Facebook, Mήπως σχεδιάζει να μας χρεώσει κάποτε για τις υπηρεσίες του;

Οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι το Facebook αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να χρεώνει για ένα μέρος από τις υπηρεσίες που προσφέρει στον κάθε χρήστη ολοένα και πληθαίνουν, ειδικά μετά τη δημόσια προσφορά του στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Οι φήμες λένε ότι η χρέωση θα αφορά στην διαβεβαίωση ανάγνωσης του status update σας από το σύνολο των φίλων σας.

Κατά μέσο όρο το 12% των φίλων σας βλέπουν το status update σας και αυτό μπορεί να γίνει έως και απογοητευτικό για πολλούς χρήστες. Το κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα να βγάζει χρήματα, κυρίως πουλώντας τη δύναμή του στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, η οποία δύναμη δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από το τεράστιο πλήθος χρηστών. Οι εταιρείες εμφανίζονται δυσαρεστημένες ως προς το ότι δεν έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν από τα όσα επενδύουν στο Facebook.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι εάν το Facebook αρχίσει να χρεώνει τον κόσμο και δεδομένου ότι δεν σημειώνεται κύμα φυγής από αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξουν οι απαιτήσεις των χρηστών του για ακόμα καλύτερες υπηρεσίες, όπως ανεπτυγμένες μέθοδοι προστασίας της ιδιωτικότητας και περισσότερες επιλογές. O ισχυρός άντρας (μην τον βλέπετε ως αγόρι, επειδή απλώς και μόνο επιλέγει χύμα ντύσιμο, είναι στα 28 του χρόνια) έχει καταφέρει να κάνει την εταιρεία του να έχει αξία που φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, πλησιάζοντας κολοσσούς όπως η Disney, η Ford και η Kraft foods. Το κοινωνικό δίκτυο είχε μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2012 πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κερδοφορία, ενώ το 2011 έκλεισε με κέρδη 3.7 δισ. δολάρια.

Όταν μία επιχείρηση τα πηγαίνει τόσο καλά, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι θα κάνει προσπάθειες να αυξήσει τις πηγές εσόδων της. Μπορεί να μας δηλώνει, λοιπόν, η αρχική σελίδα του Facebook ότι είναι και θα παραμείνει δωρεάν, αλλά μην το δένετε και… κόμπο!

, Facebook, Mήπως σχεδιάζει να μας χρεώσει κάποτε για τις υπηρεσίες του;

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Eaglos

“ανεπτυγμένες μέθοδοι προστασίας της ιδιωτικότητας”

Σαν να ζεις στη χωματερή και να ζητάς ανεπτυγμένες
μεθόδους προστασίας από την κακοσμία….

Εμένα συγκεκριμένα δεν μου προσφέρει και πολλά… οπότε ότι και να κάνει δεν έχω πρόβλημα να το παρατήσω… άσε που αν το κάνει όλο και κάποιος άλλος θα προσφέρει κάτι δωρεάν…

cghera

Εγώ το θεωρώ απίθανο, γιατί βγάζουν αρκετά χωρίς συνδρομές. Μόνο με τις εφαρμογές και τις διαφημίσεις έχουν χεστεί στο τάληρο, χωριά τα δεδομένα των χρηστών που πουλάνε (ηλικιακά, επιλογών κλπ) στις εταιρείες. Πέραν αυτού όταν χρεώνεις κάτι ο πελάτης έχει και απαιτήσεις.
Κι αν το κάνουν πάντως πιστεύω θα είναι για κάποιο premium περιεχόμενο αλλά με ταυτόχρονη δωρεάν χρήση από όποιον θέλει.

Panos7GR

Πωωω πόσο πολύ θέλω να δω τα καμμένα του Facebook να πληρώνουν για να φακελωνονται. Αν το κάνει επί πληρωμή για εμένα είναι σίγουρο ότι θα χάσει περισσότερα από ότι θα κερδιζε αν το άφηνε δωρεάν. Πάντως πολλοί δεν το έχουν σε τίποτα να σηκωθούν να φύγουν και να πάνε αλλού. Θα ίσως τότε να ξανανιοσει για ένα διάστημα το ετοιμοθάνατο MySpace ή να εδραιωθεί το Google+

Βαγγέλης

Μακάρι να το κάνει επι πληρωμή. Θα είναι η μέρα που θα το σβήσω το ρημάδι.

nikossss....

εγω το εχω σβησει εδω και κανα τετραμηνο και εχω βρει την υγεια μου.

techbilaras 4s

μπα με την καμοια…ετσι βγαζουν εκατομιαρια αν το βαλουν με χρεωσει θα υποργαψουνε την καταδικη τους γιατι την αλλη μερα το πρωι καποιο αλλο κοινονικο δυκτιο θα παρει την πρωτια και αν την παρει δεν μπορεις να γυρισεις τον κοσμο πισω..εμενα η γνωμη μου ειναι οτι αν συνεχισει ετσι το fb θα καταληξη σαν το hi5 με λιγα λογια chat για πιτσιρικια..πρεπει να αλαξουν πολλα ιδικα το θεμα της ιδιωτικοτητας…

Νικος

Αμα το κανουν αυτο και ο απλος κοσμος αρχιζει και φευγει απο το fb τοτε αυτοματα θα το εγκαταλειψουν και Ολες οι εταιρειες και λοιπη επαγγελματιες…το ιντερνετ πλεον εχει γινει χειροτερο απο το να βγαινεις βολτα…εγω προσωπικα δεν φοβαμαι πλεον μην πατησω καποιο λινκ και παρω καποιο ιο κλπ, αλλα φοβαμαι μην πατησω καποιο λινκ και πληρωσω ρε αδελφε….παντου λεφτα ζητουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.