Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σχεδίασε το δικό της internet

RuNet, Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σχεδίασε το δικό της internet

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών που επέτρεψαν στη χώρα να αποσυνδεθεί πλήρως από το παγκόσμιο διαδίκτυο.

Η δοκιμή άρχισε την περασμένη εβδομάδα και διήρκεσε μερικές ημέρες. Περιελάμβανε πολλούς τοπικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση.

Το RuNet και οι δοκιμές

Ο κύριος στόχος των δοκιμών ήταν να διαπιστωθεί εάν το σύστημα RuNet λειτουργεί σωστά. Για όσους δεν γνωρίζουν, το RuNet είναι μια ρωσική υποδομή διαδικτύου ικανή να λειτουργεί χωρίς πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα DNS ή στο εξωτερικό διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, το δίκτυο RuNet είναι το μεγαλύτερο intranet του κόσμου.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δοκιμές και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Ο επίσημος εκπρόσωπος ανέφερε μόνο ότι ελέγχθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση πολλά σενάρια. Ένα από τα σενάρια συμπεριέλαβε ακόμη και μια προσομοίωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από μια ξένη χώρα ή οποιαδήποτε εχθρική οντότητα.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης, Αλεξέι Σοκόλοφ, δήλωσε ότι “τόσο οι αρχές όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε πιθανούς κινδύνους και απειλές, καθώς και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του Διαδικτύου και του ενοποιημένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στη Ρωσία”. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο Πούτιν το 2020.

Οι αρχικές δοκιμές του RuNet είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, αναβλήθηκαν για να έχει η κυβέρνηση αρκετό χρόνο ώστε να περάσει κάποιους νόμους που απαιτούνταν για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος.

Μεταξύ των νόμων που ψηφίστηκαν υπάρχει ένας που αναφέρεται ως “διαδικτυακή κυριαρχία” και επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποσυνδέσει πλήρως τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να δώσει ακριβής εξηγήσεις για τη δράση της. Ο νόμος πέρασε με στόχο να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπου θίγονται θέματα εθνικής ασφάλειας.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
panagiotis v.

οτι να ναι αυτοι οι ρωσσοι.
ρατσιμος ακομα και στην τεχνολογια…

Teo

Μια ζωή εμμονικοί αυτοί οι Σοβιετικοί!!

Αλέξανδρος

Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα πλαν β και μπράβο στους Ρώσους. Όσο για τους παρακάτω, εφόσον η Αμερική κάνει κουμάντο στις επικοινωνίες, τι νομίζετε, ότι θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια;
Τι παιχνίδι παίζετε ούτε που το φανταζόμαστε, γι’ αυτό μη βιάζεστε να κρίνετε.

Τεο

Μπράβο τους. Μπορούμε να δούμε όλοι για ποιο λόγο το κάνει αυτό, foreign espionage and hacking, οπότε μακάρι να το έκαναν και άλλοι.

Prana

Εντάξει τώρα. Ρωσικό ίντερνετ για φίμωση της ελευθερίας του λόγου για να έχει η ρώσικη κυβέρνηση τον έλεγχο σε ότι γράφεται και λέγεται στο διαδίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.