Human Brain Project, Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο πιο πολύπλοκος και ανεξερεύνητος υπολογιστής είναι χωρίς αμφιβολία ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δίνοντας δυνατότητες εκατομμυρίων διαφορετικών λειτουργικών και αποτελώντας πόλο έλξεις για ερευνητές από όλον τον κόσμο μέσα στα έτη. Το Human Brain Project (HBP) φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με 200 ερευνητές σε 80 ινστιτούτα ανά τον κόσμο να προσπαθούν να προσομοιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε έναν υπερυπολογιστή.

Human Brain Project, Human Brain Project, Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Το HBP είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής επιτροπής και θα διαρκέσει για πάνω από δέκα χρόνια, με τη χρηματοδότησή του να αγγίζει τα 1.6 δισ. και εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας. To τελικό αποτέλεσμα έχει ως στόχο την κατανόηση και τη δημιουργία των εκατοντάδων δις νευρωνικών συνδέσεων που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε το σύστημα να έχει συναισθήματα, δικό του τρόπο σκέψεις και δική του συνείδηση.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο project κάνουν λόγο για μία εξέλιξη στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε θεραπείες νευρολογικών διαταραχών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, με το πείραμα να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον υπολογιστή, χωρίς την ανάγκη χρήσης πειραματόζωων.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Άγγελος

Πολύ φιλόδοξο,αλλά δυστυχώς, αν ο στόχος του είναι η δημιουργία συνειδητότητας σε έναν υπολογιστή, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν πριν καν ξεκινήσουν. Πέρα από αυτό, είναι ένα πολύ καλό project που όντως θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη και στη θεραπεία διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Μακάρι να πάνε μπροστά

tasos

ενα τετοιο εγχειρημα θα αποτελεσει ενα απιστευτο αλμα στην εξελιξη του ανθρωπου.θελει ομως τεραστια προσοχη στα ηθικα διλληματα που θα προκυψουν.αν και απο οσο εχω διαβασει ειναι αδυνατον να φτιαχτει ενα τετοιο συστημα λογω του θεωρηματος godel περι μη πληροτητας.

κώστας

πλήρες αποτυχία. τα συναισθήματα και τις σκέψεις τα βγάζει η ψυχή μας. ο εγκέφαλος είναι ο “υπερυπολογιστής” που ελέγχει και δίνει εντολές για τη λειτουργία του σώματος-συστήματος και εκτελεί τις εντολές της ψυχής. Π.χ. Θέλω να κινήσω το χέρι μου? Πρώτα θα γίνει η σκέψη από την ψυχή και ο εγκέφαλος θα αναλάβει τα υπόλοιπα… Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το πείραμα και το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται για καλό… δυστυχώς… σε λίγα χρόνια μας βλέπω ζομπι…

techblog

Τον ανδρικό εγκέφαλο ίσως μπορέσουν κάποια στιγμή να τον κατανοήσουν
Τον γυναικείο όμως ΠΟΤΕ, δεν υπάρχει περίπτωση

Κώστας Γ.

Ο εγκέφαλος και γενικά η συνείδηση και η νοημοσύνη είναι απλά το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εξέλιξης της ύλης. Σκεφτήκε την αμοιβάδα. Αποτελείται απο ένα κύτταρο. Καταλαβαίνει τίποτα; Όχι βέβαια. Έχει μόνο το ένστικτο της επιβίωσης το οποίο είναι ο λόγος που το μόνο που κάνει είναι να τρέφεται και να αναπαράγεται, δηλαδή τα βασικά. Όταν η ύλη εξελίσσεται υπερβολικά, τότε η συνείδηση και η νοημοσύνη εμφανίζονται. Αυτό που αποκαλείτε ψυχή, δεν είναι τίποτα παρά το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Είμαστε μια ποσότητα ύλης που προσπαθεί να καταλάβει τον εαυτό της. Πιστεύω σε αυτό το Project αλλά θέλει πολύ δουλεία και συνολική επεξεργαστική ισχύ για να επιτύχει.

κώστας

Κώστας Γ. Καλή η θεωρία της εξέλιξης για ποίημα στα μικρά παιδιά αλλά δεν ισχύει…

Άγγελος

Κωστας Γ. Ψάξε λίγο καλύτερα την έννοια της συνειδητότητας και του νου. Αυτά που λες πια δε στέκουν. Ψάξε λίγο για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της κβαντικής φυσικής, και θα δεις ότι νους-συνειδητότητα του ανθρώπου και ύλη σχετίζονται όσο δε μπορείς να φανταστείς.
Ψάξε στο youtube το “η κυριαρχία του νου επί της ύλης”

Νίκος

Κώστας η εξέλιξη μεσώ της φυσικής επιλογής δεν είναι ποίημα για μικρά παιδιά , είναι τεκμηριωμένος σε βάθος φυσικός μηχανισμός , θεωρία ονομάζεται η περιγραφή του μηχανισμού , και όχι κάτι αστήρικτο όπως νομίζει μέρος του κόσμου και όπως υπονοήσες . Επίσης ψυχή , με την έννοια που περιγράφεις δεν υπάρχει . Όλες οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες είναι αποτέλεσμα του εγκέφαλου , δημιουργούνται απο αυτόν, και η συνείδηση ειναι λειτουργία του . Τέλος είναι θέμα χρόνου , δουλειάς , χρηματικών πόρων και προόδου σε υπολογιστική ισχύ η παραγωγή συνείδησης και ευφυίας σε προσομοίωση . Ίσως όχι στο πολύ κοντινό μέλλον αλλά μάλλον σε βάθος χρόνου .

