Ο πλήρης έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προϋποθέτει την έκδοση ή μη διαβατηρίου σε πολίτες της Ινδίας

, Ο πλήρης έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προϋποθέτει την έκδοση ή μη διαβατηρίου σε πολίτες της Ινδίας

Πολλάκις οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο προέβαιναν σε ενέργειες παρακολούθησης των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των πολιτών τους, με σκοπό να έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Η πολιτεία της Ουταρανχάλ στην Ινδία το πήγε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας προϋπόθεση για την έκδοση διαβατηρίου πρωτίστως να έχουν ελεχθεί οι δημοσιεύσεις στο σύνολό τους, των πολιτών της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Hindustan Times, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της βόρειας περιοχής, στην οποία κατοικούν άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, Ashok Kumar, δήλωσε ότι τα όργανα της τάξης θα αναζητήσουν πιθανές αντι-εθνικές τάσεις ή αντι-εθνικά φρονήματα των πολιτών προτού εγκρίνουν έγγραφα, όπως διαβατήρια και άδειες όπλων.

«Θα διερευνήσουμε όλους τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων δικτύωσης των πολιτών, ώστε να προσδιορίσουμε αν τέτοιες δημοσιεύσεις εμφανίζονται συχνά, με σκοπό την αδειοδότηση ή μη για διαβατήριο ή όπλο», όπως εν ολίγοις ανέφερε ο Ashok Kumar.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι στο παρελθόν οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν monitors για την παρακολούθηση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατήγγειλαν περιπτώσεις, που θεωρούσαν ότι υπάγονταν σε σοβαρά αδικήματα.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία γενικώς στα πλαίσια των καθηκόντων της είναι να συλλαμβάνει πολίτες για την υποκίνηση βίας ή παιδικής πορνογραφίας κ.ο.κ., χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Ινδία η αστυνομία το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, συλλαμβάνοντας πολίτες με βάση δημοσιεύσεις τους, που σχετίζονταν με δυσαρεστημένη κριτική για κυβερνήσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η σύλληψη του κωμικού Munawar Faruqui, με το πρόσχημα επιθετικών θρησκευτικών αστείων. Βέβαια, η σύλληψη αυτή «έπεσε» στο κενό καθότι δεν είχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Η τακτική της πολιτείας της Ινδίας δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς αφενός κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2019 και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ζητήσει για τους αιτούντες βίζας να ελέγχονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου το 2020 η Κίνα ενέκρινε έναν αντισυνταγματικό νόμο που επέτρεπε να συλλαμβάνεται οποιοσδήποτε έκανε υποτιμητικά σχόλια για την κυβέρνηση της χώρας.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Stathis

Ο τίτλος υποθέτω πως είναι ανάποδα… “Ο πλήρης έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προϋποθέτει την έκδοση ή μη διαβατηρίου σε πολίτες της Ινδίας” λογικά θα έπρεπε να είναι “Η έκδοση διαβατηρίου σε πολιτεία της Ινδίας, προϋποθέτει τον πλήρη έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.. προϋποθέτει, απαιτεί, συνεπάγεται κτλ. Αλλιώς για να μείνει έτσι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι “Ο πλήρης έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι προϋπόθεση για την έκδοση διαβατηρίου σε πολιτεία της Ινδίας”

Κώστας Βλαχάκης

Καλησπερα, το δευτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Instagram Meta

Το Facebook και το Instagram σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση διαφημίσεων

Μετά τις έντονες διαμάχες των τελευταίων εβδομάδων, η Meta αποφάσισε να επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση διαφημίσεων για τους λογαριασμούς τους.

Internet Elon Musk Social Media Twitter

Twitter: Ο Elon Musk το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στην πλατφόρμα

Ο Elon Musk εκθρόνισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama ως το πρόσωπο με τους περισσότερους followers στο Twitter.

Internet Elon Musk Social Media Twitter

Twitter: Ανακοίνωσε νέα τιμολόγηση API – Πρόκληση για τους μικρούς προγραμματιστές

Το Twitter ανακοίνωσε επίσημα τις ανανεωμένες βαθμίδες API του ενάμιση μήνα αφότου ο CEO της εταιρίας, Elon Musk υποσχέθηκε μια μεγάλη ανανέωση του συστήματος.