Πόσο “πράσινο” είναι το internet; [video]

4

Κάθε μέρα οι εταιρίες τεχνολογίας μας βομβαρδίζουν με συναρπαστικούς αριθμούς από κέρδη, πωλήσεις, μεγέθη data centers, επισκεψιμότητες κλπ. Όλα αυτά όμως για να υπάρξουν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Και πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται κάποιο άλλοι με περισσότερο ίσως ενδιαφέρον.

Στο video που ακολουθεί θα βρείτε περισσότερα παραδείγματα, αλλά και ποιες εταιρίες μολύνουν περισσότερο, και ποιες λιγότερο.

Συνολικά μόλις το 1/4 του πληθυσμού του πλανήτη μας χρησιμοποιεί το internet. Για την εξυπηρέτησή μας φροντίζουν περίπου 44 εκατομμύρια servers, οι οποίοι παράγουν μόλις το 2% του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα. Ακούγεται λίγο αλλά δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι το ίδιο ποσοστό εκπομπής έχει και ολόκληρος ο κλάδος της πολιτικής αεροπορίας!

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό και πώς όλοι μας αφήνουμε το βρώμικο αποτύπωμά μας στην ατμόσφαιρα; Αν λοιπόν ισχύει το ότι κάθε μέρα στο YouTube προβάλλονται σχεδόν 2 δις videos, με ένα μέσο όρο περίπου 10 δευτερολέπτων, αυτομάτως η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Και μπορεί όλα αυτά να φαίνονται κουραστικά ή ασήμαντα, αλλά σκεφτείτε το πρώτο νούμερο. Το 1/4 των ανθρώπων χρησιμοποιεί internet. Τι θα γίνει στο μέλλον όταν αυτό το ποσοστό ανέβει;

Πράσινο ίντερνετ

Kudos to Nikkos K

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
pete

Οι πιο βρώμικες είναι η Apple και το Facebook και οι πιο καθαρές εταιρίες είναι η Google και η Yahoo.Και να φανταστείς ότι η Αππλε θεωρείται και πράσινη!

πανος

@pete απο που το συμπερανες αυτο ακριβως τα ιδια χαλια εινι ολες οι εταιρειες μην κοροιδευομαστε

konsoulito

Ισχύει αυτό που λέει ο pete.

Nikkos K

Η Apple είναι “πράσινη” στα προϊόντα που διαθέτει και όχι στον ίδιο της τον εαυτό. Κάτι που από ότι φαίνεται θα αλλάξει με τα νέα γραφεία και το data center.
Για τη Google το ξέραμε ότι κυνηγάει την οικολογική τεχνολογία όσο κανένας άλλος. Για εμένα θα έπρεπε να υπάρχουν πιο αυστηροί κανονισμοί στο θέμα της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις εταιρίες. Γιατί αν εγώ μπορώ σπίτι μου να παράγω ενέργεια από τον ήλιο ή τον αέρα σε ένα ποσοστό περίπου 10%, οι βιομηχανίες θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένες τουλάχιστον για 50% ή παραπάνω.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα