρακτικές στο marketplace της

Προς συμβιβασμό κινείται η Amazon με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολύκροτη διαμάχη τους σχετικά με τα marketplace και τις κατηγορίες πως ευνοεί τα δικά της προϊόντα λειτουργώντας αθέμιτα προς τους ανταγωνιστές της.