Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Internet, Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Internet, Η Ευρώπη θέλει να δώσει περισσότερη ασφάλεια στους χρήστες Internet

Οι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την πολιτική της Apple για τη διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα της περιήγησης στο Internet. Θέλοντας να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους χρήστες κοιτούν τι κάνει η Apple με την στοχευμένη διαφήμιση.

Θεωρώντας ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ή αλλιώς του GDPR, δεν επαρκεί για να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας που θα πρέπει να διέπει την περιήγηση ενός χρήστη στο Internet, οι Ευρωβουλευτές προσπαθούν να αντλήσουν έμπνευση για την επόμενη νομοθετική τους πρωτοβουλία από άλλες καλές πρακτικές.

Ως μία τέτοια θεωρείται η κίνηση της Apple να δώσει στους κατόχους των προϊόντων της τη δυνατότητα να βλέπουν ποια είναι τα στοιχεία που συλλέγονται από τις διάφορες εφαρμογές και τους ιστοτόπους και να επιλέγουν εάν θέλουν να συλλέγονται τα στοιχεία αυτά. Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Apple Users εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα κάνει τους ευρωβουλευτές να θεωρούν ότι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα αντίστοιχο σύστημα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς μπαίνουν στο Internet.

Παρόλο που οι μεγάλες πλατφόρμες του Internet έχουν παρουσιάσει εναλλακτικές εκδοχές των συστημάτων παρακολούθησης της δραστηριότητάς του κάθε χρήστη online, καμία από τις προτάσεις αυτές δεν θεωρείται ότι προστατεύει επαρκώς την ιδιωτικότητα του πολίτη στο Internet. Ο Ευρωπαίος νομοθέτης θα προτείνει αλλαγές σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, στις οποίες θα πρέπει εκείνες να συμμορφωθούν.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business European Commission AI

H Ευρώπη θέλει να έχει τον έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να της δώσει τη δυνατότητα να περιορίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όποτε κριθεί αυτό απαραίτητο.

Internet European Commission Bitcoin

H Ευρώπη δεν προχωρά στην απαγόρευση του Crypto mining

Το αρχικό σχέδιο για την απαγόρευση εξόρυξης Bitcoin και Ether στην Ευρώπη, λόγω της επιβάρυνσης στο περιβάλλον, εγκαταλείφθηκε τελικώς.

Internet European Commission Google

H Ευρώπη ζητά από τo Google Search να αφαιρέσει ρωσικά sites

Στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, η Ευρώπη ζητά από την Google να βγάλει ρωσικά sites από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Business European Commission

Data Act: Η Ευρώπη θέλει κανόνες για τα δεδομένα

Το επονομαζόμενο Data Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μία προσπάθεια να πάρουν οι πολίτες περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα τους.