Beyond 4.0

Η δημιουργία των πρώτων emoji και η άγνωστη ιστορία τους

emoji1

Η ιστορία των emoji ξεκίνησε με αυτό το σύμβολο, <3, το οποίο ήταν η καρδιά. Από την πρώτη δημιουργία των emoji μέχρι τις μέρες μας, έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές σε αυτόν τον παγκόσμια δημοφιλή τρόπο επικοινωνίας, όπου διαφορετικό emoji αναφέρεται σε διαφορετικό τρόπο έκφρασης, συναίσθημα, επάγγελμα, φαγητά, διακοπές και σύμβολα και τόσα άλλα τα οποία επιτρέπουν τη συνομιλία με σύντομο τρόπο. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Ήταν τέλη των 90s όπου ο Ιαπωνικός κολοσσός κινητής τηλεφωνίας NTT DoCoMo προσέφερε την υπηρεσία “i-mode” στους χρήστες κινητών τηλεφώνων για να στέλνουν μικρά μηνύματα στους βομβητές των συνομιλητών τους, τα οποία στο τέλος του μηνύματος υπήρχε αυτό το σύμβολο, <3, μια καρδιά δηλαδή. Αυτό ήταν και το στοιχείο το οποίο αγαπήθηκε εκείνη την εποχή και είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε η εμφάνιση του συγκεκριμένου emoji.

Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας ήταν απογοητευμένοι και ζητούσαν από την NTT DoCoMo να το επαναφέρει, και έτσι το 1999 η εταιρεία κυκλοφόρησε όχι μόνο το emoji-καρδιά σε νέα μορφή αλλά και τα πρώτα 175 emoji που κυκλοφόρησαν ποτέ. Τα συγκεκριμένα 176 “πρωτόγονα” emoji αποτελούν και το θέμα ενός βιβλίου όπου τα παρουσίαζει ανά σελίδα το καθένα ξεχωριστά για τη γιορτή του πιο διαδεδομένου σύντομυ τρόπου επικοινωνίας με οπτικό τρόπο, δηλαδή μέσω εικόνων. Είναι αλήθεια ότι πολλοί προτιμούν να επικοινωνούν μέσω emoji επιλέγοντας αυτά που επιθυμούν μέσα από 2500 διαφορετικούς emoji χαρακτήρες.

emoji2

Είναι αλήθεια πως η εξέλιξη των emoji σε παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας ήταν κάτι το οποίο κανένας δεν είχε προβλέψει. Πέραν του πρώτου emoji, υπήρχε η προτροπή στην NTT DoCoMo πως οι χρήστες χρειάζονται να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να μεταφέρουν πληροφορίες και συναισθήματα μέσω κάποιου τρόπου. Έτσι, η εταιρεία έθεσε στον ηλικίας 25 ετών Shigetaka Kurita το σχεδιασμό εικονιδίων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες σα συντομογραφίες για να μπορούν να επικοινωνούν. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είχε ταλέντο στο σχέδιο αλλά χρησιμοποίησε την επιρροή του από τα manga κόμικ και το αλφάβητο Kanji της Ιαπωνικής γλώσσας (η οποία διαθέτει τρία μαζί με τα Hiragana και Katakana), και σχεδίασε τα πρώτα emoji που δημιουργήθηκαν ποτέ.

emoji3

Ένα στοιχείο που προβλημάτισε ήταν οι τεχνικοί περιορισμοί των emoji, μιας και το περιβάλλον του i-mode έκανε επιτακτική τη σχεδίαση των emoji σε grid μεγέθους 12×12 εικονοστοιχείων (pixels), κάτι που έκανε ορισμένα emoji, όπως αυτό της ομπρέλας, να μην είναι στοιχισμένα στο κέντρο του διαθέσιμου χώρου. Αυτό γίνεται γιατί η λαβή της ομπρέλας είναι τοποθετημένη σχεδιαστικά έτσι που δεν επιτρέπει στο εικονίδιο να είναι κεντραρισμένο σωστά, αφού ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων emoji γίνεται pixel by pixel τα οποία στο τέλος συνθέτουν την κάθε εικόνα.

emoji4

Τα πρώτα emoji έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή και η NTT DoCoMo τα έκανε διαθέσιμα στο δίκτυό της το 1999 και έπειτα σε άλλους δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων επικοινωνούσαν με καρδιές, χαμογελαστά πρόσωπα και όσα άλλα emoji ήταν διαθέσιμα τον καιρό εκείνο.

Μετά από δώδεκα χρόνια, η Apple και η Google υιοθέτησαν την έκδοση 6.0 του προτοτύπου Unicode και έφεραν σε όλους τους Android και iPhone χρήστες 722 emoji χαρακτήρες. Αυτό που είναι το σημαντικότερο όλων είναι πως μετά από 19 χρόνια από τα πρώτα emoji, ένα βιβλίο-αφιέρωμα σε αυτά ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και η επιρροή τους φαίνεται ξεκάθαρα από τα δισ. ανθρώπων που τα χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί καθημερινά.

emoji5

Τα σημερινά emoji είναι πολύ καλά ελεγχόμενα και αυτό διακρίνεται από το ότι δώδεκα οργανισμοί και εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google Facebook και Microsoft, πληρώνουν κάθε 18.000 δολάρια το χρόνο για να μπορούν να “ψηφίζουν” για το ποιά emoji θα συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη λίστα που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας. Η διαδικασία της έγκρισης είναι αξιόπιστη μιας και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, The Unicode Consortium, βοηθάει στο πως οι εταιρείες θα διαχειρίζονται όλο τον “οργανισμό” των emoji.

Η επίδραση των emoji στην κοινωνία είναι τόσο μεγάλη που το 2016 η Apple, εξ αιτίας της αυξημένης και εκτεταμένης χρήσης όπλων στις Η.Π.Α, αντικατέστησε το emoji που αναπαριστούσε ένα όπλο με άλλο που απεικονίζει ένα νεροπίστολο, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ακόμα η Microsoft, δεχόμενη πιέσεις προς αυτήν την αλλαγή.

Η παρακαταθήκη του υπαλλήλου που σχεδίασε τα πρώτα 176 emoji είναι τόσο μεγάλη που η πληθώρα των εικόνων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ τόσων πολλών ανθρώπων, έχει επιφέρει διαμάχες για το πως και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η νέα γλώσσα επικοινωνίας, κάνοντάς την εξαιρετικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Bitcoin

Εξαιρετικά ανοδική η πορεία του Bitcoin που πηγαίνει για ρεκόρ

Το Bitcoin κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ ανοδικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και σε ιστορικό υψηλό.

Internet Black Friday featured

Black Friday 2021: Στον αέρα η φετινή Μαύρη Παρασκευή

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εκπτωτική περίοδος Black Friday 2021, η αποκαλούμενη και ως Μαύρη Παρασκευή που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26/11.

Internet Hackers Acer

Η Acer επιβεβαιώνει ότι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από hackers

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Acer, οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών των προϊόντων της.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: COSMOTE Neo, Amazon, IBM CodeNet, Intel, Apple [S02E05 – 14/10/2021]

Η 5η εκπομπή της 2ης σεζόν του Tech Podcast είναι εδώ! Το εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας με τους Κώστα Βλαχάκη, Βάιο Βήτο και Γιώργο Αρβανιτίδη κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:00.