Ιράν, Αφήστε τη Google και μπείτε στο ίντερνετ με το δικό μας δίκτυο

Το Ιράν δεν την πολυγουστάρει τη Δύση, αυτό είναι γνωστό σε όλους πλέον, δεν μπορεί όμως να μην συνδέεται καθόλου με το ίντερνετ, επομένως ως μόνη λύση η ιρανική κυβέρνηση βρίσκει την πλήρη… απεξάρτησή του ιρανικού λαού από τη Google, δημιουργώντας ένα εγχώριο δίκτυο που θα λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης και επικοινωνίας.

Το Ιράν εμφανίστηκε θορυβημένο από τη online διάδοση των επίμαχων video από την ταινία για τον Μωάμεθ που έχει συνταράξει τον ισλαμικό κόσμο, μέσω YouTube και Google και αποφάσισε να μπλοκάρει τόσο τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης όσο και του ίδιου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail.

Το Ιράν έχει εξελιγμένες μεθόδους φιλτραρίσματος (οκ, πείτε το και λογοκρισία, το ίδιο κάνει!) του ίντερνετ, ενώ δεν είναι λίγες οι ιρανικές φωνές που λένε ότι το μπλοκάρισμα του Facebook και της Google δεν γίνονται λόγω της “βιντεο-βλασφημίας”, αλλά κυρίως για να μην μπορούν οι αντιφρονούντες του καθεστώτος του Προέδρου Αχμαντινετζάντ να οργανώνονται εναντίον του.

Το ιρανικό δίκτυο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ενώ δεν έχει γίνει σαφές εάν θα είναι πλήρως αποκομμένο από το υπόλοιπο ίντερνετ. Ήδη πάντως, ακόμα και χρήστες που μπαίνουν από το Ιράν με VPN βρίσκουν δυσκολία στο να δουν τα πάντα στον Κυβερνοχώρο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην περίπτωση της υιοθέτησης ενός αμιγώς ιρανικού δικτύου…

, Ιράν, Αφήστε τη Google και μπείτε στο ίντερνετ με το δικό μας δίκτυο

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
manolis tsagkarakis

τέλεια νέα… το επόμενο βήμα είναι να κυκλοφορούν ο καθένας μέσα σε ένα μπαούλο με πόδια για να μην βλέπουν – ακούν -αισθάνονται τι συμβαίνει γύρω τους…

ntebis

Στην Ελλαδα του 2012 : Συνεληφθη 27 χρονος για την Σελιδα γεροντας παστιτσιος….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.