Κίνα και Huawei θέλουν να αλλάξουν ριζικά το διαδίκτυο προτείνοντας το πρότυπο New IP

4

Μία ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, πρότεινε η Κίνα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση της Κίνας που έγινε σε συνεργασία με το τμήμα τηλεπικοινωνιών της Huawei ισχυρίζεται ότι θα επιτρέψει την χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής όπως είναι τα ολογράμματα αλλά και τεχνολογίες στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα η Huawei καθώς και άλλες κρατικές εταιρείες της Κίνας όπως η China Unicom αλλά και η China Telecom, καθώς και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) της χώρας, πρότειναν το νέο πρότυπο ονόματι “New IP” στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Με την πρόταση της Κίνας συντάχθηκαν χώρες όπως η Ρωσία και ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και οι ΗΠΑ διαφωνούν καθώς πιστεύουν ότι το νέο σύστημα θα διασπάσει το τωρινό παγκόσμιο δίκτυο και θα παρέχει στους κρατικούς παρόχους εργαλεία για τον έλεγχο των πολιτών.

Σύμφωνα με την Huawei, η οποία δεν αποκάλυψε ονόματα, ορισμένα κράτη βοήθησαν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για την νέα αρχιτεκτονική του διαδικτύου η οποία ίσως μπει σε δοκιμαστικό στάδιο το 2021. Επιπλέον, η Huawei υποστηρίζει ότι η δομή του διαδικτύου χρειάζεται αλλαγή καθώς το TCP/IP είναι ασταθές και ανεπαρκές ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου το 2030.

Όσον αφορά τώρα την ασφάλεια, η Huawei υποστηρίζει ότι δεν έχει ενσωματώσει τεχνολογία ελέγχου ωστόσο η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Oxford Information Labs, προειδοποιεί ότι το πρότυπο “New IP” θα επιτρέψει λεπτομερείς ελέγχους οι οποίοι θα γίνονται στην βάση του δικτύου και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

TCP/IP

Η τρέχουσα δομή του διαδικτύου, σχεδιάστηκε πριν από έναν αιώνα και λειτουργεί όπως ένα ταχυδρομικό σύστημα. Τα μηνύματα στέλνονται σε μικρά πακέτα και κάθε πακέτο έχει τη διεύθυνση (IP) του υπολογιστή που θέλει να φτάσει. Έπειτα, συναρμολογούνται τα πακέτα με την σωστή σειρά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Transmission Control Protocol (TCP) και σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο IP, το διαδίκτυο ονομάζεται TCP/IP.

Το πρότυπο New IP

Η Huawei περιγράφει το πρότυπο “New IP” ως ένα δυναμικό σύστημα διευθύνσεων IP, ενώ το δίκτυο θα διασπάται σε διάφορα ξεχωριστά δίκτυα όπως είναι τα ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνιών. Το New IP θα επιτρέψει την σύνδεση συσκευών που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.

Η ανησυχία για το New IP

Η ανησυχία που δημιουργείται λοιπόν είναι πόσο έλεγχο θα μπορούσαν να ασκήσουν οι κυβερνήσεις μέσω των IP διευθύνσεων. Μερικοί λένε ότι το δίκτυο θα έχει “tracking features” τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την επαλήθευση της ταυτότητας και την έγκριση των νέων διευθύνσεων που προστίθενται στο δίκτυο καθώς και των πακέτων που αποστέλλονται στο web.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Μάνος

Μη φοβάστε. Πιθανότατα όλοι οι φόβοι σας είναι σοβαροί και βάσιμοι, αλλά κι εγώ είμαι σίγουρος ότι οι Hackers είναι απείρως πιο δημιουργικοί από τις όποιες κυβερνήσεις. Τα παιδιά σήμερα και, κάποιοι μεγαλύτεροι που έμειναν με παιδική αθωότητα, δίνουν μεγαλύτερη αξία στη “φανέλα” από τα λεφτά και θα μας δώσουν τα φώτα τους. Και τα VPN όπως και το δίκτυο TOR δεν τα είχαμε από την αρχή, στην πορεία προέκυψαν. Ό,τι και να κάνουν, αυτό που κάνει τον κάθε άνθρωπο μοναδικό και αναντικατάστατο δεν θα σταματήσει να υπάρχει, πάντα θα υπάρχει κάποιος που υπερβαίνει τις προβλέψεις όσων σφυρηλατούν δεσμά για τους ανθρώπους.

Stathis

“Η τρέχουσα δομή του διαδικτύου, σχεδιάστηκε πριν από έναν αιώνα ” Κοίτα να δεις που είχαμε tcp/ip το 1920….
“half a century ago” = “Μισό αιώνα πριν” λέει το αρχικό άρθρο..

I am

Pure aloha?

Κουκου

Χαχα…σωστοοος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα