Η Google παραδέχτηκε ότι συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία και στην ανώνυμη περιήγηση

Google Chrome, Η Google παραδέχτηκε ότι συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία και στην ανώνυμη περιήγηση

Η Google πρόκειται να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή που αφορούσε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης για 5 δισεκατομμύρια δολάρια και την κατηγορούσε για παραβιάσεις του απορρήτου.

Όταν η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης του Google Chrome είναι ενεργοποιημένη στο τηλέφωνό σας, αυτό σημαίνει ότι κανένα από το ιστορικό περιήγησής σας ή τις πληροφορίες που έχετε καταχωρίσει σε φόρμες δεν είναι ορατό σε κάποιον που έχει πρόσβαση στη συσκευή σας ή μοιράζεται τη συσκευή μαζί σας.

Τώρα, η εταιρεία αναθεωρεί τη δήλωση αποποίησης ευθύνης που εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο Chrome για να επιτρέψει στους χρήστες Android, τους χρήστες Windows και άλλους να κατανοήσουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν να συλλέγονται ακόμη από την Google και άλλους, ακόμη και κατά την περιήγηση στον ιστό σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Το ότι η Google και άλλοι μπορούν ακόμα να συλλέγουν τα δεδομένα σας ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν καθίσταται σαφές με την τρέχουσα προειδοποίηση. Σύμφωνα με το MSPoweruser, στην εφαρμογή Chrome Canary beta, η Google έκανε κάποιες αλλαγές στην πρώτη παράγραφο της προαναφερθείσας δήλωσης αποποίησης ευθύνης που εμφανίζεται όταν ενεργοποιείτε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Η τρέχουσα δήλωση αποποίησης ευθυνών ξεκινά λέγοντας, “Έχετε επιλέξει ανώνυμη περιήγηση. Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε ιδιωτικά και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν τη συσκευή δεν θα βλέπουν τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκευτούν.”

Η αναθεωρημένη έκδοση που βρίσκεται στο Chrome Canary λέει: “Έχετε επιλέξει ανώνυμη περιήγηση. Οι άλλοι που χρησιμοποιούν αυτήν τη συσκευή δεν θα δουν τη δραστηριότητά σας, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε πιο ιδιωτικά. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο συλλογής δεδομένων από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και τις υπηρεσίες χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένης της Google. Οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκευτούν.”

Η αναθεωρημένη δήλωση αποποίησης ευθυνών παραδέχεται ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα σας από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και από την Google.

Αν η Google είχε μοιραστεί ξεκάθαρα αυτή την πληροφορία πιο πριν, ίσως δεν θα είχε διευθετήσει την προαναφερθείσα αγωγή με 5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αυτή την κατηγορούσε ότι χρησιμοποιεί αναλυτικά στοιχεία, cookies και άλλα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιστορικού περιήγησής της μαζί με τα δεδομένα της συσκευής, περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέφθηκαν ακόμη και με ενεργοποιημένη τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης. Τώρα, η Google καθιστά σαφές ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα πραγματοποιείται όταν είναι ενεργοποιημένη η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Για να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, όταν έχετε ανοιχτή την εφαρμογή Chrome, πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες (σε Android) επάνω δεξιά στην οθόνη ή το εικονίδιο προφίλ (σε iOS) στη δεξιά πλευρά του πεδίου αναζήτησης και πατήστε στην καρτέλα Νέα ανώνυμη περιήγηση. Από εκείνο το σημείο και μετά, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome όπως θα κάνατε συνήθως. Όταν τελειώσετε την περιήγησή σας μπορείτε να πατήσετε ξανά για να απενεργοποιήσετε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android featured Google

Android 15: Έφτασε το πρώτο developer preview – Όλα τα νέα

Η Google ανακοίνωσε το πρώτο developer preview για την επερχόμενη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, του Android 15.

Smartphones Android Smartphones featured Google

8 tips από τη Google για επιπλέον διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο smartphone σας

Εάν είστε κάτοχος Android τηλεφώνου, τότε υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Internet gmail Google

Google Gmail: Πώς θα βάλει τέλος στο spam για την προστασία των χρηστών

Η Google αναλαμβάνει δράση προκειμένου να εμποδίσει τα spam μηνύματα στο Gmail, αποσκοπώντας στην προστασία των χρηστών.

Software Android featured Google

Android 15: Το πρώτο preview έρχεται αυτή την εβδομάδα

H Google έχει μείνει λίγο πίσω στο χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία της πρώτης Προεπισκόπησης προγραμματιστή του Android 15.