“Flame”, Ένα πανίσχυρο cyber όπλο βρέθηκε στο Ιράν

Ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος ιός υπολογιστών ανακαλύφθηκε στο Ιράν και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής από ειδικούς ασφαλείας, ο οποίος φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί με σκοπό την κατασκοπεία σε ευαίσθητα κυβερνητικά δεδομένα. Το όνομά του είναι Flame και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχει την ίδια ακριβώς προέλευση με το worm Stuxnet.

Toν ιό Flame τον έχει ανακαλύψει η Kaspersky, η οποία δεν κάνει καμία δήλωση αναφορικά με το ποιος πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του. Το Ιράν, πάντως, σπεύδει να πει ότι πίσω από τον Flame, όπως και από το Stuxnet βρίσκεται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πλέον παραπάνω από εμφανές ότι τα ισχυρά κράτη έχουν επενδύσει σοβαρά στον Κυβερνοπόλεμο, με ειδικές ομάδες που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία και διάθεση στο Ίντερνετ κακόβουλων προγραμμάτων.

Ο Flame είναι ένας ιός που σβήνει δεδομένα, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο βαθμό ζημιάς μπορεί να προκαλέσει σε συστήματα υποδομών. Μπορεί να συλλέξει δεδομένα, να αλλάξει τις ρυθμίσεις ενός υπολογιστή, να ανοίξει το μικρόφωνο ενός υπολογιστή για να κάνει εγγραφή των όσων λένε όσοι είναι μπροστά του, να τραβήξει screenshots και να δει όσα λέει κανείς στο chat. Εκτιμάται ότι είναι η τρίτη σε κίνδυνο cyber απειλή, με τη μορφή όπλου, μετά τον Stuxnet και τον Duqu, αν και η κατάταξη δεν είναι ακόμα σαφής, μιας και δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η λειτουργία του.

Δεν κάνεις και ένα scan, καλού κακού, στο σύστημά σου, φίλε αναγνώστη; Μην ξεχάσεις και το κινητό!

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
leonidaskamateroA

:O !!!!!!!!!!!!

Solon

Αn αληθεύουν όσα γράφουν τα δημοσιεύματα για τον Flame τότε μιλάμε για τον ποιο εξελιγμένο ιό που έχει παρουσιαστεί ποτέ. Και σίγουρα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό κάποιο νεαρός hacker. Η δουλειά που απαιτείτε για την εκτίμηση και τη διαλογή τόσων δεδομένων είναι τεράστια και απαιτεί πολλούς ειδικούς. Μόνο μυστικές υπηρεσίες μπορεί να έφτιαξαν και να λειτουργούν κάτι τόσο εξελιγμένο. Η γνώμη μου είναι ή ΗΠΑ ή Γερμανία.

MANOS

Προσωπική μου γνώμη πάντα είναι ότι αν πίσω από τον flame κρύβονταν η ΗΠΑ, η Kaspersky παρόλο την Ρώσικη καταγωγή της δεν θα τον έβρισκε, όχι πως δεν μπορούν αλλά για ευνόητους λόγους δεν θα έβγαινε ποτέ προς τα έξω.

Rapid-eraser

Η Kaspersky έβγαλε μία ανακοίνωση και στο FB channel τους. UN to warn member nations on risk of Flame virus A United Nations agency charged with helping member nations secure their national infrastructures plans to issue a sharp warning about the risk of the Flame virus that was recently discovered by Kaspersky Lab in Iran and other parts of the Middle East. Marco Obiso, cyber security coordinator for the U.N.’s Geneva-based International Telecommunications Union said that “This is the most serious (cyber) warning we have ever put out,” The confidential warning will tell member nations that the Flame virus is a dangerous espionage tool that could potentially be used to attack critical infrastructure, he said in an interview. Evidence suggest that the virus, dubbed Flame, may have been built on behalf of the same nation or nations that commissioned the Stuxnet worm that attacked Iran’s nuclear program in 2010 (also found and deactivated by Kaspersky Lab). “I think it is a much more serious threat than Stuxnet,” Obiso said. He said the ITU would set up a program to collect data, including virus samples, to track Flame’s spread around the globe and observe any changes in its composition. Kaspersky Lab… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet SpaceX

SpaceX: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το διαστημικό Internet μέσω Starlink

H παροχή διαστημικής πρόσβασης στο Internet σε παγκόσμια κλίμακα θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και έπειτα.

Internet Twitter Instagram iOS

Twitter στο iOS: Διαμοιρασμός tweets ως stories στο Instagram

Η εφαρμογή του Twitter στο iOS επιτρέπει στα tweets σας να γίνονται Instagram Stories με χαρακτηριστική ευκολία.

Internet Google

Brave Search: Και όμως… υπάρχει μηχανή αναζήτησης χωρίς tracking

Μπορεί να έχεις συνηθίσει την αναζήτηση με τη βοήθεια της Google, αλλά εκεί η δραστηριότητά σου καταγράφεται.

Internet Netflix

Η εταιρεία παραγωγής του Steven Spielberg υπογράφει με το Netflix

H Amblin Partners, η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών του Steven Spielberg υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Netflix.