Ο αυτοματισμός θα μειώσει έως 50% τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

αυτοματισμός, Ο αυτοματισμός θα μειώσει έως 50% τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Αυτοματισμός. Μία έννοια η οποία επιδρά με πολλά θετικά στοιχεία στην κοινωνία μας ωστόσο χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται για την υλοποίηση μίας εργασίας την οποία τώρα θα αναλάβει ένα αυτόματο robot. Το robot σε σχέση με τον άνθρωπο είναι ταχύτατο, μπορεί να εκτελεί την ίδια εργασία για πολλές ώρες ασταμάτητα και έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία καθώς τα robot θα μπορούσαν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας κατά 50%. Ο Διευθυντής Εργασίας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο ρυθμός αλλαγής είναι “εκπληκτικός”.

Από την αλλαγή αυτή θα επωφεληθούν όσοι έχουν ειδικευτεί στις τεχνολογίες καθώς αυτές ανοίγουν νέες αγορές και αυξάνουν την παραγωγικότητα, ωστόσο εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης και μερικής απασχόλησης είναι ευάλωτοι.

Η μεγάλη αλλαγή και οι επιπτώσεις της ανάπτυξης του αυτοματισμού θα χτυπήσουν κυρίως τους νέους με χαμηλά μορφωτικά επίπεδα καθώς και τις γυναίκες οι οποίες είναι πιθανότερο να έχουν μία πιο χαμηλά αμειβόμενη θέση. Ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη κατάρτιση και ζητά από τις κυβερνήσεις την προστασία των εργαζομένων.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θάνος

Αυτό γίνεται σε κάθε βιομηχανική επανάσταση. Κάποιες ειδικότητες εξαφανίζονται και νέες παίρνουν την θέση τους.

Μανώλης

Αυτό ακριβώς! Κλείνουν κάποιες θέσεις, κάποιες άλλες όμως ανοίγουν και δεν είναι απαραίτητα λιγότερες.

Γιάννης Χ.

Μόνο που αυτήν τη φορά ο αυτοματισμός θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα επαγγέλματα, τα οποία θα χαθούν, δεν θα «αναπληρωθούν» από τίποτα. Δεν είναι η ίδια περίπτωση με τη Βιομηχανική Επανάσταση διότι τώρα θα έχουμε ρομπότ που θα μαθαίνουν να κάνουν μια πληθώρα εργασιών και έργων με ακρίβεια που καμία ανθρώπινη εξειδίκευση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει. Θα πρέπει κάποιος να εξειδικευτεί υπερβολικά πολύ για να κάνει κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί, και αυτό δεν συμφέρει οικονομικά ούτε προσφέρει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα. Αν σας φαίνεται πολύ μακρινό όλο αυτό, αναλογιστείτε πως η μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα έχουν ήδη κατασκευάσει από αρχιτεκτονικά σχέδια μέχρι πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια. Υπάρχει και ρομπότ που κάνει εγχείρηση μόνο του ή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας αποτελούν επαγγέλματα χειρωνακτικά, όπως οι αυτοκινητιστές και οι ταμείες. Τέτοιες δουλειές μπορούν να γίνουν από ρομπότ ήδη, καθότι έχουμε αυτόνομα οχήματα και σούπερ μάρκετ με αυτόματα μηχανήματα. Στο μέλλον τέτοιες τεχνολογίες μόνο να αναπτυχθούν μπορούν, καθιστώντας τους ανθρώπους «περιττούς» για πολλά επαγγέλματα. Ακόμη και οι προγραμματιστές μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτήν τη στιγμή μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη δημιουργία AI που να γράφει προγράμματα… Συνέχεια »

Θάνος

@Γιάννης Χ. Σου προτείνω να διαβάσει το Origin του Dan Brown. Μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη.

bama

Τα λέει ο ΟΟΣΑ για να τρομάζει τον κόσμο και να μην ζητάει και πολλά. Αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του. Η απάντηση σε τέτοια άρθρα είναι το προφανές. Θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες.

George

Universal basic income, δηλαδή λαμβάνεις ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αν είσαι άνεργος και αρκετά περισσότερα αν είσαι εξειδικευμένος σε κάτι που δεν αντικαθίσταται από μηχανές.Όταν πλέον όλες οι δουλειές αντικατασταθούν από μηχανές, τις αφήνουμε να δουλεύουν και απολαμβάνουμε τον ελεύθερο μας χρόνο και τον καρπό της εργασίας τους.
Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά σενάρια…

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 

O ΚΑΤΑ ΔΙΑΌΛΟΥ πανε!!!! Δες τραπεζες με ενα υπάλληλο πια ημίκλειστες μεσα σε στενα αντι για κεντρικές οδους να σε πρήζουν να κανεις μονος σου τις συναλλαγές σου με το ebanking!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.