Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι χρήστες του internet ξεπερνούν το μισό πληθυσμό της Γης

πρώτη φορά χρήστες internet ξεπερνούν μισό πληθυσμό Γης, Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι χρήστες του internet ξεπερνούν το μισό πληθυσμό της Γης

Σύμφωνα με την ITU, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών, υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2018, οι χρήστες του internet θα έχουν ξεπεράσει σε αριθμό, το μισό πληθυσμό της Γης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το 51.2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα χρησιμοποιεί το internet μέχρι το τέλος του έτους, κάτι το οποίο από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της ITU, τα στοιχεία δείχνουν πως ο κόσμος “χτίζει” μια παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας, ξεπερνώντας το στόχο για τη χρήση του internet από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο internet και θα πρέπει να αλλάξει αυτό, με τη βοήθεια της ITU στο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε η ψηφιακή επανάσταση να μπορέσουν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά που απολαμβάνει ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός.

Δηλώσεις έκανε και ο Brahima Sanou, Διευθυντής του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της ITU, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει μια αύξηση στη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, με την πρόσβαση στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών να αυξάνεται, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση κινητών συσκευών. Παρά το γεγονός αυτό, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες στο να γίνει ακόμα πιο οικονομική η πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές και τις υπηρεσίες έτσι ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Τι ποσοστό του πληθυσμού χρησιμοποιεί το internet;

Σύμφωνα με την ITU, η αργή και σταθερή ανάπτυξη του πληθυσμού που χρησιμοποιεί internet στις ανεπτυγμένες χώρες έφτασε από το 51.3% το 2005 στο 80.9% μέσα στο 2018. Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό αυξήθηκε από το 7.7% το 2005 στο 45.3% στα τέλη του 2018, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να σημειώνεται στην Αφρική όπου το ποσοστό των κατοίκων που χρησιμοποιούν το internet έφτασε από το 2.1% το 2005 στο 24.4% μέσα στο 2018.

πρώτη φορά χρήστες internet ξεπερνούν μισό πληθυσμό Γης, Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι χρήστες του internet ξεπερνούν το μισό πληθυσμό της Γης

Όσον αφορά τις περιοχές με τη μικρότερη αύξηση, αυτές είναι η Ευρώπη και η Αμερική, με το 79.6% και 69.6% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί το internet, με τα ποσοστά να φτάνουν το 71.3% του πληθυσμού της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, το 54.7% των Αραβικών κρατών και το 47% της περιοχής που καλύπτει τα κράτη της υπόλοιπης Ασίας και Ειρηνικού.

Συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με τη χρήση φορητών συσκευών παρουσιάζει αύξηση, τη στιγμή που οι συνδρομές σε σταθερή τηλεφωνία παρουσιάζουν μείωση και να φτάνουν το 12.4% μέσα στο 2018, ο αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Γης. Η αύξηση στην κινητή τηλεφωνία κατά την τελευταία πενταετία οφείλεται κυρίως σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και της Αφρικής, με την αύξηση να είναι ελάχιστη στην Αμερική και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, με το ποσοστό στην Ευρώπη και τις Αραβικές χώρες να παρουσιάζει μείωση.

Σταθερές και κινητές broadband συνδρομές

Αύξηση παρατηρείται και στις σταθερές ευρυζωνικές συνδρομές όπου ο αριθμός τους έφτασε το 1.1 δισ. μέσα στο 2018, τη στιγμή που οι σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις έφτασαν τα 942 εκατομμύρια μέσα στο ίδιο έτος. Η αύξηση στις ενεργές broadband συνδέσεις κινητής είναι πιο ισχυρές μιας και ο ρυθμός διείσδυσης έφτασε από 4 συνδρομές ανά 100 κατοίκους το 2007, σε 69.3 συνδρομές ανά 100 κατοίκους μέσα στο 2018. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ενεργών κινητών broadband συνδρομών από 268 εκ. το 2007 σε 5.3 δισ. μέσα στο 2018, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε αυτού του τύπου συνδέσεις σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διείσδυση έχει φτάσει τους 61 ανά 100 κατοίκους μέσα στο 2018, με το μεγαλύτερο ρυθμό να παρατηρείται στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, των Αραβικών κρατών και της Αφρικής.

Κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας

Η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φτάσει το 96% του πλανήτη, με το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε δίκτυο 3G αλλά και αυτά με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Νοικοκυριά που έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή

Σύμφωνα με την ITU, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2018, έχουν τουλάχιστον έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποσοστό το οποίο έφτανε το ένα τέταρτο των νοικοκυριών σε παγκόσμια κλίμακα για το έτος 2005. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 83.2% των νοικοκυριών έχουν έναν Η/Υ, τη στιγμή που λιγότερο από 10% των νοικοκυριών στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν έναν υπολογιστή, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα Αραβικά κράτη και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.

Νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο internet

Η πρόσβαση στο internet στο σπίτι παρουσιάζει αύξηση μιας και το ITU υπολογίζει πως το 60% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα στο 2018, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό έφτανε το 20% για το έτος 2005. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν τα μισά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο internet στο σπίτι, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 8.4% του συνόλου των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2005.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.