Kapou στη Θεσσαλονίκη από την οθόνη του υπολογιστή μας

Το Kapou είναι μια υπηρεσία εικονικής περιήγησης στους δρόμους μεγάλων πολέων από την οθόνη του Η/Υ του χρήστη. Η εταιρεία που έχει αναπτύξει αυτή την υπηρεσία έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό η χαρτογράφηση έχει ξεκινήσει απ’ αυτή και περιλαμβάνει για την ώρα τα πρώτα 50 km του κέντρου της πόλης, μαζί με κάποια ενδεικτικά σημεία ενδιαφέροντος. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για τη φωτογράφηση, λόγω των εργασιών που γίνονται στην πόλη για τα έργα του μετρό… αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιον να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της πόλης (Λευκός Πύργος, Καμάρα, Πύργος ΟΤΕ), να επισκεφθεί τα ξενοδοχεία που τον ενδιαφέρουν, ή ακόμα και να σχεδιάσει την νυχτερινή του έξοδο. Περισσότερη κάλυψη της Θεσσαλονίκης, θα είναι διαθέσιμη σύντομα.

Επίσης, σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η Αθήνα καθώς και τουριστικοί παγκόσμιοι προορισμοί, οι οποίοι θα πλαισιώνονται και από ψυχαγωγικές εφαρμογές.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χαρτογράφησης που παρουσιάζεται στο kapou.gr δίνει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με οπτικό πεδίο 360 μοιρών στους δρόμους πόλεων βήμα-βήμα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο απεικονίζουν ακριβώς την περιοχή, όπως θα την έβλεπε κάποιος ενώ βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου. Έτσι μπορεί κάποιος, απομνημονεύοντας κάποια χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής, να προσανατολιστεί πολύ ευκολότερα όταν βρεθεί εκεί από ό,τι αν χρησιμοποιούσε συμβατικό χάρτη.

Χρίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι οι φωτογραφίες αυτές έχουν συνδεθεί με τους αντίστοιχους χάρτες της εταιρείας Google (Google Μaps), έτσι ώστε όταν επιλέγουν οι χρήστες πως να κινηθούν πάνω στο χάρτη να αλλάζουν ανάλογα και οι φωτογραφίες.

Οι εφαρμογές μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι πολλές. Π.χ. στην περίπτωση της ηλεκτρονικής προβολής ενός ακινήτου μέσω του διαδικτύου μέχρι τώρα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να δει κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες από τον εσωτερικό και περιβάλλοντα χώρο, ενώ τώρα μπορεί τόσο τους χώρους αυτούς, όσο και να περιηγηθεί στη γειτονιά, να ελέγξει αν υπάρχει πρόβλημα παρκαρίσματος στην περιοχή και ό,τι άλλο τον ενδιαφέρει, χωρίς να χρειαστεί να φύγει από την οθόνη του Η/Υ.

Ανάλογη εφαρμογή μπορεί να έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία και στον τουριστικό τομέα, αφού δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να περιηγηθεί σε τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία σαν να βρισκόταν εκεί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αρμονικής ενσωμάτωσης διαφημίσεων μέσα στο τρισδιάστατο περιβάλλον της υπηρεσίας με τη μορφή εικονικών πινακίδων.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι το kapou.gr φροντίζει και για τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που είναι στις απεικονίσεις του, αφού έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θολώνει τα πρόσωπα.

Τέλος, από τα πιο σημαντικά συστατικά της τεχνολογίας του kapou.gr είναι το αυτοκίνητο-συνεργείο χαρτογράφησης. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που παντρεύει διάφορους αισθητήρες, συστήματα GPS, κάμερες καθώς και υπολογιστές για τον έλεγχο και συντονισμό τους. Είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει αξιόπιστα ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται πειραματισμός τόσο σε επίπεδο software όσο και hardware. https://www.kapou.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Netflix

Netflix Νοέμβριος 2021: Όλες οι νέες κυκλοφορίες, ταινίες, σειρές στην Ελλάδα

Αυτή είναι η λίστα με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ταινίες και σειρές που θα προβληθούν το Νοέμβριο του 2021 στην Ελλάδα από το Netflix.

Internet Hackers ransomware FBI

REvil Ransomware: Και όμως, οι Hackers χακάρονται…

Η ομάδα Hackers που είναι γνωστή για το REvil ransomware που έχει επιτεθεί στην Apple έπεσε θύμα hacking από το FBI.

Internet Twitch

To Twitch δοκιμάζει ένα νέο rewind button για τα livestreams

Πατώντας το κουμπί, ο θεατής επιστρέφει πίσω δύο λεπτά στη ροή,  δηλώνει το Twitch

Internet Pinterest TikTok

To Pinterest επανασχεδιάζει το home feed του για να μιμηθεί το Tik Tok

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που κάνει το Pinterest είναι ο επανασχεδιασμός του home feed και η δημιουργία μιας νέας καρτέλας που λέγεται “Watch”.