Ερευνητές κατάφεραν να παρέμβουν από απόσταση σε έξυπνα ηχεία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Τόκιο, διεξήγαγαν μία σειρά πειραμάτων κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφεραν να επηρεάσουν τη λειτουργία των έξυπνων ηχείων της Google, της Amazon, της Facebook και της Apple, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ.

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, τα πειράματα έγιναν και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό αξίας 400 δολάρια Αμερικής κατάφεραν να ελέγξουν από απόσταση τα έξυπνα ηχεία και μέσω φωνητικών εντολών άνοιξαν πόρτες γκαράζ, και όχι μόνο.

Πώς είναι δυνατό ένα λέιζερ να δίνει εντολές σε ηχεία;

Δεδομένου ότι οι έξυπνες οικιακές συσκευές τοποθετούνται συνήθως κοντά σε πόρτες ή παράθυρα, οι επιτιθέμενοι μπορούν να έχουν μια καθαρή οπτική επαφή. Έτσι, είναι σε θέση να εκτελέσουν ιδιαίτερα εύκολα μία επίθεση με λέιζερ.

έξυπνα ηχεία, Ερευνητές κατάφεραν να παρέμβουν από απόσταση σε έξυπνα ηχεία

Τα μικρόφωνα των έξυπνων ηχείων και των smartphones μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικά σήματα. Ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος να κωδικοποιήσει φωνητικές εντολές σε δέσμη φωτός λέιζερ, και στη συνέχεια να στείλει αυτές τις εντολές στο έξυπνο ηχείο.

Για να λειτουργήσει το τέχνασμα, η ακτίνα του λέιζερ πρέπει να χτυπήσει το μικρόφωνο του έξυπνου ηχείο ή οποιασδήποτε έξυπνης συσκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μικρόφωνο να ανταποκριθεί και να μετατρέψει τη δέσμη φωτός σε ηλεκτρικό σήμα και στη συνέχεια να εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια αντιπροσωπεύει η κωδικοποιημένη φωνητική εντολή.

Για παράδειγμα, ένας χάκερ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το τέχνασμα για να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τις φωνητικά ελεγχόμενες συσκευές του σπιτιού ή ακόμη και να ανοίξει την μπροστινή πόρτα από απόσταση.

έξυπνα ηχεία, Ερευνητές κατάφεραν να παρέμβουν από απόσταση σε έξυπνα ηχεία

Οι ερευνητές μπόρεσαν να στείλουν αυτές τις ακτίνες λέιζερ και να ελέγξουν τα περισσότερα έξυπνα ηχεία από απόσταση 50 μέτρων. Επίσης, ανέφεραν ότι ο έλεγχος των ψηφιακών βοηθών στα κινητά τηλέφωνα, Android και iOS, ήταν πιο δύσκολος. Με βάση τα πειράματα που πραγματοποίησαν, ο έλεγχος των Android smartphones ήταν επιτυχής από απόσταση 5 μέτρων. Την ίδια στιγμή, μπορούσαν να ελέγχουν τα iPhone από απόσταση 10 μέτρων.

Οι ερευνητές έχουν έρθει σε επαφή με τη Google, την Apple, την Amazon, και άλλες εταιρείες, με στόχο να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.