Μάθε τι είναι το Internet of Things (IoT)

Με τον όρο internet of things εννοούμε την διασύνδεση συσκευών και αισθητήρων με δυνατότητα πρόσβασης στο internet με σκοπό την πραγματοποίηση μετρήσεων και συλλογή δεδομένων τα οποία στην συνέχεια θα επεξεργαστούν και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για ενημέρωση ενός ανθρώπου μίας επιχείρησης ή ενός άλλου μηχανήματος για την εκτέλεση κάποιας συγκεκριμένης λειτουργίας.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική στις μεταφορές και στις επικοινωνίες.Στο σύντομο μέλλον όλο και περισσότερες συσκευές θα συνδέονται μεταξύ τους με χαμηλό κόστος και θα σε βοηθούν στην καθημερινότητα σου χωρίς πολλές φορές κάν να το γνωρίζεις.

Internet of Things, Μάθε τι είναι το Internet of Things (IoT)

Είναι η δεύτερη γενιά του internet.Στην πρώτη την πληροφορία την δημιουργούσαν οι άνθρωποι με εισαγωγή δεδομένων ενώ στην δεύτερη θα δημιουργείται από συσκευές και αισθητήρες.Μελλοντικά θα είναι πιθανή και μία ανταλλαγή δεδομένων μέσω των συσκευών με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και του τρόπου που λειτουργεί ο άνθρωπος σε αυτόν.

Είναι δύσκολο να το εξηγήσει κάποιος με απλά λόγια είναι η αλήθεια έτσι για να σε βοηθήσω και άλλο με τον όρο «thing» εννοούμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο ο οποίος έχει έναν αισθητήρα στην καρδιά του και στέλνει πληροφορίες στον γιατρό του όλο το 24ωρο ή μία οικιακή συσκευή όπως ένα ψυγείο το οποίο θα σε ενημερώνει τι χρειάζεσαι όταν είσαι στο super market ή μία γλάστρα η οποία θα σε ενημερώνει με email όταν χρειάζεται πότισμα.

Internet of Things, Μάθε τι είναι το Internet of Things (IoT)

Σαν φράση πρωτοακούστηκε το 1999 και η πρώτη της εφαρμογή στέφθηκε με επιτυχία όταν μία ομάδα φοιτητών κατάφερε να συνδέσει τον αυτόματο πωλητή αναψυκτικών του πανεπιστημίου μεσω internet για να ελέγχει και να ρυθμίζει την θερμοκρασία των αναψυκτικών ανάλογα με την εποχή και την εξωτερική θερμοκρασία κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος.

Σίγουρα είναι κάτι μεγάλο το οποίο θα αλλάξει τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε.

Σκοπός των επιστημόνων είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες μιάς και οι δυνατότητες της στην εξοικονόμηση πόρων είναι τεράστιες.

Εσύ πώς θα ήθελες να σε βοηθήσει στην καθημερινή σου ζωή;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
JimiGr

Είναι πολύ εξυπηρετικό και έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας. Όπως στο να ελέγχουμε ένα φαγητό που υπάρχει στον φούρνο ενώ λείπουμε ή να ανάβει τον θερμοσίφωνα ώστε να βρούμε ζεστό νερό μόλις γυρίσουμε από την δουλειά. Να έχουμε πρόσβαση από το smartphone στις πόρτες, τα παράθυρα, και στο αυτοκίνητο χωρίς να ψάχνουμε κλειδιά.
Αλλά πώς θα μπορεί να έχει εφαρμογή σε φτωχές χώρες και νοικοκυριά από την στιγμή που όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά που υποστηρίζουν την διασύνδεση είναι πανάκριβα; Ακόμα και μια απλή λάμπα να θέλουμε είναι πολλά τα χρήματα για να εξοπλίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι.

Tampletakias

Ακούγεται πολύ ωραίο και χρήσιμο. Δεν θα το αναλυσω αναλύθηκε ήδη.
Ή αλήθεια όμως είναι ότι δεν θα ηθελα εκατό διαφορετικούς αισθητήρες μέσα στο σώμα μου ή έστω έναν. Θα μπορω κάθε στιγμή να ελεγχομαι και αλλά πολλά. Που πάω τι κανω με ποιον είμαι. Όχι ότι αυτά δεν γίνονται σήμερα αλλά εάν έρθουν τα chip θα είμαστε όλοι και όταν λεω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ φακελομενοι.
Τι να πω
Ειδωμεν

Γιάννης

Εγώ ονειρέυομαι την στιγμή που τις δουλιές του σπιτιου, θα της κάνει το σπίτι…. απο μόνο του…!!
Βασικά πέρα απο την πλάκα, είναι πολύ καλό σαν ιδεά, αλλα μήπως φτάσουμε σε ένα σημείο σε βάθος 10ετιων που όλο και ποιο πολύ οι άνθρωποι θα γίνονται περισσότερο χαζή;; ξέρεις.. .όταν ασχολήσε με κάτι και δουλέυει το μυαλό σου και βρίσκετε σε εγρήγορση είναι πολύ θετικό κυρίως για σένα, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μας λέει η γλάστρα πότισε με ή το ψυγείο πάρε γάλα… ξέρω γώ;;; θα έχει μέινει κάτι με το οποίο το μυαλό θα απασχολειται τελικά;;;

Νίκος Μπλαντζας

Αν συμβεί αυτό Γιάννη θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να ασχολούμαστε με ενδιαφέροντα πράγματα 😀

Panos7GR

Συμφωνώ με τον Νίκο Μπλαντζά. Μην ξεχνάτε πως οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν ακριβώς φιλόσοφοι και ασχολιόνταν με τα θέμα που ασχολήθηκαν και διατύπωναν απόψεις γιατί δεν έκαναν ακριβώς τίποτα άλλο. Ήταν ευκατάστατοι και τις δουλειές τους τις έκαναν οι δούλοι, συνεπώς δεν είχαν λόγο να ασχοληθούν με κάτι άλλο παρά τη φιλοσοφία.
Ένα τέτοιο πράγμα ίσως γίνει. Θα απαλλαγείς από το να θυμάσαι μικροπράγματα που σου σπαταλανε χρόνο, σε αποσπούν από άλλα θέματα και θα επικεντρωθείς στη δουλειά σου, στην οικογένειά σου και σε αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Εμένα μ αρέσει το IoT αλλά όχι στην απόλυτη διασύνδεση των πραγμάτων μου πχ εγώ θέλω να φροντίζω προσωπικά τον κήπο/γλάστρες μου ή να φτιάχνω τον καφέ μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.