George

Η ειδηση ειναι πολυ ενδιαφερουσα και το πειραμα θα μας βοηθησει(αν πετυχει) να κατανοησουμε και γιατι οχι να ξεκλειδωσουμε τις απιστευτες δυνατοτηες του ανθρωπινου μυαλου. Ευτυχως που δε κυβερνουν ανθρωποι του εκκλησιας-μεσαιωνα-ιερας εξετασης διοτι ακομα με την ανακαληψη του μοχλου θα ειμασταν. Επισης η ψυχη ειναι σαν το θεο πιστευεται οτι υπαρχει(απο καποιους) αλλα δεν εχουμε αποδειξεις.

κώστας

Νίκος εδώ ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα τρέχουν γρηγορότερα του φωτός και το κουκουλωσαν για να μην ξαναγράψουν φυσική και μαθηματικά από την αρχή και εσύ μου λες για τεκμηριωμένο σε βάθος φυσικό μηχανισμό? ότι δεν υπάρχει ψυχή και αλλαλουμ… Ότι πεις… Ας πιστεύει ο καθένας μας ότι θέλει.

Νίκος

Κώστας φυσικά και ο κάθε ένας πιστεύει ότι θέλει ή ότι τον βολεύει όμως έχουμε ανάγει την πίστη σε αρετή ενώ συντηρεί την αφέλεια. Πίστη σημαίνει να υιοθετείς μια στάση δίχως απόδειξη . Στην επιστήμη δεν έχει θέση η μυθολογία , η συνωμοσιολογια , τα κουκουλώματα , τα δόγματα παρά μόνο η πειραματική επιβεβαίωση της εκάστοτε υπόθεσης. Γιαυτό και σε αντίθεση με δόγματα και θρύλους για ψυχές , θεούς , φαντάσματα κτλ , η επιστήμη είναι ένα δομημα που μπορεί να διορθώνεται καθώς εξελίσσεται και κατακτάται νεα γνώση. Όχι , τα νετρινα δεν τρέχουν γρηγορότερα απο το φως και οχι δεν υπάρχουν αλλοι κόσμοι ή ψυχη ή πνεύματα ή φαντάσματα ή οτιδήποτε αντίστοιχο διότι αυτα δεν τεκμηριώνονται , δεν αντέχουν την επιστημονική μεθοδολογία αυτοι οι ισχυρισμοί και έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένως τα τελευταία 100 χρόνια απο πανεπιστήμια παγκοσμίως.Για παράδειγμα βιβλια και λίβελοι του τυπου λιακοπουλου, διεγείρουν τη φαντασία όμως δημιουργούν στάσεις επικίνδυνες εν γένει γιατί κρατούν τη πόρτα ανοιχτή στο magical thinking αντι να πατουν τα ποδια μας σταθερα στο έδαφος.

Ανδρέας

Βλέπω σε 10 χρόνια από τώρα όταν θα ολοκληρωθεί το project να δημιουργούνται τα πρώτα ανδροειδή

sosimple

Νικος: Μια χαρα τα λες.. Απλα ορισμενοι έχουν την τάση να αμφισβητούν τα πάντα. Τη λογικη, την επιστήμη και να πιστεύουν σε μυθοπλασίες κλπ. Εδω ο άλλος πιστευει οτι τα νετρινα τρέχουν γρηγορότερα απο το φως!!! επειδη έτσι φανηκε σε ενα πείραμα. Θελει να πιστεύει οτι να είναι. Αργοτερα που αποδείχθηκε οτι ηταν λαθος του πειραματος και φυσικά το δέχτηκε και η ομαδα που ειχε κανει το πειραμα , παω στοιχήματα δε θα το δέχεται. Θα πιστεύει σε συνομοσιες, οτι αναγκαστηκε να γραψει ψέματά κλπ.

Κώστας Γ.

Μα καλά είπα εγώ ότι δεν σχετίζεται ο νους και η συνειδητότητα με την ύλη; Το αντίθετο. Η συνείδηση και η νοημοσύνη προέρχονται απο την ύλη μόνο και τίποτα άλλο. Και πιστεύω ότι γνωρίζω πολύ καλά τις εξελίξεις στο στην κβαντική φυσική. Και επίσης το βίντεο που ανέφερε ο Άγγελος το είχα ήδη δει.

kasiourasg

Μην ακουσω αλλες βλακειες για την ψυχη,ειναι ενα δημιουργημα της φαντασιας οπως ο θεος,κατα τα αλλα ασχολουμαι με την τεχνολογια και πιστευω οτι αυτο το prozect μπορει να πετυχει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.