Ο Mark Zuckerberg παρουσιάζει το Meta AI Built The First Speech Translator

Mark Zuckerberg, Ο Mark Zuckerberg παρουσιάζει το Meta AI Built The First Speech Translator

O Mark Zuckerberg ανακοίνωσε το πρώτο σύστημα μετάφρασης ομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη για μια άγραφη γλώσσα, την Χόκιεν (Hokkien).

Το σύστημα μετάφρασης είναι το πρώτο ορόσημο για το έργο Universal Speech Translator (UST) της Meta AI, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη συστημάτων AI που παρέχουν μετάφραση ομιλίας σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και σε αυτές που ομιλούνται κυρίως. Ο Mark Zuckerberg μοιράστηκε για πρώτη φορά την πρόοδό της Meta σε αυτήν την έρευνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης AI Inside the Lab τον Φεβρουάριο.

Η χρήση υπολογιστών για τη μετάφραση γλωσσών δεν είναι μια νέα ιδέα, όμως οι προηγούμενες προσπάθειες επικεντρώνονταν κυρίως στις γραπτές γλώσσες. Ωστόσο, οι περισσότερες από 7.000 ζωντανές γλώσσες, πάνω δηλαδή από το 40% των γλωσσών είναι κυρίως προφορικές και δεν έχουν ένα τυπικό ή ευρέως γνωστό σύστημα γραφής όπως η Χόκιεν. Οι ομιλητές άγραφων γλωσσών αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες, όταν προσπαθούν να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές κοινότητες, όπως το Μetaverse, και η Meta ευελπιστεί ότι αυτή η πρωτοβουλία θα τους διευκολύνει να επικοινωνούν με τρόπο που τους είναι φυσικός.

Η Χόκιεν είναι μόνο το πρώτο βήμα στην πορεία για τη μετάφραση 100 γλωσσών. Ως μέρος αυτής της εργασίας, κυκλοφορεί ένα demo, με ελεύθερη πρόσβαση, το μοντέλο μετάφρασης Χόκιεν, τα σύνολα δεδομένων αναφοράς και το matrix της ομιλίας.
Ελπίζοντας, ότι αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα μετάφρασης ομιλίας σε ομιλία (S2ST) και να αξιοποιήσουν τη δουλειά της Meta.

Ο Σπύρος Τζάνης είναι δημοσιογράφος. Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενώ λατρεύει και ότι αφορά το gaming.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Software Android Google Play Store Meta

WhatsApp: Νέα δυνατότητα σας λέει αν η συνομιλία σας είναι ασφαλής

Το WhatsApp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ως τέτοια προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη.