Το παράνομο κατέβασμα αρχείων μπορεί να κοστίσει πενταετή φυλάκιση

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία το παράνομο κατέβασμα αρχείων (κυρίως βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες) από το Internet συνιστά απάτη σε κάποιες περιπτώσεις και απέστειλε την πρόταση στο Κογκρέσο ώστε αν ψηφιστεί να γίνει νόμος.

Η πρόταση θεωρεί ότι το παράνομο κατέβασμα αρχείων για εμπορική χρήση συνιστά απάτη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη αν ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει τη συγκεκριμένη πράξη 10 ή περισσότερες φορές σε χρονικό διάστημα 180 ημερών. Επίσης η αγοραία αξία των αρχείων βίντεο θα πρέπει να είναι ανώτερη από 2.500 δολάρια ΗΠΑ. Η Συμμαχία για τα Πνευματικά Δικαιώματα (Copyright Alliance) που μέλη της είναι τα μεγαλύτερα στούντιο του Hollywood (NBC Universal, Time Warner, Viacom κ.α.) χαιρέτησαν την πρόταση νόμου θεωρώντας ότι η διανομή του αποτελέσματος της δουλειάς των δημιουργών χωρίς την άδειά τους πρέπει να τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Από την άλλη πλευρά, η Electronic Frontier Foundation (ΜΚΟ για τα ψηφιακά δικαιώματα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόταση θεωρώντας ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

, Το παράνομο κατέβασμα αρχείων μπορεί να κοστίσει πενταετή φυλάκιση

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Volga

“Η πρόταση θεωρεί ότι το παράνομο κατέβασμα αρχείων για εμπορική χρήση συνιστά απάτη”

Τεράστιο παραθυράκι η “εμπορική χρήση”….

ΟΚ θα την κατεβάσω και θα την δω σπίτι μου και δεν θα το πω σε κανέναν… 😀

Vasilis

Αν την κατεβάσω την δώ μόνος μου και α’ την στιγμή που το θεωρήσω αριστούργημα θελήσω να το μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου κάνοντάς το 100 κόπιες και μοιράζοντάς το δωρεάν το χρησιμοποιώ εμπορικά? Και αν αυτοί που τούς το δίνω δωρεάν επιμείνουν να μου δώσουν 4-5 ευρώ για να με ευχαριστήσουν ? Συλλαμβάνομαι ή όχι ?

Στο Αμέρικα μέι μπι στο Γκρίς άι ντόντ θίνκ σόου

observer

κι όμως ρε παιδί μου παρόλο που κατεβάζει ο μισός πλανήτης ( ο άλλος μισός τα δανείζεται)
αυτοί κονομάνε τρελά! μιλάμε για $$$$$$$$$$$$$$$$ !€€€€€€€€€€€€€€€€€!
τι λές τώρα! κρίση είπατε? ποιά ”κροισοι”???

an0nymouS

έχουν τόσες φυλακές για να χωρέσουν όλοι μέσα; ..

Solon

Νομίζω πως με τον όρο “εμπορική χρήση” θέλουν να πιάσουν τους uploaders των file-hosters οι οποίοι τελευταία έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν οικονομικό όφελος από την συχνότητα κατεβάσματος των αρχείων. Νομίζω πως πλέον κινούνται σε μια σαφώς ηπιότερη πολιτική στοχεύοντας μόνο τους uploaders σε σχέση με παλαιότερα όπου προσπαθούσαν να πιάσουν όλους τους torrents downloaders.
Προσωπικά το δέχομαι.
Ότι και να λέμε η πειρατεία είναι κλοπή και κάποτε πρέπει να σταματήσει αλλά η αντιμετώπιση προς τους πολίτες δεν μπορεί να είναι σκληρή διότι δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε χάρη στα τεράστια νομικά κενά που υπήρξαν στις απαρχές της σχετικά με τα ψηφιακά αρχεία και την ανταλλαγή τους. Δεν μπορεί να την πληρώνουν οι πολίτες επειδή τα κράτη δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Η ήπια προσαρμογή σε μια νόμιμη διαδικτυακή αγορά στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι η τιμωρία με τεράστιες αποζημιώσεις προς τις εταιρείες εκατομμυρίων πολιτών.

tsoglanos

@solon
ναι φιλε μου…κλοπη κανουν αυτοι που πουλανε τις ταινιες 20-50 ευρω και παλι αυτοι βγαινουν και απο πανω με τα εκατομμυρια που βγαζουν οι δισκογραφικες και το χολιγουντ :@…για να δω μια σαπια ταινια μετα και να ξενερωσω..και παλι ας τις ειχαν σε λογικες τιμες για να παμε να τις βλεπουμε..αρκετα φραγκα εφαγαν κ τα βιντεοκλαμπς…Στο σινεμα πληρωνω μια ταινια 10 ευρω και τα 20 λεπτα να βλεπω διαφιμισεις της κοκα-κολα κ διαφιμισεις με πανες…αντε γειααα

tasos

εμενα το προγραμα μου ειναι νομιμο

Deo Domuique

Ο Σόλων το έθεσε κατά τη γνώμη ορθώς. «Ηπιότερη» πολιτική ώστε να επιτύχουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τους στόχους τους.

Καθημερινώς διεξάγουν συμβούλια, διενέξεις, καταστρώνουν σχέδια προφανώς για το πως θα καταστείλουν το φαινόμενο.

Και μην ξεχνάτε… Δεν είναι όπως στην αρχή, κάποιοι ρομαντικοί ανεβάσουν αρχεία για ιδεολογικούς σκοπούς… Κάποιοι βγάζουν τρελό χρήμα. Όπως οι του «Γαμάτο» 250.000 ευρώ τραπεζικός λογαριασμός… «Και τι σε νοιάζει εσένα» θα μου πει κάποιος, λογικά… «Η δουλειά σου να γίνεται» αλλά εντάξει, απλά λέμε τώρα, το οποίο σχετίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο και τα παραθυράκια που προσπαθούν να εντοπίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.