Internet

Η εκτόξευση του Bitcoin εξαφανίζει τις GPU και επαναφέρει παλιά μηχανάκια για mining

Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε για λίγο τα 40.000 δολάρια και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του, κάτι που έχει κάνει τις GPU να εξαφανίζονται και τα μηχανάκια mining να έρχονται ξανά στις ζωές μας. Οι νέες κάρτες γραφικών έχουν εξαφανιστεί, όχι μόνο λόγω των scalpers, αλλά και λόγω του mining.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, η δύναμη των νέων GPU που προσφέρουν συγκριτικά με τη τιμή τους είναι αυτό που ελκύει όσους ψάχνουν για κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα, αν κάποιος αγοράσει μία RTX 3060 Ti για mining έναντι 399 δολαρίων θα κάνει απόσβεση σε μόλις 80 ημέρες.

Από την άλλη, όσο εξαφανίζονται οι GPU τόσο υπάρχει ανάγκη για άμεσο mining, κάτι που επαναφέρει παλαιά συστήματα όπως το Antminer S9 και το Avalon 851. Μέχρι πρότινος, αυτά τα μηχανάκια mining κόστιζαν 80 με 130 δολάρια το ένα. Αν και πρόκειται για παλαιό εξοπλισμό, τα εν λόγω συστήματα μπορούν να προσφέρουν περίπου 1,5 δολάριο ημερησίως, με κόστος μόλις 0,05 δολαρίων ανά κιλοβατώρα.

Μία κινέζικη εταιρεία με το όνομα Hashage προσπαθεί να βρει χώρο, μέσω του WeChat, με 20 megawatt παροχή ρεύματος, για να μπορέσει να βάλει τα Antminer S9 της. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα φιλοξενήσει περίπου 14.000 μηχανάκια mining, μία επένδυση που παρά την παλαιότητά τους, θα τους αποφέρει κέρδος.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η τιμή του Bitcoin είχε εκτοξευτεί και το 2017 στα περίπου 20.000 δολάρια, ενώ το επόμενο έτος έπεσε μέχρι και στα 3.200 δολάρια. Οπότε, αν πάρετε το ρίσκο, να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: 1, 2

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Επεξεργάστηκε την 8 Ιανουαρίου 2021 8:28

Σχόλια

  • Μονο αν μιλαμε για τιμές MSRP. Η πραγματική τιμή της 3060τι ειναι στα 1000+. Ας ειμαστε λιγο ρεαλιστες

    • Σε αλυσίδες καταστήματων πάντως, ετοιμοπαραδοτη 3080 αγοράζεις με 1000-1200 ευρω .. πόσο μάλλον 3060ti που είναι υποδεεστερη...

  • Μία 3060Ti αγορασμένη στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 700 Ευρώ.
    Σύμφωνα με αυτό https://www.nicehash.com/profitability-calculator/nvidia-rtx-3060-ti καθώς και την τιμή της kWh στην Ελλάδα υπάρχει όντως κέρδος των 3,72 Ευρώ την ημέρα με 111,37 Ευρώ το μήνα. Συνεπώς, η απόσβεση γίνεται περίπου σε 6,5 μήνες.
    Ωστόσο και είναι μεγάλο το ωστόσο.
    Η δυσκολία του Bitcoin αυξάνεται για κάθε Block που γίνεται Mining. Πολλά Calculators το αγνοούν τελείως. Το συγκεκριμένο αναφέρει: *Please note that values are only estimations based on past performance - real values can be lower or higher. Exchange rate of 1 BTC = 33037.94 EUR was used.*
    Επιπλέον, η κάρτα γραφικών θα λειτουργεί 100% όλη την ώρα χωρίς την δυνατότητα να συνεισφέρει με άλλο τρόπο στο σύστημα και με Full Power Usage και απλά η διάρκεια ζωής της καταστρέφεται.
    Μόνο τα ASIC μπορούν να προσφέρουν πραγματικό και σωστό κέρδος πάντα με γνώμονα ότι κάνεις Bitcoin mining. Το Ethereum είναι η καλύτερη επιλογή για GPU Mining.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Λεοντιάδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.