Musical Instruments Museums Online, Ένα μουσικό ταξίδι

Mια ακόμη εικονική έκθεση παρουσιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της Μουσικής για τους χρήστες της. Ο λόγος για την ψηφιακή έκθεση “Ανακαλυψτε τον Kόσμο των Μουσικών Οργάνων” που ξεκινάει σε συνεργασία με το έργο Musical Instruments Museums Online (MIMO) και θα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά και Σουηδικά.

Επισκεφτείτε την εικονική έκθεση μουσικών οργάνων εδώ.

Musical Instruments Museums Online, Ένα μουσικό ταξίδι

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, συλλεγμένο από τα εννέα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία μουσικών οργάνων. Μέσα από τη συλλογή αυτή αναδεικνύονται τα μουσικά όργανα ως έργα τέχνης που συνδυάζουν ομορφιά, λειτουργικότητα και συμβολισμό και ως έργα που συμβάλουν στην καλλιτεχνική παραγωγή. Παράλληλα τονίζεται η παρουσία τους μέσα στην καθημερινότητα μας και η αλληλεπίδραση τους με τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι, τη θρησκεία, τις εορταστικές τελετές μας και την τέχνη των αγαπημένων μας καλλιτεχνών.

Στην έκθεση αυτή μπορεί να βρει κανείς αξιοθαύμαστα όργανα με περίτεχνα σχέδια και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Geigenwerk, που είναι ένα από τα μοναδικά όργανα με χορδές και κλειδιά, ικανά να παράγουν μακρύ και διαρκή ήχο, ή το πιάνο του 17ου αιώνα διακοσμημένο με μοναδικές ελαιογραφίες. Επιπλέον, μπορεί να μάθει κανείς για ασυνήθιστα και πειραματικά όργανα, όπως ήταν το τρομπόνι με τις βαλβίδες από τον Adolphe Sax, το οποίο είχε 7 κουδούνια και θεωρούνταν περισσότερο ως ένα έργο τέχνης γλυπτικής παρά ένα απλό όργανο. Ακόμη στην έκθεση περιλαμβάνεται το Huka Banam, βιολί από την βορειοανατολική Ινδία που έχει το σχήμα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και όργανα που θυμίζουν ζώα, όπως το εξαίρετο κορνέτο σε σχήμα δράκου.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης εκθέματα που έχουν να κάνουν με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής μας. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να δουν το synthesizer που χρησιμοποιούσε το γνωστό σουηδικό pop συγκρότημα Abba και την κιθάρα του διάσημου κιθαρίστα της Jazz, Django Reinhardt, η οποία σύμφωνα με τα τσιγγάνικα έθιμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Με την ολοκλήρωση του έργου ΜΙΜΟ, μέχρι το τέλος του 2011, η Εuropeanα αναμένεται να περιλαμβάνει: 45.000 εικόνες μουσικών οργάνων με όλες τις σχετικές πληροφορίες, γεγονός που θα καθιστά διαδικτυακά διαθέσιμο σε όλους ένα μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων, 1.800 αρχεία ήχου και 300 video clips. Η προσπάθεια αυτή του MIMO σε συνεργασία με την Europeana μας καλεί να γνωρίσουμε τον υπέροχο κόσμο της μουσικής και των οργάνων και προσφέρει κίνητρα να επισκεφτούμε τα μουσεία για να δούμε από κοντά τα όργανα που θα ανακαλύψουμε στις σελίδες της Europeana.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Bitcoin

Britcoin: Το βρετανικό κρυπτονόμισμα θα ενισχύσει το Bitcoin

Οι Βρετανοί θέλουν να λανσάρουν το Britcoin, ένα δικό τους κρυπτονόμισμα και πολλοί αναρωτιούνται τι εξελίξεις θα έχει αυτό.

Internet malware Hackers

To LemonDuck malware στοχεύει Windows και Linux συστήματα

To LemonDuck είναι ένα malware που σχετίζεται με την διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και χτυπά σε συστήματα Linux και Windows.

Internet

Σοβαρά διεθνή web sites γεμίζουν με πορνογραφικό υλικό

Η εταιρεία προώθησης πορνογραφικού υλικού 5 Star Porn HD εξαγόρασε το VidMe, με αποτέλεσμα να γεμίσουν με ανάλογο υλικό πολλές άσχετες σελίδες.

Internet ransomware Hackers

Επίθεση ransomware από hackers στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ένα σοβαρό περιστατικό επίθεσης ransomware έχει καταγραφεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης με αρχεία του εσωτερικού δικτύου να πέφτουν στα χέρια hackers.