Η Γερμανία ποινικοποίησε τις αναρτήσεις μίσους σε social media

hate speech germany, Η Γερμανία ποινικοποίησε τις αναρτήσεις μίσους σε social media

Οι Γερμανοί νομοθέτες ενέκριναν τον νέο αμφιλεγόμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίο Facebook, Twitter και άλλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν έγκαιρα αναρτήσεις μίσους από τις πλατφόρμες τους.

Το “Network Enforcement Act”, κοινώς γνωστό και ως “νόμος του Facebook”, ψηφίστηκε σήμερα από το γερμανικό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες social media θα τιμωρούνται με άμεσα πρόστιμα επειδή δεν αφαίρεσαν “εμφανώς παράνομο” περιεχόμενο εντός 24 ωρών. Στο περιεχόμενο αυτό συμπεριλαμβάνεται η ρητορική μίσους, τα δυσφημιστικά posts και η προτροπή σε βία.

Αρχικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να ανέβει σε 50 εκατ. ευρώ. Για περιπτώσεις που δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες, οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο μια εβδομάδα μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Οι γερμανικές αρχές θεωρούν απαραίτητο τον περιορισμό της εξάπλωσης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, για την οποία ο γερμανικός νόμος είναι γενικά εξαιρετικά αυστηρός. Όσον αφορά στα ψηφιακά μέσα όμως, υπάρχει ο αντίλογος που επισημαίνει ότι κατ αυτόν τον τρόπο περιορίζεται ελευθερία του λόγου. Επίσης αναφέρεται ότι δίνεται στις εταιρείες τεχνολογίας δυσανάλογη ευθύνη για τον προσδιορισμό της νομιμότητας του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους, εν μέσω της αύξησης του αντι-μεταναστευτικού κλίματος που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση.

hate speech germany, Η Γερμανία ποινικοποίησε τις αναρτήσεις μίσους σε social media

Έπειτα από συμφωνία με την γερμανική κυβέρνηση το 2015, Facebook, Twitter και Google συμφώνησαν να στην αφαίρεση του εν λόγω περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους εντός 24. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2017, διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες εξακολουθούσαν να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Επομένως, η Γερμανία προχώρησε στην θέσπιση νόμου.

Προς το παρόν εκπρόσωποι από Facebook και Twitter, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
hloridist

Και ποια είναι η ρητορική μίσους;
Μήπως το να είσαι αντίθετος στην λαθρομετανάστευση;
Μήπως το να αποκαλείς ‘καθάρματα’ και εγκληματίες τους τζιχαντιστές;
Μήπως το να είσαι κατά των γάμων και των υιοθεσιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια;
Το ότι ένα συγκεκριμένο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, το οποίο κατευθύνεται και υπηρετεί μία συγκεκριμένη φυλή, προσπαθεί να αποχαυνώσει και να δηλητηριάσει συνειδήσεις, ήθη και έθιμα, δεν είναι ποινικό αδίκημα;

Atix75

^ seractile αγάπη μου…

Darth

@hloridist ΕΒΡΑΙΟΙΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ

James

@hloridist η ρητορική μίσους δεν έχει να κάνει με το θεμα, αλλά με τον τρόπο που εκφράζει ο καθενας τη διαφωνία του. όπως και στον off-line κόσμο δηλαδή.

fotis

hloridist? απο που προκύπτει εσένα το δικαίωμά σου να απαγορεύεις το γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια?

ΦΝ

Μια ενδιαφέρουσα κίνηση από μια σοβαρή χώρα… εναντίον ασχημων συμπεριφορών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία ή εκμεταλλευονται την έλλειψη ποινης για να εκφράζουν απαράδεκτα πράγματα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν…. Αλλά ο διασπορά ψευδών ειδήσεων, η προώθηση φασισμού & ρατσισμού & βιας και συστηματικες ύβρεις ή λασπολογια πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται. Η τιμωρία πρέπει να είναι σωστά και στο μέσο μετάδοσης & στο άτομο & στα άτομα που το επικρατούν.
Πχ κάποιοι λένε φάτε φύλλα ελιάς και θα σκοτώσετε τον καρκίνο χωρίς την ιατρική θεραπεία και επικαλουνται μελέτες ψεύτικες… Πεθαίνουν άνθρωποι… Γιατί κάποιοι απλά κάποιοι κερδίζουν από το εγκληματικο ψέμα … Χρειαζεται τιμωρία
Πχ κάποιοι λένε βγείτε και σκοτώστε μουσουλμανους και κ Θεός θα σας συγχωρησει ή δεξιούς ή αριστερούς ή ολυμπιακούς ή Γερμανούς κτλ…. Και δείχνουν βίντεο ακραίων καταστάσεων.. Δηλαδή προώθηση σε δολοφονία πολίτη… Κοινώς σε κακουργημα… Μπορεί να μείνει ατιμωρητο….
Οταν κανεις κάτι πρέπει να αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες…… Αλλιώς δημιουργούμε ζούγκλες και ασυδοσία!
Φυσικά ο έλεγχος να στηρίζεται σε δημοκρατικά πλαίσια!

hloridist

@fotis: Μάθε να διαβάζεις καλύτερα. Δικαίωμα μου είναι να διαφωνώ και δεν χρειάζομαι την δική σου άδεια. Δικαίωμα σου, επίσης, να παντρευτείς με τον καλό σου και να αποκτήσετε πολλούς απογόνους.

Αλέξανδρος

@hloridist σωστός!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS. 

Gear Exynos Samsung Twitter

Φήμες ότι η Samsung θα αλλάξει το όνομα των Exynos

H Samsung θα αλλάξει το όνομα των επεξεργαστών της και από Εxynos θα γίνουν… “Dream Chip”, σύμφωνα με τα όσα μοιράστηκε tipster στο Χ.

Business Elon Musk Twitter

X: Ίσως χάσει 75 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις λόγω αντισημιτισμού

Το Χ, το μέχρι πρότινος Twitter, συνηθίζει να κερδίζει τα περισσότερα από τα χρήματά του τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Internet Apple Elon Musk featured

Η Apple σταματά τη διαφήμιση στο X μετά τα σχόλια του Elon Musk

Η Apple σταματά όλες τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα Χ μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Elon Musk την περασμένη Τετάρτη.