Γιατί το Broadband Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

, Γιατί το Broadband Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

Η ταχύτητα του internet στις μέρες μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά την εποχή του κορονοϊού οι απαιτήσεις για μία καλή και χωρίς προβλήματα σύνδεση είναι απαραίτητη. Μία broadband σύνδεση όμως όπως θα έχετε παρατηρήσει έχει μερικές διαφορές όσον αφορά το upload και download speed. Για ποιον λόγο όμως, το upload speed είναι (συνήθως) χαμηλότερο από το download speed;

Download vs Upload Speed

Ας τα πάρουμε από την αρχή για να εξηγήσουμε τις διαφορές τους. Το download speed είναι η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να “τραβήξει” ένας χρήστης από τον server. Για να παρακολουθήσετε για παράδειγμα, μία ταινία στο Netflix, θα χρειαστείτε το μέγιστο δυνατό download speed ώστε να μην υπάρχουν κολλήματα κατά την διάρκεια.

Το upload speed από την άλλη είναι ο μέγιστος ρυθμός που μπορεί κάποιος να στείλει σε έναν server. Σε αυτήν την περίπτωση το πόσο γρήγορα θα ανεβάσετε ένα βίντεο στο YouTube εξαρτάται από το upload speed. Επιπλέον, το upload speed είναι σημαντικό για βιντεοκλήσεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Γιατί το Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

Οι εταιρείες προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία της περισσότερες φορές έχει διαφορετικό download και upload speed. Αυτού του είδους η ταχύτητα είναι γνωστή ως ασύμμετρη ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία σύνδεση με οπτικές ίνες προσφέρει το ίδιο download και upload speed. Η ταχύτητα του ίντερνετ ελέγχεται από τον πάροχο και δεδομένου ότι οι περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο απαιτούν υψηλό download speed, οι πάροχοι ελέγχουν συχνά τις απαιτήσεις bandwidth των χρηστών.

Για αυτόν τον σκοπό, οι εταιρείες διατηρούν το download bandwidth υψηλότερο από το upload bandwidth. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για την ασύμμετρη ταχύτητα είναι οι πολλαπλοί χρήστες σε μία σύνδεση. Οι πάροχοι κατανέμουν την ταχύτητα του internet διαφορετικά σε όλους τους χρήστες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γτπολα

Δικαιολογίες των εταιριών είναι αυτά..
Υπάρχει η Inalan που δίνει 200/200 download/upload όλες οι άλλες εταιρείες δίνουν το πολύ 10-20 upload ..

SUPS 👨‍⚖️

Θ συμφωνησω οτι δεν νομιζω να δινουν upload το ιδιο οι περισσοτερες συνδεσεις…Cosmote 50αρα εγω, εχω οντως 49+ στο download αλλα στο upload πανω απο 8 δεν εχω δει μεχρι στιγμης..Δεν με απασχολει ιδιαιτερα το upload(δεν εχω κανει παραπονα στην εταιρεια) αλλα αναρωτιεμαι γιατι συμβαινει αυτο ιδιαιτερα μετα απο αυτο τ αρθρο …

Constantine

Απο οτι βλεπω η inalan δινει υπηρεσιες fiber to the home, οποτε λογικο να ειναι συμμετρικη η ταχυτητα της

Markopoulos

Και η Cosmote δίνει π.χ. 300mbps download με 30mbps upload (10% του donwload).
Συνεχίζεται δλδ η κοροϊδία…

AntonyT

Από τις πρώτες ιστοσελίδες την δεκαετία του 90 δημιουργήθηκε ένας άτυπος κανόνας του 10 (download) προς 1 (upload) γιατί οι ανάγκες στο διαδίκτυο ήταν απλά να κάνεις ένα request μιας σελίδας που δεν κατανάλωνε πολλά δεδομένα (upload) και να λάβεις το περιεχόμενο (download) που κατανάλωνε αρκετά δεδομένα όπως φωτογραφίες κ.α. Έτσι οι συνδέσεις και η εξέλιξη τους προσαρμοστήκανε σε αυτό το δεδομένο όπως πχ το δημοφιλές ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) το οποίο για αξιοποιεί το φάσμα του χάλκινου καλωδίου δίνοντας περισσότερη βάση στο download και όχι στο upload με μέγιστες τεχνικές προδιάγραφες 24/1 (24/3,5 στο ADSL2+) φυσικά υπολογίζοντας πάντα την απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο που μείωνε τις ταχύτητές.   Το λεγόμενο (βαφτισμένο) από τις εταιρίες «fiber/vdsl» που “νομιμοποιεί” τον ορό fiber είναι στην ουσία είναι μια υλοποίηση FTTC (fiber to the cabin) και προσπαθεί μεταφέροντας το bottleneck στην καμπίνα να μετριάσει τις αποστάσεις στον χαλκό από χιλιόμετρα σε μερικά δεκάδες μέτρα (τηλεφωνικό κέντρο/καμπίνα) και έτσι πετυχαίνει πάλι ασύμμετρες ταχύτητές αλλά καλύτερες με μέγιστο down στην γνωστή υλοποίηση VDSL2 200Mbps αλλά στο upload 100Mbps. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον κανόνα 10/1 και αν δούμε τα πακέτα VDSL είναι 50/5, 100/10, 200/20. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας τεχνικός περιορισμός… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.