Internet

Μεγάλες αλλαγές στο Safari από την Apple με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη και στο Safari μέσα σε αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Η επόμενη έκδοση του Safari θα έχει τεχνητή νοημοσύνη και αναμένεται να κυκλοφορήσει μαζί με το iOS 18, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple τον Ιούνιο.

Το Safari θα αποκτήσει την Έξυπνη Αναζήτηση, η οποία θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη on device για να εντοπίσει θέματα και φράσεις-κλειδιά σε μια ιστοσελίδα που κοιτάζετε, προκειμένου να συνοψίσει το περιεχόμενό της για εσάς. Το μοντέλο μεγάλων γλωσσών (LLM) της Apple θα προσδιορίζει προτάσεις που παρέχουν επεξηγήσεις ή περιγράφουν τη δομή των αντικειμένων, ανάλογα με το κείμενο στη σελίδα, ενώ λέξεις που επαναλαμβάνονται και βασικές προτάσεις θα αναγνωρίζονται ως θέματα.

Aυτή αναμένεται να είναι η απάντηση της Apple στο ChatGPT, προτάσσοντας ως πλεονέκτημα ότι το γεγονός ότι είναι on device το κάνει πιο ασφαλές.

Το Web Eraser θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε συγκεκριμένα τμήματα ιστοσελίδων – πράγματα όπως διαφημίσεις banner, εικόνες, κείμενο ή ακόμα και ολόκληρες ενότητες σελίδας, με «σχετική ευκολία». Η διαγραφή θα διαρκεί σε όλες τις περιόδους σύνδεσης, καθώς το Safari θα θυμάται τις αλλαγές ακόμα και αφού κλείσετε την αρχική καρτέλα ή παράθυρο.

Όταν επισκεφτείτε ξανά την ίδια σελίδα, θα ενημερωθείτε ότι η σελίδα έχει τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις επιθυμητές αλλαγές και, στη συνέχεια, θα έχετε την επιλογή να επαναφέρετε τις αλλαγές και την ιστοσελίδα στην αρχική της κατάσταση, εάν θέλετε.

Το νέο Safari θα συνοδεύεται επίσης με ένα ενημερωμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη, με ένα νέο μενού ελέγχου σελίδας που σας δίνει εύκολη πρόσβαση σε πολλές επιλογές που προηγουμένως ήταν διάσπαρτες. Εκτός από την προαναφερθείσα Έξυπνη αναζήτηση / Έξυπνη περιήγηση και Διαγραφή περιεχομένου Ιστού, θα φιλοξενήσει άλλα πράγματα όπως επιλογές ζουμ, στοιχεία ελέγχου απορρήτου, επιλογές αποκλεισμού περιεχομένου, αναζήτηση κειμένου στη σελίδα, λειτουργία ανάγνωσης και συντομεύσεις επεκτάσεων.

Το επόμενο έτος, η Apple θα ενσωματώσει μια “πολύ ισχυρότερη δυνατότητα οπτικής αναζήτησης” στο πρόγραμμα περιήγησής της που θα σας επιτρέπει να “λαμβάνετε πληροφορίες για καταναλωτικά προϊόντα κατά την περιήγηση σε εικόνες”. Αυτό είναι προφανώς παρόμοιο με τη λειτουργία Visual Lookup που επιτρέπει στη Siri να αναγνωρίζει φυτά, κατοικίδια και ορόσημα στις φωτογραφίες.

Αν και αυτές οι δυνατότητες είναι υπό ανάπτυξη πιθανότατα να μην κυκλοφορήσουν όλες μαζί ή και κάποιες να ακυρωθούν οριστικά.

Επεξεργάστηκε την 1 Μαΐου 2024 1:02

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.