Έρευνα, Βελτιώνεται η σχέση των Ελληνίδων με το Διαδίκτυο

Ενόψει της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» στις 8 Μαρτίου 2009, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναδεικνύει τη σχέση των Ελληνίδων με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Σημαντική άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες σημειώθηκε το 2008, αν και ο ανδρικός πληθυσμός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στη χώρα μας. Το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιεί εκτιμάται στο 32% έναντι 46% στους άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια (2005-2008), τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ενώ ιδιαίτερη σημαντική άνοδος, της τάξης των 12 και 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, καταγράφεται για το έτος 2008.

Greek women online

Όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες σε επίπεδο αστικότητας φαίνεται ότι οι γυναίκες που διαμένουν στα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις νέες τεχνολογίες (46% στην Αθήνα και 41% στη Θεσσαλονίκη) από ό,τι οι γυναίκες κάτοικοι αστικών και αγροτικών περιοχών (27% και 23% αντίστοιχα).
Η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τη χρήση του Διαδικτύου μειώνεται σημαντικά στις νεαρότερες ηλικίες με την πάροδο των χρόνων. Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 16-25, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2005, στις 2 περίπου ποσοστιαίες μονάδες το 2008. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η σύγκλιση των δύο φύλων, εντός της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, διαπιστώνεται όχι μόνο στα μητροπολιτικά κέντρα αλλά και στις αστικές και αγροτικές περιοχές. Η τάση αυτή δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα ως προς την ισότιμη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα δύο φύλα στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα στις μεγαλύτερες ηλικίες, η απόσταση μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερη και φαίνεται να ενισχύεται τα τελευταία έτη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στις γυναίκες ηλικίας 36-55 όπου παρατηρείται αρκετά πιο χαμηλή χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με τους άνδρες.

Greek women online

Σε ότι αφορά τη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, το 58% των γυναικών χρηστών χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά το Διαδίκτυο, σημειώνοντας την τετραετία 2005-2008 αύξηση της τάξεως των 12 περίπου ποσοστιαίων μονάδων.
Το σπίτι και η εργασία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι χώροι εκπαίδευσης εξακολουθούν να αποτελούν σημεία πρόσβασης όπου οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες.
Η αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν οι κύριοι λόγοι χρήσης Διαδικτύου και για τα δύο φύλα. Όπως έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, οι υπηρεσίες σχετικά με ταξίδια και διαμονή, την αναζήτηση εργασίας ή την αποστολή βιογραφικού σημειώματος για κάποια εργασία, εξακολουθούν να αξιοποιούνται κυρίως από το γυναικείο πληθυσμό. Επίσης οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους άνδρες στη χρήση του Διαδικτύου για αναζήτηση πληροφοριών υγείας και εκπαίδευσης όπως πληροφορίες για κάποια επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης (σχολείο, πανεπιστήμιο κλπ.), για επιμόρφωση και κατάρτιση, για προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σε σύγκριση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι 45% των Ελληνίδων χρησιμοποιούν Η/Υ όταν ο μέσος όρος της ΕΕ27 είναι 63%. Το ποσοστό των ελληνίδων χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί και το 2008 να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ27, καθώς η τριμηνιαία χρήση του Διαδικτύου από το γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα εκτιμάται στο 32% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ27 είναι 59%. Ωστόσο ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (CAGR) της χρήσης του Διαδικτύου για την τετραετία 2005-2008 από τις ελληνίδες εκτιμάται στο 29,4% και είναι ο πιο υψηλός που σημειώνεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ για το μέσο όρο της ΕΕ27 υπολογίζεται στο 11,7%. Ο υψηλός μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τις Ελληνίδες αναδεικνύει την τάση σύγκλισης με το γυναικείο πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη εμφανίζουν πολύ υψηλή διείσδυση στη χρήση του Διαδικτύου και ως εκ τούτου παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Συνοπτικά τα ευρύματα της έρευνας
• Σημαντική η άνοδος στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες μέσα στο 2008.
• Ιδιαιτέρως εξοικειωμένες οι νεαρές Ελληνίδες με το Διαδίκτυο – αισιόδοξα μηνύματα για την ισότιμη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα δύο φύλα στο προσεχές μέλλον.
• Παραμένει η ανάγκη βελτίωσης της σχέσης γυναικών-Διαδικτύου στις Ελληνίδες μεγαλύτερων ηλικιών και σε όσες διαμένουν σε αγροτικές περιοχές.
• Οι Ελληνίδες εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στη χρήση του Διαδικτύου, σε σχέση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της ΕΕ – Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να υπολείπονται αρκετά του μέσου όρου της ΕΕ27.

Το πλήρες κείμενο της σχετικής μελέτης του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.observatory.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Buy&Try, Sir Clive Sinclair, Surface Event, Windows 11 [S02E02 – 23/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τον αισθητήρα 200 Megapixel της Samsung, την απώλεια του κατασκευαστή της σειράς υπολογιστών Spectrum ZX, τα νέα μοντέλα της Microsoft από πρόσφατο το Surface Event και άλλα.

Internet Facebook

Facebook: Επιχειρεί αλλαγή εικόνας μέσω… news feed

To ισχυρότερο εργαλείο του, το News Feed, χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη των χρηστών του.

Internet Bitcoin

Bitcoin: Μεγάλη πτώση σε ένα 24ωρο λόγω Κίνας

Οι φόβοι εμφάνισης μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα συμπαρασύρουν την αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Internet Netflix

Netflix: Παρουσιάζει δωρεάν εκδοχή του στην Κένυα

Το Netflix, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει κοινό σε νέες αγορές, προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν στην Κένυα.