Ο αυτοματισμός θα μειώσει έως 50% τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

7

Αυτοματισμός. Μία έννοια η οποία επιδρά με πολλά θετικά στοιχεία στην κοινωνία μας ωστόσο χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται για την υλοποίηση μίας εργασίας την οποία τώρα θα αναλάβει ένα αυτόματο robot. Το robot σε σχέση με τον άνθρωπο είναι ταχύτατο, μπορεί να εκτελεί την ίδια εργασία για πολλές ώρες ασταμάτητα και έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία καθώς τα robot θα μπορούσαν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας κατά 50%. Ο Διευθυντής Εργασίας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο ρυθμός αλλαγής είναι “εκπληκτικός”.

Από την αλλαγή αυτή θα επωφεληθούν όσοι έχουν ειδικευτεί στις τεχνολογίες καθώς αυτές ανοίγουν νέες αγορές και αυξάνουν την παραγωγικότητα, ωστόσο εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης και μερικής απασχόλησης είναι ευάλωτοι.

Η μεγάλη αλλαγή και οι επιπτώσεις της ανάπτυξης του αυτοματισμού θα χτυπήσουν κυρίως τους νέους με χαμηλά μορφωτικά επίπεδα καθώς και τις γυναίκες οι οποίες είναι πιθανότερο να έχουν μία πιο χαμηλά αμειβόμενη θέση. Ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη κατάρτιση και ζητά από τις κυβερνήσεις την προστασία των εργαζομένων.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Θάνος
Θάνος
8 μήνες πριν

Αυτό γίνεται σε κάθε βιομηχανική επανάσταση. Κάποιες ειδικότητες εξαφανίζονται και νέες παίρνουν την θέση τους.

Μανώλης
Μανώλης
8 μήνες πριν
Reply to  Θάνος

Αυτό ακριβώς! Κλείνουν κάποιες θέσεις, κάποιες άλλες όμως ανοίγουν και δεν είναι απαραίτητα λιγότερες.

Γιάννης Χ.
Γιάννης Χ.
8 μήνες πριν
Reply to  Μανώλης

Μόνο που αυτήν τη φορά ο αυτοματισμός θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα επαγγέλματα, τα οποία θα χαθούν, δεν θα «αναπληρωθούν» από τίποτα. Δεν είναι η ίδια περίπτωση με τη Βιομηχανική Επανάσταση διότι τώρα θα έχουμε ρομπότ που θα μαθαίνουν να κάνουν μια πληθώρα εργασιών και έργων με ακρίβεια που καμία ανθρώπινη εξειδίκευση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει. Θα πρέπει κάποιος να εξειδικευτεί υπερβολικά πολύ για να κάνει κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί, και αυτό δεν συμφέρει οικονομικά ούτε προσφέρει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα.

Αν σας φαίνεται πολύ μακρινό όλο αυτό, αναλογιστείτε πως η μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα έχουν ήδη κατασκευάσει από αρχιτεκτονικά σχέδια μέχρι πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια. Υπάρχει και ρομπότ που κάνει εγχείρηση μόνο του ή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας αποτελούν επαγγέλματα χειρωνακτικά, όπως οι αυτοκινητιστές και οι ταμείες. Τέτοιες δουλειές μπορούν να γίνουν από ρομπότ ήδη, καθότι έχουμε αυτόνομα οχήματα και σούπερ μάρκετ με αυτόματα μηχανήματα.

Στο μέλλον τέτοιες τεχνολογίες μόνο να αναπτυχθούν μπορούν, καθιστώντας τους ανθρώπους «περιττούς» για πολλά επαγγέλματα. Ακόμη και οι προγραμματιστές μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτήν τη στιγμή μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη δημιουργία AI που να γράφει προγράμματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Δεν θυμάμαι ποιος το πρωτοείπε για να του δώσω τα εύσημα, αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται, το τελευταίο επάγγελμα που θα χαθεί θα είναι και το αρχαιότερο…

Θάνος
Θάνος
8 μήνες πριν

@Γιάννης Χ. Σου προτείνω να διαβάσει το Origin του Dan Brown. Μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη.

bama
bama
8 μήνες πριν

Τα λέει ο ΟΟΣΑ για να τρομάζει τον κόσμο και να μην ζητάει και πολλά. Αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του. Η απάντηση σε τέτοια άρθρα είναι το προφανές. Θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες.

George
George
8 μήνες πριν

Universal basic income, δηλαδή λαμβάνεις ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αν είσαι άνεργος και αρκετά περισσότερα αν είσαι εξειδικευμένος σε κάτι που δεν αντικαθίσταται από μηχανές.Όταν πλέον όλες οι δουλειές αντικατασταθούν από μηχανές, τις αφήνουμε να δουλεύουν και απολαμβάνουμε τον ελεύθερο μας χρόνο και τον καρπό της εργασίας τους.
Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά σενάρια…

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 
Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 
8 μήνες πριν

O ΚΑΤΑ ΔΙΑΌΛΟΥ πανε!!!! Δες τραπεζες με ενα υπάλληλο πια ημίκλειστες μεσα σε στενα αντι για κεντρικές οδους να σε πρήζουν να κανεις μονος σου τις συναλλαγές σου με το ebanking!!!!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x