Facebook: Πρόστιμο 5 δισ. δολάρια Αμερικής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Facebook, Facebook: Πρόστιμο 5 δισ. δολάρια Αμερικής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και άλλες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής με τις οποίες σχετίζεται το Facebook.

Τώρα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανακοίνωσε επισήμως ότι το Facebook δέχτηκε συμβιβασμό για την καταβολή προστίμου 5 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατηγορούνταν ότι παραβίασε τον νόμο διότι δεν προστάτευσε τα δεδομένα των χρηστών, πρόβαλλε συντομευμένες διαφημίσεις χρησιμοποιώντας τον τηλεφωνικό αριθμό που οι χρήστες παρείχαν για επιπλέον ασφάλεια, και ισχυριζόταν πως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ήταν απενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Πέρα από το πρόστιμο, το Facebook θα πρέπει να επιθεωρεί το ιδιωτικό απόρρητο κάθε νέου προϊόντος ή υπηρεσίας που αναπτύσσει. Κάθε τρεις μήνες ο CEO θα πρέπει να λαμβάνει τις αναφορές και να τις αποστέλλει και σε κάποιον εξωτερικό αξιολογητής.

Tο Facebook από εδώ και πέρα θα πρέπει να παίρνει πιστοποιήσεις από εφαρμογές και προγραμματιστές τρίτων, οι οποίοι θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα χρήστη της ιστοσελίδας, χωρίς όμως να έχει οριοθετηθεί σε ποια και πόσα δεδομένα θα δίνεται πρόσβαση.

Η εταιρεία επίσης υποχρεούται να λάβει καταφατική συγκατάθεση πριν δημιουργήσει νέα μοντέλα αναγνώρισης προσώπου, χωρίς να πρέπει να καταστρέψει τα παλιά που δημιουργήθηκαν χωρίς συγκατάθεση.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξαίρεσε τον Mark Zuckerberg και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη από κάθε προσωπική ευθύνη για τις παραβιάσεις. Μερικά μέλη της επιτροπής ήταν αντίθετα με αυτή την εξαίρεση, αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να επηρεάσουν την τελική απόφαση.

Τα συγκεκριμένα μέλη ισχυρίζονταν πως δεν δόθηκαν πραγματικοί περιορισμοί στο επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook, στη μαζική επιτήρηση των χρηστών και στις τακτικές διαφήμισης που ακολουθεί η εταιρεία.

Αυτό δεν θα διορθώσει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις. Αντιθέτως, το Facebook αποφασίζει το πόσες πληροφορίες μπορεί να πάρει από τους χρήστες και τι να τις κάνει, αρκεί να τα σημειώνει σε ένα χαρτί.

Ακόμη, αρκετοί θεωρούν ότι το πρόστιμο που δόθηκε στο Facebook πέρασε και δεν άγγιξε από τη στιγμή που η εταιρεία έχει ετήσιο εισόδημα $55 δις.

Τέλος, στελέχη του Facebook έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα να πράξουν καλύτερα στο μέλλον. Η εταιρεία επαίνεσε τον διακανονισμό που έθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και ο Zuckerberg τον χαρακτήρισε ως ιστορικό αφού θα θέσει ένα εντελώς νέο πρότυπο για την βιομηχανία.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
N.B

ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ!!4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΒΟΘΡΟΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΩ!ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΑΑ!!ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΝΕ!ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΨΕΥΔΩΝΗΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑ ΑΛΗΘΗΝΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΓΕΡΟΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ

Agnostos

Γιατί δεν υπάρχουν τρόλς με ψεύτικα ονόματα στο fb;

N.B

ΓΕΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ.ξεχυλιζει.αλλος ενας απο τους εκατομυρια λογους για να μην ειναι κανεις εγγεγραμενος στον «βοθρο».
Αλλο να μην βγαζει τα προσωπικα σου δεδομενα στη φορα ,που τα απετουνε με το ετσι θελω για να εχεις ακαουντ και αλλο να εισαι ενας ηλιθιος που να ενοχλει τους αλλους ηλιθιους μεσα εκει .καλα κανουν και υπαρχουν τα τρολς.αφου δεν εχουν ζωη θα ασχολουνται με την ζωη των αλλων.

.Τα προσωπικα δεδομενα μας τα βρισκουν οποτε θελουν οποιοι θελουν,απο οπου θελουν.το ιντερνετ ειναι οι χειροπεδες των διποδων που για αλλη μια φορα αυτοξεφτιλιστικαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.