Kapou στη Θεσσαλονίκη από την οθόνη του υπολογιστή μας

Το Kapou είναι μια υπηρεσία εικονικής περιήγησης στους δρόμους μεγάλων πολέων από την οθόνη του Η/Υ του χρήστη. Η εταιρεία που έχει αναπτύξει αυτή την υπηρεσία έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό η χαρτογράφηση έχει ξεκινήσει απ’ αυτή και περιλαμβάνει για την ώρα τα πρώτα 50 km του κέντρου της πόλης, μαζί με κάποια ενδεικτικά σημεία ενδιαφέροντος. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για τη φωτογράφηση, λόγω των εργασιών που γίνονται στην πόλη για τα έργα του μετρό… αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιον να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της πόλης (Λευκός Πύργος, Καμάρα, Πύργος ΟΤΕ), να επισκεφθεί τα ξενοδοχεία που τον ενδιαφέρουν, ή ακόμα και να σχεδιάσει την νυχτερινή του έξοδο. Περισσότερη κάλυψη της Θεσσαλονίκης, θα είναι διαθέσιμη σύντομα.

Επίσης, σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η Αθήνα καθώς και τουριστικοί παγκόσμιοι προορισμοί, οι οποίοι θα πλαισιώνονται και από ψυχαγωγικές εφαρμογές.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χαρτογράφησης που παρουσιάζεται στο kapou.gr δίνει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με οπτικό πεδίο 360 μοιρών στους δρόμους πόλεων βήμα-βήμα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο απεικονίζουν ακριβώς την περιοχή, όπως θα την έβλεπε κάποιος ενώ βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου. Έτσι μπορεί κάποιος, απομνημονεύοντας κάποια χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής, να προσανατολιστεί πολύ ευκολότερα όταν βρεθεί εκεί από ό,τι αν χρησιμοποιούσε συμβατικό χάρτη.

Χρίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι οι φωτογραφίες αυτές έχουν συνδεθεί με τους αντίστοιχους χάρτες της εταιρείας Google (Google Μaps), έτσι ώστε όταν επιλέγουν οι χρήστες πως να κινηθούν πάνω στο χάρτη να αλλάζουν ανάλογα και οι φωτογραφίες.

Οι εφαρμογές μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι πολλές. Π.χ. στην περίπτωση της ηλεκτρονικής προβολής ενός ακινήτου μέσω του διαδικτύου μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να δει κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες από τον εσωτερικό και περιβάλλοντα χώρο, ενώ τώρα μπορεί τόσο τους χώρους αυτούς, όσο και να περιηγηθεί στη γειτονιά, να ελέγξει αν υπάρχει πρόβλημα παρκαρίσματος στην περιοχή και ό,τι άλλο τον ενδιαφέρει, χωρίς να χρειαστεί να φύγει από την οθόνη του Η/Υ.

Ανάλογη εφαρμογή μπορεί να έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία και στον τουριστικό τομέα, αφού δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να περιηγηθεί σε τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία σαν να βρισκόταν εκεί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αρμονικής ενσωμάτωσης διαφημίσεων μέσα στο τρισδιάστατο περιβάλλον της υπηρεσίας με τη μορφή εικονικών πινακίδων.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι το kapou.gr φροντίζει και για τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που είναι στις απεικονίσεις του, αφού έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θολώνει τα πρόσωπα.

Τέλος, από τα πιο σημαντικά συστατικά της τεχνολογίας του kapou.gr είναι το αυτοκίνητο-συνεργείο χαρτογράφησης. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που παντρεύει διάφορους αισθητήρες, συστήματα GPS, κάμερες καθώς και υπολογιστές για τον έλεγχο και συντονισμό τους. Είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει αξιόπιστα ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται πειραματισμός τόσο σε επίπεδο software όσο και hardware. https://www.kapou.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured

To Reuters ξεκινά να χρεώνει τους αναγνώστες του

Με το μηνιαίο αντίτιμο των 34,99 δολαρίων χρεώνει το Reuters όσους θέλουν να διαβάζουν το ειδησεογραφικό του περιεχόμενο.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: 3G, Apple event, Samsung – Olympus, Audi, PC market, Bitcoin [S01E30 – 15/04/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε την 3G, Apple event, συνεργασία Samsung με Olympus, Audi Q4 e-tron, αγορά PC, πειρατικό λογισμικό, Bitcoin και επίθεση χάκερς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Internet COSMOTE 5G

Αυλαία για το 3G δίκτυο της COSMOTE, τι θα γίνει με τις κάρτες SIM

Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Internet featured

Πάροχος Internet στις ΗΠΑ ξεγέλασε υποψήφιους πελάτες του

Η Charter Communications στις ΗΠΑ προσπάθησε να ξεγελάσει τους πελάτες άλλης εταιρείας ότι θα χάσουν την πρόσβαση στο Internet.