Διαδικτυακός Αλφαβητισμός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη [2007-2010]

Το χάσμα διαδικτυακού αλφαβητισμού μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών παραμένει σημαντικό το 2010 και έχει αυξηθεί οριακά την τελευταία τριετία 2007-2010. Το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες του μέσου όρου της ΕΕ27.

www

• Το 22% των Ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου, συγκριτικά με το 40% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ27. Παράλληλα οι μισοί περίπου Έλληνες χρήστες του διαδικτύου διαθέτουν μη ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση αυτού.
• Παρουσιάζεται βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών το χρονικό διάστημα 2007-2010, που υστερεί όμως σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τους πολίτες της ΕΕ27.
• Σχετικά με την Ελλάδα, και αναφερόμενοι στο ψηφιακό χάσμα μεταξύ ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, προκύπτουν τα παρακάτω:
• Το ψηφιακό χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό και βαίνει οριακά μειούμενο (με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς) για τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες.
• Το ψηφιακό χάσμα είναι σημαντικό αλλά βαίνει μειούμενο με ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
• Το ψηφιακό χάσμα είναι σχετικά μικρό και παραμένει σταθερό για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές.
• Δεν υφίσταται ψηφιακό χάσμα μεταξύ της ειδικής ομάδας των ανέργων πολιτών και του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι άνεργοι παρουσιάζουν δεξιότητες σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

www.observatory.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostis

Για να μην μιλησουμε για ελληνες οι οποιοι ακομη δεν ξερουν ορθογραφια…..εχω δει και εδω μεσα πολλα παραδειγματα…..

Doc77

Συμφωνώ ιδιαίτερα η πολυ νεολαία δεν ξέρει όχι μόνο ορθογραφία αλλα τείνει να ξεχάσει και τα λιγοστά ελληνικά που έχει μάθει …….

Solon

Μου αρέσει που λέει πως “οι άνεργοι παρουσιάζουν δεξιότητες σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό”! Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Όλοι μέρα στο internet ξημεροβραδιάζονται μπας κια βρουν καμιά δουλειά ή παίζοντας στοίχημα για να βγάλουν κάνα φράγκο! Πως να μην αποκτήσουν δεξιότητες!

Deo Domuique

Διαδικτυακός αναλφαβητισμός σε συνάρτηση με τον γενικό αναλφαβητισμό ο οποίος πλέον είναι ανάλογος με τον αριθμό των χρηστών, είναι δράμα!

Όσο αυξάνονται οι χρήστες του διαδικτύου, τόσοι περισσότεροι χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να ξεχνούν παντελώς, έστω, τα λιγοστά/βασικά που γνώριζαν.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν κάνει λόγο για την ορθογραφία των Ελλήνων αλλά, υπάρχει πλέον συνάρτηση που συνδέει το φαινόμενο «γκρίκλις» μ΄εμάς γενικότερα.

Τους ηλικιωμένους, κατά την άποψή μου, ας τους αφήσουμε απ΄έξω. Όλες οι χώρες έχουν ένα ποσοστό. Πρόκειται για τις τελευταίες γενιές που μεγάλωσαν δίχως καμία ηλεκτρονική συσκευή. Το θέμα είναι με ένα συγκεκριμένο μέρος νεολαίας σήμερα, η οποία για διάφορους λόγους μένει πολύ πίσω. Το ν΄ανοίγεις τον υπολογιστή και απλά να μπαίνεις στο FaCebook, εκτός του ότι τις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για χάσιμο χρόνου, δεν σημαίνει πως γνωρίζεις και κάτι…

Όλοι οι φίλοι μου γνωρίζουν να μπουν στο Facebook και να παίξουν Πόκερ ή κάτι άλλο… Ως εκεί όμως. Ούτε καν τη διαδικασία ανοίγματος φυλλομετρητή δεν κατανοούν. Τη μια αν τους βάλεις με Firefox και την άλλη με IE, δεν θα καταλάβουν τίποτε. Αυτά τα βασικά και, ιδίως περί ασφάλειας τουλάχιστον θα πρέπει να μάθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet LinkedIn Hackers

Νέα περιστατικά μαζικής διαρροής δεδομένων σε Clubhouse και LinkedIn

Είναι η σειρά του Clubhouse και του LinkedIn να πρωταγωνιστήσουν σε περιστατικά διαρροής δεδομένων των χρηστών τους.

Internet Facebook

To Facebook μαρκάρει τις σατιρικές σελίδες για να μην μπερδευόμαστε…

Το Facebook αποφάσισε να βάζει ταμπέλες στις σατιρικές σελίδες, για να μην μπερδεύεται το κοινό με εκείνες που έχουν ειδήσεις.

Internet Facebook Instagram WhatsApp

Έπεσαν Facebook, Instagram και WhatsApp για αρκετή ώρα

Η πρόσβαση σε Facebook, Instagram και WhatsApp δεν ήταν εφικτή για χιλιάδες χρήστες, αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε.

Internet YouTube Kids

Το YouTube Kids είναι μια… ωδή στον καταναλωτισμό!

Όσοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το YouTube Kids για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.