Google: Δημιούργησε τον μεγαλύτερο υψηλής ανάλυσης χάρτη εγκεφαλικών συνάψεων

Η κοινή προσπάθεια της Google και της Janelia Research Campus σηματοδότησε μία από τις σημαντικότερες προόδους στην χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Κατάφεραν να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο υψηλής ανάλυσης χάρτη εγκεφαλικών συνάψεων που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα.

Το καλύτερο τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο εγκεφάλου στον κόσμο

Οι Google και JIC δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο 25.000 νευρώνων του εγκεφάλου μιας μύγας, από ένα ευρύ φάσμα κυτταρικών τύπων και πολλαπλών τμημάτων του.

Για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, η ομάδα έκοβε τμήματα του εγκεφάλου της μύγας σε εξαιρετικά λεπτές φέτες πάχους 20 μm. Στη συνέχεια, χτύπησαν αυτά τα κομμάτια με ηλεκτρόνια και κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατες εικόνες. Αυτές τις εικόνες τις συνδύασαν και κατασκεύασαν μία τελική απεικόνιση που αποτελείται από τρισεκατομμύρια τρισδιάστατα pixels.

Google, Google: Δημιούργησε τον μεγαλύτερο υψηλής ανάλυσης χάρτη εγκεφαλικών συνάψεων

Τα δεδομένα της έρευνας, τα έγγραφα που καλύπτουν το όλο έργο, και ο χάρτης που δημιούργησε η Google και η Janelia Research Campus, είναι διαθέσιμα προς λήψη, δωρεάν.

Ο εγκεφαλικός χάρτης από μόνος του δεν προσφέρει πολλά. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας θησαυρός δεδομένων για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά το μέγεθος του, ο χάρτης αυτός αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τέταρτο των 100.000 νευρώνων που μπορεί να βρει κανείς σε μία τυπική μύγα.

Οι εγκέφαλοι των περισσότερων μεγαλύτερων ειδών είναι πολύ πιο περίπλοκοι και οι 86 δισεκατομμύρια νευρώνες ενός ανθρώπου θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο για να χαρτογραφηθούν σωστά.

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και την κατανόηση της λειτουργίας του.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.