FON, Δωρεάν WiFi Internet σε όλο τον κόσμο

Το FON είναι η μεγαλύτερη ασύρματη (WiFi) κοινότητα στον κόσμο, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που τους αρέσει να μοιράζονται δωρεάν το ίντερνετ. Το όραμά του είναι να υπάρχει WiFi παντού με την βοήθεια των μελών οι οποίοι ονομάζονται Foneros. Η ιδέα που στηρίζεται το όλο εγχείρημα είναι πολύ απλή. Μοιράζουμε ένα ποσοστό από την ευρυζωνική σύνδεση του σπιτιού μας και ως αντάλλαγμα έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα FON Hotspots σε όλο τον κόσμο.

Ως εταιρία η FON, εγκατεστημένη στην Ισπανία, έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημαντικών εταιριών τόσο από το χώρο των νέων τεχνολογιών (Google, Skype) όσο και από εταιρίες Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (Venture Capital) (Index Ventures και Sequoia Capital), με αποτέλεσμα τη σημαντική χρηματοδότησή της.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χρηστών της FON:
Linus
Είναι και οι περισσότεροι. Οι χρήστες αυτοί μοιράζονται την ασύρματη (WiFi) σύνδεσή τους στο σπίτι τους και απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο FON.

Aliens
Οι χρήστες αυτοί δεν μοιράζονται τη WiFi σύνδεσή τους. Πληρώνουν ένα ποσό αναλόγως με τη διάρκεια παραμονής τους στο Internet για την πρόσβαση στην κοινότητα FON και επομένως στο Internet.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τα παρακάτω μοντέλα χρήσης:
– Μπορούν να έχουν 15 λεπτά δωρεάν περιορισμένη πρόσβαση στο Internet (μπορούν να έχουν πρόσβαση στο GOOGLE MAIL και σε όλες τις υπηρεσίες του GOOGLE), αφότου συμπληρώσουν κάποια στοιχεία και παρακολουθήσουν μια διαφήμιση της FON.
– Μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Internet για μία ημέρα πληρώνοντας το ποσό των 3 € (one day pass) ή το ποσό των 10€ για 5 ημέρες (5 day pass), αφότου συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και πληρώσουν είτε με την πιστωτική τους κάρτα είτε μέσω Paypal.
– Μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Internet για μία ώρα πληρώνοντας ένα ποσό, αφότου συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και στείλουν ένα SMS (στην Ελλάδα δεν παρέχεται ακόμα αυτός ο τρόπος πληρωμής, γιατί δεν υπάρχει ακόμα πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που να συνεργάζεται με τη FON).
– Μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο Internet χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, αφότου συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και συμπληρώσουν έναν Promo Code (αυτός παρέχεται δωρεάν από μέλη της FON). Σημειώνεται ότι οι χαρακτηρισμοί περιορισμένη, απεριόριστη, όπου αναφέρονται, σχετίζονται με ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και όχι με ΧΡΟΝΟ.

Bills
Οι χρήστες αυτοί, συνήθως εταιρίες ή επαγγελματίες, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη WiFi σύνδεσή τους, λαμβάνουν το 50% από τα χρήματα που πληρώνουν οι χρήστες Aliens όταν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σημείο FON πρόσβασης

Για να γίνει κάποιος είτε Linus είτε Bill μπορεί να αγοράσει τον εξοπλισμό από το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας. Αυτός περιλαμβάνει έναν δρομολογητή (router) που ονομάζεται La Fonera+ (κόστος 29,95 ευρώ) και είτε την κατευθυντική κεραία La Fontenna (κόστος 19,95 ευρώ), είτε την πολυκατευθυντική (κόστος 29,41 ευρώ). Το κόστος μπορεί να είναι πολύ μικρότερο αν κάποιος διαθέτει promotion code (παρέχεται συνήθως από κάποιο φιλικό πρόσωπο).

