Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στο ίντερνετ

Με το διαδίκτυο να έχει εξελιχθεί πια σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η έλλειψη πρόσβασης σε αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, ειδικά σε όσους εργάζονται μέσα από αυτό. Την εν λόγω άποψη φαίνεται να ασπάστηκε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Karlsruhe της Γερμανίας, θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο περί του δικαιώματος αποζημίωσης των καταναλωτών στην περίπτωση αδικαιολόγητης περικοπής της πρόσβασης στο ίντερνετ.

Η απόφαση ήρθε μετά από την προσφυγή ενός πολίτη, ο οποίος δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη DSL σύνδεσή του για δύο μήνες, μεταξύ τέλη 2008-αρχές 2009, με το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας να συμφωνεί απόλυτα. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα, με την Γαλλία να ήταν πρωτοπόρα το 2009 και την Φιλανδία να συνεχίζει την προσπάθεια λίγο αργότερα στο ίδιο έτος.

internet

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
glasier

Φυσικά το διαδίκτυο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία αλλά πηγή ενημέρωσης και γνώσης. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Panos7GR

Και για να συμπληρώσω το σχόλιο του φίλου glaiser, είναι και τόπος εργασίας για πολλούς ανθρώπους. Φυσικά και κάποια στιγμή έπρεπε να αναγνωριστεί σαν Δικαίωμα. Το μόνο που με φοβίζει, επειδή είμαι άνθρωπος που προσπαθεί να κοιτάζει πάντα και τις δύο όψεις του νομίσματος, η τόσο μεγάλη εξάρτηση που έχουμε όσο περνάει ο καιρός. Σε λίγα χρόνια (ή σε μερικές περιπτώσεις και σήμερα) θα περιοριστεί η ελευθερία του και θα επέλθει λογοκρισία. Κι οι κολοσσοί του Διαδικτύου όπως πχ η Google, θα έχουν περισσότερη δύναμη και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις… Ας προσέχουμε, λοιπόν!

Yiannis H.

@Panos7GR +1111

Πανος Σομπολος

εγω φαντάζομαι τον καημένο τον Αφρικανο που δεν έχει δικαίωμα στο νερό να διαβάζει τέτοιες ειδήσεις
Δεν είναι μομφή προς το Techblog το σχόλιο μου,με αυτούς που αποφασίζουν για το τι είναι ανθρώπινο δικαίωμα τα βαζω

glasier

Τα γενικά ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε χώρα καθορίζονται με βάση την κατάσταση της Αφρικής ? Με αυτήν την λογική δεν θα έπρεπε να απαιτουμε και φάρμακα και ιατρική περιθαλψη αλλά ούτε και δικαιωμα στην μόρφωση αφού αυτά και πολλά άλλα δεν υπάρχουν στην Αφρική .

Eaglos

Είναι που λύσαμε το δικαίωμα στο νερό, την τροφή, τη στέγαση και
είπαμε να ασχοληθούμε με τα κερασάκια….

glasier

Δεν κατάλαβα γιατί το ένα αναιρεί το άλλο. Τον αν κάποιες κυβερνήσεις δεν σέβονται η δεν μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματα τον πολιτών τους είναι άλλο θέμα και άλλο το τι θα χαρακτηριστεί δικαιωμα. Πράγματα που σήμερα θεωρούμε ως άνθρωποι δικαιωμα να χαιρόμαστε στο παρελθών δεν υπήρχαν και ίσων να ορίστηκαν ως δικαιώματα ενώ υπήρχαν άλλες ανάγκες η προβλήματα που έπρεπε να λυθούν.

Panos7GR

Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά ο άνθρωπος δεν έχει Δικαίωμα για εργασία; Δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο; Όταν στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν επαγγελματίες που ο τόπος εργασίας τους είναι στο Διαδίκτυο ή εξαρτάται άμεσα από αυτό, η χωρίς αιτία περικοπή της σύνδεσης στο Διαδίκτυο δεν καταπαταει το Δικαίωμα του;; Ο κάθε άνθρωπος δεν έχει Δικαίωμα στην εκπαίδευση; Σε χώρες όπως πχ η Αυστραλία που οι αποστάσεις σε αρκετές περιοχές είναι τεράστιες ή σε άλλες χώρες πχ Φιλανδία που δυσκολεύονται να πάνε λόγω καιρικών συνθηκών (αποκλεισμός από χιόνια, παγετος κτλ) στο σχολείο και κάνουν μάθημα εξ αποστάσεων, η αδικαιολόγητη περικοπή της σύνδεσης στο Διαδίκτυο δεν καταπατά το Δικαίωμα τους; Ο κάθε άνθρωπος δεν έχει Δικαίωμα για ενημέρωση ώστε να είναι ενεργός πολίτης; Δεν έχουμε Δικαίωμα για ψυχαγωγία και διασκέδαση; Η αδικαιολόγητη περικοπή της σύνδεσης, δεν καταπατά τα Δικαιώματα μας; Δεν αντιλέγω πως υπάρχουν και πιο σημαντικά Δικαιώματα – ανάγκες που πρέπει να εξαλειφθούν, όπως νερό, τροφή, ένδυση, στέγαση, όμως υπάρχουν και δευτερεύουσες ανάγκες. Μην κοιτάτε τα πράγματα μονόπλευρα… Καλώς ή κακώς υπάρχουν κοινωνίες τριών ταχυτήτων. Η ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και οι υπανάπτυκτες. Δεν γίνεται για τις υπανάπτυκτες χώρες να μένουν πίσω οι άλλοι λαοί. Μακάρι να ήταν όλα ρόδινα και… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Facebook

Το πολύ το Instagram, τους εφήβους καταστρέφει;

Το Facebook έκανε εσωτερική έρευνα η οποία κατέδειξε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Instagram.

Internet Alphabet

Alphabet Project Taara: Internet 20 Gbps με τη χρήση laser

To Project Taara της Alphabet, της μητρικής της Google, φέρνει ταχύτητες 20 Gbps στο Internet με τη χρήση laser.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iPhone 13, RayBan Facebook, Google Pay, GT7, GoPro Hero10 Black [S02E01 – 16/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε μεταξύ άλλων για τα νέα iPhone 13, τα γυαλιά της Ray-Ban σε συνεργασία με τη Facebook και τις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα.

Internet Facebook

Το Facebook κάνει διακρίσεις στους όρους χρήσης του

Η αποκάλυψη των ειδικών όρων χρήσης του Facebook για διάσημους και VIPs δείχνει ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι δίκαιος.