Musical Instruments Museums Online, Ένα μουσικό ταξίδι

Mια ακόμη εικονική έκθεση παρουσιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της Μουσικής για τους χρήστες της. Ο λόγος για την ψηφιακή έκθεση “Ανακαλυψτε τον Kόσμο των Μουσικών Οργάνων” που ξεκινάει σε συνεργασία με το έργο Musical Instruments Museums Online (MIMO) και θα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά και Σουηδικά.

Επισκεφτείτε την εικονική έκθεση μουσικών οργάνων εδώ.

Musical Instruments Museums Online, Ένα μουσικό ταξίδι

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, συλλεγμένο από τα εννέα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία μουσικών οργάνων. Μέσα από τη συλλογή αυτή αναδεικνύονται τα μουσικά όργανα ως έργα τέχνης που συνδυάζουν ομορφιά, λειτουργικότητα και συμβολισμό και ως έργα που συμβάλουν στην καλλιτεχνική παραγωγή. Παράλληλα τονίζεται η παρουσία τους μέσα στην καθημερινότητα μας και η αλληλεπίδραση τους με τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι, τη θρησκεία, τις εορταστικές τελετές μας και την τέχνη των αγαπημένων μας καλλιτεχνών.

Στην έκθεση αυτή μπορεί να βρει κανείς αξιοθαύμαστα όργανα με περίτεχνα σχέδια και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Geigenwerk, που είναι ένα από τα μοναδικά όργανα με χορδές και κλειδιά, ικανά να παράγουν μακρύ και διαρκή ήχο, ή το πιάνο του 17ου αιώνα διακοσμημένο με μοναδικές ελαιογραφίες. Επιπλέον, μπορεί να μάθει κανείς για ασυνήθιστα και πειραματικά όργανα, όπως ήταν το τρομπόνι με τις βαλβίδες από τον Adolphe Sax, το οποίο είχε 7 κουδούνια και θεωρούνταν περισσότερο ως ένα έργο τέχνης γλυπτικής παρά ένα απλό όργανο. Ακόμη στην έκθεση περιλαμβάνεται το Huka Banam, βιολί από την βορειοανατολική Ινδία που έχει το σχήμα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και όργανα που θυμίζουν ζώα, όπως το εξαίρετο κορνέτο σε σχήμα δράκου.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης εκθέματα που έχουν να κάνουν με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής μας. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να δουν το synthesizer που χρησιμοποιούσε το γνωστό σουηδικό pop συγκρότημα Abba και την κιθάρα του διάσημου κιθαρίστα της Jazz, Django Reinhardt, η οποία σύμφωνα με τα τσιγγάνικα έθιμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Με την ολοκλήρωση του έργου ΜΙΜΟ, μέχρι το τέλος του 2011, η Εuropeanα αναμένεται να περιλαμβάνει: 45.000 εικόνες μουσικών οργάνων με όλες τις σχετικές πληροφορίες, γεγονός που θα καθιστά διαδικτυακά διαθέσιμο σε όλους ένα μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων, 1.800 αρχεία ήχου και 300 video clips. Η προσπάθεια αυτή του MIMO σε συνεργασία με την Europeana μας καλεί να γνωρίσουμε τον υπέροχο κόσμο της μουσικής και των οργάνων και προσφέρει κίνητρα να επισκεφτούμε τα μουσεία για να δούμε από κοντά τα όργανα που θα ανακαλύψουμε στις σελίδες της Europeana.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet COSMOTE 5G

Αυλαία για το 3G δίκτυο της COSMOTE, τι θα γίνει με τις κάρτες SIM

Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Internet featured

Πάροχος Internet στις ΗΠΑ ξεγέλασε υποψήφιους πελάτες του

Η Charter Communications στις ΗΠΑ προσπάθησε να ξεγελάσει τους πελάτες άλλης εταιρείας ότι θα χάσουν την πρόσβαση στο Internet.

Internet Facebook

To Facebook δεν έκανε τα πάντα εναντίον της παραπληροφόρησης

Το Facebook έχει γίνει αυτό το κάτι που όλοι αγαπάμε να… μισούμε και τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος για αυτό.

Internet Hackers

To Ισραήλ φέρεται να έκανε κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Οι φήμες περί κυβερνοεπίθεσης του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν φαίνεται πως είναι αληθινές.