Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε σημείο που μπορεί πλέον να κάνει πολλά πράγματα, ένα από αυτά που δεν γνωρίζαμε είναι ότι μπορεί να γράψει σενάριο για ταινία, αντικαθιστώντας τους σεναριογράφους. Αυτό ακριβώς το project θέλει να υλοποιήσει μια ομάδα στο KickStarter.
Η ταινία ονομάζεται “Impossible Things”, και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ταινίες να ζητούν χρηματοδότηση σε πλατφόρμες όπως το KickStarter, όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο project να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το σενάριο έχει γραφτεί σε συνεργασία με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του project, χρησιμοποιούν αυτό που αποκαλείται Natural Language Processing (NLP) για να γράψουν το σενάριο της ταινίας. Εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με χιλιάδες περιλήψεις σεναρίων και συσχετίζοντας τις ταινίες με την επιτυχία που είχαν στο box office, δημιούργησαν ένα AI αρκετά έξυπνο έτσι ώστε να αναγνωρίζει τα σωστά μοτίβα σεναρίων που θα πάνε καλά στο box office.
Ουσιαστικά το AI έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τι είναι “πιασάρικο” και τι όχι, και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πετυχημένο σενάριο. Φυσικά για μια πετυχημένη ταινία δεν αρκεί μόνο ένα καλό σενάριο, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο οι ηθοποιοί, η σκηνοθεσία κλπ.
Το “Impossible Things” είναι θρίλερ, μπήκε στο KickStarter ζητώντας χρηματοδότηση 30.000 δολαρίων, έχει καταφέρει να μαζέψει 5.617 δολάρια (Καναδά) και απομένουν ακόμη 58 μέρες μέχρι τη λήξη της καμπάνιας.
Δείτε το video:
Πολυ κακο
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να παράγει. Μιμείται καλύτερα, ταχύτερα και προβλέπει τις κινήσεις με βάσει ότι της δώσεις. Ουσιαστικά βελτιστοποιεί τις τακτικές για το καλύτερο σενάριο με βάση τι έχει προηγηθεί.
Οι ταινίες όπως και οι προτιμήσεις είναι μια διαφορετική ιστορία καθώς έχει να κάνει με ανθρώπους. Πολύ επιτυχημένα έργα δεν πάνε καλά.
Όσον αφορά στο θέμα της βελτιστοποίησης, δε σημαίνει πως αν αναμείξεις τα ακριβότερα μέταλα αυτό το κράμα που θα βγει έχει την ίδια αξία (μάλλον χειρότερη). Αν πάρεις τα καλύτερα στοιχεία όλων των ταινιών και τα βάλεις σε ένα πακέτο αυτό που θα βγει είναι μια παρωδία. Άρα η βελτιστοποίηση θα σου βγάλει ένα προϊόν το οποίο θα είναι απλά το optimum. Καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα αλλά όχι απαραίτητα πιο επιτυχημένο αν εξεταστεί ανεξάρτητα.
Κάθε ενέργεια λέει μια ιστορία, είναι ένα μείγμα απρόβλεπτων παραγόντων, συγκυριών ή απλά λάθους. Αν έλεγαν πως το ΑΙ θα παράξει 100 ταινίες και σε σχέση με τις 100 ταινίες του κάθε στούντιο έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει καλύτερες εισπράξεις θα το δεχόμουν. Αλλά όχι έτσι όπως παρουσιάζεται.