Ο αυτοματισμός θα μειώσει έως 50% τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

αυτοματισμός, Ο αυτοματισμός θα μειώσει έως 50% τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Αυτοματισμός. Μία έννοια η οποία επιδρά με πολλά θετικά στοιχεία στην κοινωνία μας ωστόσο χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται για την υλοποίηση μίας εργασίας την οποία τώρα θα αναλάβει ένα αυτόματο robot. Το robot σε σχέση με τον άνθρωπο είναι ταχύτατο, μπορεί να εκτελεί την ίδια εργασία για πολλές ώρες ασταμάτητα και έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία καθώς τα robot θα μπορούσαν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας κατά 50%. Ο Διευθυντής Εργασίας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο ρυθμός αλλαγής είναι “εκπληκτικός”.

Από την αλλαγή αυτή θα επωφεληθούν όσοι έχουν ειδικευτεί στις τεχνολογίες καθώς αυτές ανοίγουν νέες αγορές και αυξάνουν την παραγωγικότητα, ωστόσο εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης και μερικής απασχόλησης είναι ευάλωτοι.

Η μεγάλη αλλαγή και οι επιπτώσεις της ανάπτυξης του αυτοματισμού θα χτυπήσουν κυρίως τους νέους με χαμηλά μορφωτικά επίπεδα καθώς και τις γυναίκες οι οποίες είναι πιθανότερο να έχουν μία πιο χαμηλά αμειβόμενη θέση. Ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη κατάρτιση και ζητά από τις κυβερνήσεις την προστασία των εργαζομένων.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θάνος

Αυτό γίνεται σε κάθε βιομηχανική επανάσταση. Κάποιες ειδικότητες εξαφανίζονται και νέες παίρνουν την θέση τους.

Μανώλης

Αυτό ακριβώς! Κλείνουν κάποιες θέσεις, κάποιες άλλες όμως ανοίγουν και δεν είναι απαραίτητα λιγότερες.

Γιάννης Χ.

Μόνο που αυτήν τη φορά ο αυτοματισμός θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα επαγγέλματα, τα οποία θα χαθούν, δεν θα «αναπληρωθούν» από τίποτα. Δεν είναι η ίδια περίπτωση με τη Βιομηχανική Επανάσταση διότι τώρα θα έχουμε ρομπότ που θα μαθαίνουν να κάνουν μια πληθώρα εργασιών και έργων με ακρίβεια που καμία ανθρώπινη εξειδίκευση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει. Θα πρέπει κάποιος να εξειδικευτεί υπερβολικά πολύ για να κάνει κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί, και αυτό δεν συμφέρει οικονομικά ούτε προσφέρει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα. Αν σας φαίνεται πολύ μακρινό όλο αυτό, αναλογιστείτε πως η μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα έχουν ήδη κατασκευάσει από αρχιτεκτονικά σχέδια μέχρι πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια. Υπάρχει και ρομπότ που κάνει εγχείρηση μόνο του ή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας αποτελούν επαγγέλματα χειρωνακτικά, όπως οι αυτοκινητιστές και οι ταμείες. Τέτοιες δουλειές μπορούν να γίνουν από ρομπότ ήδη, καθότι έχουμε αυτόνομα οχήματα και σούπερ μάρκετ με αυτόματα μηχανήματα. Στο μέλλον τέτοιες τεχνολογίες μόνο να αναπτυχθούν μπορούν, καθιστώντας τους ανθρώπους «περιττούς» για πολλά επαγγέλματα. Ακόμη και οι προγραμματιστές μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτήν τη στιγμή μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη δημιουργία AI που να γράφει προγράμματα… Συνέχεια »

Θάνος

@Γιάννης Χ. Σου προτείνω να διαβάσει το Origin του Dan Brown. Μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη.

bama

Τα λέει ο ΟΟΣΑ για να τρομάζει τον κόσμο και να μην ζητάει και πολλά. Αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του. Η απάντηση σε τέτοια άρθρα είναι το προφανές. Θα δουλεύουμε λιγότερες ώρες.

George

Universal basic income, δηλαδή λαμβάνεις ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αν είσαι άνεργος και αρκετά περισσότερα αν είσαι εξειδικευμένος σε κάτι που δεν αντικαθίσταται από μηχανές.Όταν πλέον όλες οι δουλειές αντικατασταθούν από μηχανές, τις αφήνουμε να δουλεύουν και απολαμβάνουμε τον ελεύθερο μας χρόνο και τον καρπό της εργασίας τους.
Υπάρχουν βέβαια και αρνητικά σενάρια…

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 

O ΚΑΤΑ ΔΙΑΌΛΟΥ πανε!!!! Δες τραπεζες με ενα υπάλληλο πια ημίκλειστες μεσα σε στενα αντι για κεντρικές οδους να σε πρήζουν να κανεις μονος σου τις συναλλαγές σου με το ebanking!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet COSMOTE TV featured Nova

Nova και η COSMOTE κατά των πειρατικών συνδέσεων

Εκτεταμένη επιχείρηση φραγής πειρατικών IP πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με αποτέλεσμα να επηρεαστούν χιλιάδες τελικοί χρήστες παράνομης πρόσβασης στις υπηρεσίες COSMOTE TV και EON.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram ίσως φέρουν συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη

Η Meta ενδέχεται να προσφέρει μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή στο Instagram και το Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Internet Meta

Meta: Διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς με κινεζική προπαγάνδα

H Μeta προχώρησε στη διαγραφή ενός τεράστιο δικτύου ψεύτικων λογαριασμών που επιχειρούσαν να διαδώσουν κινεζική προπαγάνδα στην πλατφόρμα.

Internet AI Google Google AI

Google Chat: Πλήρως ανανεωμένο με νέες ΑΙ δυνατότητες

Η Google μόλις ανακοίνωσε μια νέα εμπειρία Chat που υποστηρίζεται από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης όπως το Duet.