Google: Κινδυνεύει να πληρώσει $5 δισ. για συλλογή δεδομένων στο incognito mode

Google, Google: Κινδυνεύει να πληρώσει $5 δισ. για συλλογή δεδομένων στο incognito mode

Η Google αντιμετωπίζει μία σοβαρή κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Έχει κατατεθεί εναντίον της μία αγωγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, με τον ισχυρισμό ότι ο τεχνολογικός κολοσσός συλλέγει δεδομένα χρηστών ακόμη και όταν χρησιμοποιούν το incognito mode.

Η πρώτη αναφορά

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από τη Reuters, έχει κατατεθεί μία αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στην οποία αναφέρεται η παρακολούθηση των χρηστών ακόμα και όταν χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη ανώνυμη περιήγηση του Chrome.

Οι ισχυρισμοί της αγωγής

Εδώ και καιρό, είναι γνωστό ότι η Google συλλέγει δεδομένα μέσω διαφόρων πηγών, όπως το Google Analytics, το Google Ad Manager, και άλλες εφαρμογές ή υπηρεσίες της. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται είτε οι διαφημίσεις που προβάλλονται στον ιστό ανήκουν στην εταιρεία είτε όχι, είτε ο χρήστης κάνεις κλικ σε αυτές είτε όχι.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι ακόμη και όταν γίνεται χρήση του incognito mode πραγματοποιείται συλλογή ευαίσθητων δεδομένων, στοιχείων για τις αγοραστικές συνήθειες των χρηστών, και πολλών προσωπικών πληροφοριών.

Η λάθος αντίληψη για το incognito mode

Πολλοί έχουν εντελώς λανθασμένη άποψη για τι ακριβώς κάνει το incognito mode ή αλλιώς ανώνυμη περιήγηση. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τους προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα και τους κάνει “αόρατους” στο διαδίκτυο. Κάτι που δεν ισχύει σε κανέναν βαθμό.

Ως εκ τούτου τα συγκαλυμμένα στοιχεία που συλλέγονται κατά την περιήγηση σε incognito mode θα μπορούσαν με τη σωστή ανάλυση να αντιστοιχηθούν με τις συνήθειες των χρηστών, και μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν ίσως στην ταυτότητα του τελικού χρήστη.

Σε τι βασίστηκε η αγωγή και τι στόχο έχει

Έχοντας τα παραπάνω στοιχεία κατά νου, στην αγωγή συμπεριλήφθηκαν ισχυρισμοί που θέλουν τη Google να έχει συλλέξει τα δεδομένα “εκατομμυρίων” χρηστών που περιηγήθηκαν μέσω incognito mode από την 1η Ιουνίου του 2016 μέχρι και τη στιγμή που κατατέθηκε η αγωγή.

Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι η Google παραβίασε πολλούς ομοσπονδιακούς νόμους της Καλιφόρνια σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες και την ιδιωτική ζωή, και ζητάει από την εταιρεία να αποζημιώσει τον κάθε χρήστη με 5.000 δολάρια Αμερικής.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Chrome Google PC

Google Chrome: Πως να κάνετε κοινή χρήση σελίδων μεταξύ κινητού και υπολογιστή

Το Google Chrome είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης σε Android και επιτραπέζιους υπολογιστές και έχει πολλές συμβουλές και κόλπα.

Smartphones featured Samsung

Samsung: Υπόσχεται 2,5 δισεκατομμύρια φορές πιο ασφαλή σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων

H Samsung εργάζεται ώστε να κάνει τη χρήση ενός σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων πιο ασφαλή και αναμένεται να αντικαταστήσει τη χρήση ενός μικρού σαρωτή για την ανάγνωση ενός μόνο δακτυλικού αποτυπώματος με ένα μεγαλύτερο που θα μπορούσε να σαρώσει πολλά δάχτυλα ταυτόχρονα.

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13

Xiaomi 13/13 Pro: Όλα τα specs στη φόρα πριν την κυκλοφορία

H αναβολή της σειράς Xiaomi 13 έδωσε στους leaker το περιθώριο να διαρρεύσουν τις τελευταίες άγνωστες λεπτομέρειες.

Cars featured FIAT Metaverse

FIAT Metaverse Store: Η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου στο metaverse

Η FIAT ανακοινώνει το FIAT Metaverse Store, το πρώτο διαδραστικό κατάστημα αυτοκινήτου στο περιβάλλον metaverse, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.