Ο Mark Zuckerberg παρουσιάζει το Meta AI Built The First Speech Translator

Mark Zuckerberg, Ο Mark Zuckerberg παρουσιάζει το Meta AI Built The First Speech Translator

O Mark Zuckerberg ανακοίνωσε το πρώτο σύστημα μετάφρασης ομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη για μια άγραφη γλώσσα, την Χόκιεν (Hokkien).

Το σύστημα μετάφρασης είναι το πρώτο ορόσημο για το έργο Universal Speech Translator (UST) της Meta AI, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη συστημάτων AI που παρέχουν μετάφραση ομιλίας σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και σε αυτές που ομιλούνται κυρίως. Ο Mark Zuckerberg μοιράστηκε για πρώτη φορά την πρόοδό της Meta σε αυτήν την έρευνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης AI Inside the Lab τον Φεβρουάριο.

Η χρήση υπολογιστών για τη μετάφραση γλωσσών δεν είναι μια νέα ιδέα, όμως οι προηγούμενες προσπάθειες επικεντρώνονταν κυρίως στις γραπτές γλώσσες. Ωστόσο, οι περισσότερες από 7.000 ζωντανές γλώσσες, πάνω δηλαδή από το 40% των γλωσσών είναι κυρίως προφορικές και δεν έχουν ένα τυπικό ή ευρέως γνωστό σύστημα γραφής όπως η Χόκιεν. Οι ομιλητές άγραφων γλωσσών αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες, όταν προσπαθούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές κοινότητες, όπως το Μetaverse, και η Meta ευελπιστεί ότι αυτή η πρωτοβουλία θα τους διευκολύνει να επικοινωνούν με τρόπο που τους είναι φυσικός.

Η Χόκιεν είναι μόνο το πρώτο βήμα στην πορεία για τη μετάφραση 100 γλωσσών. Ως μέρος αυτής της εργασίας, κυκλοφορεί ένα demo, με ελεύθερη πρόσβαση, το μοντέλο μετάφρασης Χόκιεν, τα σύνολα δεδομένων αναφοράς και το matrix της ομιλίας.
Ελπίζοντας, ότι αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα μετάφρασης ομιλίας σε ομιλία (S2ST) και να αξιοποιήσουν τη δουλειά της Meta.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος. Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Instagram Meta

Instagram Threads: Δυνατότητα ενεργοποίησης ειδοποιήσεων για αναρτήσεις

Τα Τhreads του Instagram, η εφαρμογή της Meta που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, συνεχίζει την προσπάθειά της να ανταγωνιστεί στα ίσια το Χ (πρώην Twitter). 

Smartphones LG Meta VR headset

Meta: Συνεργασία με LG για το VR headset των 2.000 $ που έρχεται το 2025

Νέα είδηση για τη Meta και για μια επερχόμενη συνεργασία με την LG για ένα νέο VR headset που θα κυκλοφορήσει το 2025.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram ίσως φέρουν συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη

Η Meta ενδέχεται να προσφέρει μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή στο Instagram και το Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.

Internet Meta

Meta: Διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς με κινεζική προπαγάνδα

H Μeta προχώρησε στη διαγραφή ενός τεράστιο δικτύου ψεύτικων λογαριασμών που επιχειρούσαν να διαδώσουν κινεζική προπαγάνδα στην πλατφόρμα.