Ο δρομολογητής αυτός εκπέμπει ταυτόχρονα 2 WiFi σήματα με διαφορετικό SSID: Το ένα ιδιωτικό (PRIVATE) για χρήση μόνο από εσάς, με ασφάλεια WPA2 και το άλλο δημόσιο (PUBLIC) για χρήση από τους χρήστες της FON που θα τύχει να βρεθούν στην εμβέλεια του.

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού είναι πολύ απλή. Απλώς συνδέετε τo La Fonera+ πάνω στο ADSL Modem-Router σας και έπειτα ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται μαζί με τον εξοπλισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αρκετοί Foneros (είτε Linus, είτε Bill – τονίζουμε εδώ ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος και τα δύο), για τους οποίους μπορείτε να δείτε ακριβώς σε ποια περιοχή βρίσκονται μέσω της εφαρμογής goοgle maps που έχει ενσωματώσει η εταιρία στον ιστοτόπο της.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
harry

Οντως πρωτότυπη ιδέα, αλλά πιστεύω πως θέλει μια κάποια μάζα χρηστών μέχρι να αρχίσει να δουλεύει σωστά. Το κόστος του ειδικού modem είναι λίγο απαγορευτικό, σε σύγκριση με την πιθανότητα να πετύχεις ένα δίκτυο FON σε κάποιο τυχαίο μέρος που μπορεί να βρίσκεσαι.

BTW δεν υπάρχει Έλληνας αντιπρόσωπος;

gstam

1) Στην Αθήνα ήδη υπάρχουν αρκετοί χρήστες (linus+bills) (βλέπε https://maps.fon.com/), καλό θα ήταν να επεκταθεί η όλη ιδέα και στην υπόλοιπη Ελλάδα
2) Γενικά δε νομίζω ότι το κόστος είναι απαγορευτικό σε σύγκριση με τις τιμές των άλλων ασύρματων δρομολογητών
3) Το μέρος που μπορεί να βρίσκεσαι μπορεί όντως να είναι τυχαίο, η θέση όμως που βρίσκεται κάθε WiFi Fon Spot δεν είναι καθόλου τυχαία 🙂 (βλέπε https://maps.fon.com)
4) Η όλη ιδέα δεν περιλαμβάνει την υπάρξη αντιπροσώπων με την έννοια που το θέτεις. Αντιπρόσωπος γίνεσαι εσύ ο ίδιος υιοθετώντας την ιδέα αυτή και αγοράζοντας τον εξοπλισμό, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην εξάπλωσή της

gstam

Σημαντικό είναι επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα από τη διαδικτυακή διεπαφή (web interface) του Fon Wifi Router να ρυθμίσει κάποιος το ποσοστό του εύρους ζώνης (bandwidth) της adsl σύνδεσής του που θα διαθέτει στο κοινό. Είναι ευνόητο πως όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο καλύτερες ταχύτητες μετάδοσης (transmission speed) θα απολαμβάνουν οι χρήστες που συνδέονται.

Χαράλαμπος Ζιώγας

Πολύ φασαρία ρε παιδιά και πολύ μεγάλη συθετότητα για το τίποτα. Εγώ αφήνω το δικό μου ελεύθερο και όποιος θέλει μπαίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook

Facebook: Επιχειρεί αλλαγή εικόνας μέσω… news feed

To ισχυρότερο εργαλείο του, το News Feed, χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη των χρηστών του.

Internet Bitcoin

Bitcoin: Μεγάλη πτώση σε ένα 24ωρο λόγω Κίνας

Οι φόβοι εμφάνισης μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα συμπαρασύρουν την αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Internet Netflix

Netflix: Παρουσιάζει δωρεάν εκδοχή του στην Κένυα

Το Netflix, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει κοινό σε νέες αγορές, προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν στην Κένυα.

Internet Vodafone WIND COSMOTE

Ψηφιακό χάσμα: 3.7 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτός δικτύου

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ψηφιακό χάσμα είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να διορθωθεί πιο εύκολα από ό,τι νομίζουμε.