Φόρος για τη χρήση των social media στους κατοίκους της Ουγκάντα

Φόρος για τη χρήση των social media στους κατοίκους της Ουγκάντα

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα προχώρησε σε κάτι πρωτοφανές μιας και από τον Ιούλιο θα επιβάλει φορολογία στους κατοίκους της χώρας που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα γίνει έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους και η εθνική ασφάλεια της χώρας, με την επιβολή του social media tax όπως τον ονόμασε η κυβέρνηση της χώρας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Matia Kasaija, αναφέρεται πως η χώρα αναζητά χρήματα για να διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια και να επεκτείνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο, πιο συχνά και ακόμα περισσότεροι κάτοικοι, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι εαν πραγματικά θα εφαρμόσει το φόρο αυτό η κυβέρνηση, η οποία πριν καιρό είχε ανακοινώσει πως θα αναπτύξει τα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να αποκλείσει τους χρήστες από τα κοινωνικά δίκτυα που όλοι χρησιμοποιούμε.

Επίσης, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αγορά μιας υπηρεσίας για τον εντοπισμό υλικού ερωτικού περιεχομένου στους χρήστες του διαδικτύου της χώρας, δημιουργώντας απορίες σχετικά με το τι τελικά θα κάνει πράξη η κυβέρνηση που συσχετίζει όπως φαίνεται τη χρήση του διαδικτύου με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

social uganda

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο φόρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επιβληθεί σε κάθε συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας ο οποίος χρησιμοποιεί πλατφόρμες όπως το WhatsApp, Twitter και Facebook, επιβάλλοντας φόρο ίσο με 200 Σελίνια Ουγκάντας (0,022 ευρώ) την ημέρα. Το πως θα γίνει ο εντοπισμός του εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο κάθε ένας από τους 23.6 εκ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Ουγκάντα είναι ένα πρόβλημα στο πως θα επιβληθεί ο φόρος αυτός αλλά και αν στο τέλος επιβληθεί.

Η επιβολή ενός τέτοιο φόρου δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για την κυβέρνηση της χώρας μιας και προηγουμένως είχε επιβάλει διακοπή της λειτουργίας όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών της χώρας. Πέραν αυτού, ο Πρόεδρος της χώρας, Yoweri Jaguta Museveni, μέσω δηλώσεών του είχε δείξει πως η κυβέρνηση ψάχνει πως θα επιβάλει φόρους για να αποτρέψει τους χρήστες του διαδικτύου από το να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλη αυτή η προσπάθεια φαίνεται πως είναι μέρος του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου των κατοίκων της χώρας, παρόμοια με αυτήν που εφάρμοσε η Τανζανία η οποία δια νόμου υποχρεώνει τους δημιουργούς online υλικού της χώρας να πληρώνουν 900 δολάρια ετησίως για τις άδειες που θα τους επιτρέπουν την εγγραφή τους για να μπορούν να δημιουργούν online περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μανώλης

Τη κανονική Ουγκάντα εννοεί το άρθρο ή τη χώρα μας;;;; :p

Peristeri

Μην ανεβάζετε τέτοια άρθρα και περνούν ιδέες οι δικοί μας!!!

Axel

Έλα πείτε την αλήθεια… Όσοι διαβάσατε Ουγκάντα πήγε ο νους σας στην αγαπημένη μας Ελλάδα 😛 χαχαχαχα

Fanis

Αντε κ στα δικά μας!!!

Darth

αμπα νέος νόμος στην ελλαδα?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet WhatsApp iMessage FBI

FBI: Μπορεί να κρυφοκοιτάζει τα μηνύματα σε WhatsApp και iMessage

Ένα έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Rolling Stone, δείχνει ότι το FBI μπορεί να παρακολουθεί το WhatsApp και το iMessage.

Internet Apple Apple Music

Apple: Ανακοίνωσε τους νικητές των Τρίτων Apple Music Awards

Τα βραβεία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, με τους νικητές να επιλέγονται μέσω μιας διαδικασίας που συνδυάζει την οπτική της Apple Music‌‌‌‌ με αυτό που άκουσαν περισσότερο οι πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Internet Facebook Twitter

Οι Αυστραλοί περνούν νομοθεσία για τον έλεγχο των trolls

Τα trolls του Internet στην Αυστραλία χάνουν το προστατευτικό πέπλο της ανωνυμίας τους, με το σχέδιο νόμου που προτείνει η Κυβέρνηση.

Internet Hackers

Ένας μεγάλος κυβερνοπόλεμος μαίνεται μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Μπορεί να μην υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπους, αλλά ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, έχει ως θύματα τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι πολίτες.