H Samsung παρουσίασε το πρώτο τσιπ DRAM 36 GB για το 6G AI

Samsung DRAM τσιπ, H Samsung παρουσίασε το πρώτο τσιπ DRAM 36 GB για το 6G AI

To 6G είναι προ των πυλών και θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, γι’ αυτό και τεχνολογικοί κολοσσοί συνεργάζονται και ετοιμάζονται για τη νέα εποχή.

Όλα ξεκίνησαν με το 2G το μακρινό 1991, το οποίο ακολούθησε το 3G το 2001, το 4G το 2009 και το 5G το 2018. Η κυκλοφορία του 6G δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα αλλά δεδομένου του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία, θα είναι διαθέσιμο σύντομα.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έκτης γενιάς (6G), που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα συγχωνεύσουν την επικοινωνία και τον υπολογισμό σε ένα απρόσκοπτα διασυνδεδεμένο βασίλειο ψηφιακού και φυσικού πεδίου.

Με βελτιώσεις στον λανθάνοντα χρόνο δεδομένων, την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την ικανότητα άμεσης διαχείρισης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων παγκοσμίως, οι ειδικοί προσβλέπουν ότι το 6G θα αλλάξει δραματικά τόσο τον ελεύθερο χρόνο όσο και την εργασία.

Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν όραμα για το 6G και εργάζονται εντατικά για αυτό. Μία από αυτές είναι βεβαίως η Samsung, η οποία ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στη Συμμαχία AI-RAN (Artificial Intelligence-Radio Access Network) ως ιδρυτικό μέλος, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας 6G συνδυάζοντας την τεχνολογία AI και την τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας.

Η AI-RAN Alliance, που ξεκίνησε επίσημα στο συνεχιζόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Mobile (MWC) στη Βαρκελώνη, είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην αναζωογόνηση της σύγκλισης της τεχνητής νοημοσύνης και της ασύρματης επικοινωνίας και την κορυφαία τεχνολογική καινοτομία μέσω της συνεργασίας με σχετικές εταιρείες. Συνολικά έντεκα οργανισμοί — συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Arm, Ericsson, Microsoft, Nokia, NVIDIA, SoftBank και Northeastern University — συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη. Αυτή η νέα συμμαχία θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη καινοτόμων νέων τεχνολογιών, καθώς και την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών σε εμπορικά προϊόντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη εποχή 6G.

«Οι αναδυόμενες υπηρεσίες στην εποχή 6G θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της τάσης», δήλωσε ο Charlie Zhang, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Samsung Research America. «Η Συμμαχία AI-RAN θα ενισχύσει τη συνεργασία, θα προωθήσει την καινοτομία και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή μετασχηματισμού γύρω από τα δίκτυα AI και 6G. Πιστεύουμε ότι αυτός ο συνασπισμός θα δημιουργήσει νέα αξία για τους τελικούς χρήστες και τους χειριστές μέσω περιπτώσεων χρήσης και καινοτομιών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη».

Το πρώτο τσιπ DRAM 36 GB στη βιομηχανία

Για να λειτουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη, χρειάζεται πολλή μνήμη. Γι’ αυτό το λόγο η Samsung μόλις ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το HBM3E 12H, την πρώτη HBM3E DRAM 12 στοιβών της βιομηχανίας και το προϊόν HBM υψηλότερης χωρητικότητας μέχρι σήμερα.

Το HBM3E 12H της Samsung παρέχει το πιο υψηλό εύρος ζώνης όλων των εποχών έως και 1.280 gigabyte ανά δευτερόλεπτο (GB/s) και κορυφαία στον κλάδο χωρητικότητα 36 GB. Σε σύγκριση με το HBM3 8H 8 στοιβών, και οι δύο πτυχές έχουν βελτιωθεί περισσότερο από 50%.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης του κλάδου απαιτούν ολοένα και περισσότερο HBM με υψηλότερη χωρητικότητα και το νέο μας προϊόν HBM3E 12H έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη», δήλωσε ο Yongcheol Bae, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού Προϊόντων Μνήμης στη Samsung Electronics. «Αυτή η νέα λύση μνήμης αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας προς την ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών για HBM υψηλής στοίβας και την παροχή τεχνολογικής ηγετικής θέσης για την αγορά HBM υψηλής χωρητικότητας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 7: Φήμες ότι θα έρθει με σύστημα τριπλής κάμερας

Το Galaxy Z Flip 6 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά οι φήμες για το Z Flip 7 έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip 6: Ανατροπή στην ανατροπή – Με Snapdragon 8 Gen 3 και 8GB RAM

Πρόσφατες φήμες ήθελαν το Samsung Galaxy Z Flip 6 να έρχεται με ξεπερασμένο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 αλλά και τεράστια μνήμη RAM 12 GB.