Μελέτη: Ταυτότητα Χρηστών Internet στην Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της μελέτης για τη μέτρηση των δεικτών των πρωτοβουλιών eEurope 2005 και i2010, πραγματοποίησε και για το έτος 2006 ετήσια έρευνα που αφορά τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα νοικοκυριά.

Με στόχο την αποτύπωση του προφίλ των Ελλήνων χρηστών του Internet, το Παρατηρητήριο ανάλυσε τα στοιχεία κατά:
1. Φύλο
2. Ηλικία
3. Εκπαίδευση και
4. Περιφέρεια

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

Φύλο: Όπως παρατηρήθηκε και το 2005 και στη διάρκεια του 2006 οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες ως προς τη χρήση Η/Υ και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο (32% έναντι 21%). Σε ό,τι αφορά τον τόπο πρόσβασης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και τα δύο χρόνια που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το Πανεπιστήμιο φαίνεται να είναι προνομιακός χώρος πρόσβασης των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αντίθετα, οι άνδρες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τα Internet Café ως τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Σε επίπεδο συχνότητας χρήσης του Διαδικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, το 52% των γυναικών το χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, ενώ μόλις το 4,2% το χρησιμοποιεί λιγότερο από μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα, το 67,1% του ανδρικού πληθυσμού είναι καθημερινοί (ή σχεδόν καθημερινοί) χρήστες και το 1,9% χρησιμοποιεί το Internet λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Ηλικία: Η μεγαλύτερη διείσδυση σε επίπεδο χρήσης Η/Υ και πρόσβασης στο Διαδίκτυο καταγράφηκε και για το 2006 στα άτομα ηλικίας 16-24 (80,6% και 58,6% αντίστοιχα). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, η χρήση Η/Υ και Διαδικτύου βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η ηλικία των χρηστών. Ειδικότερα, για την ηλικιακή ομάδα 65-74 τα σχετικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά (4,7% χρήση Η/Υ και 2,5% πρόσβαση στο Διαδίκτυο). Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι εξετάζοντας τα ποσοστά χρήσης Η/Υ κατά τα έτη 2005 και 2006 παρατηρείται σημαντική αύξηση στα άτομα ηλικίας 35-44, καθώς και στις ηλικιακές ομάδες των 55-64 και 65-74.Ως προς τον τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τα άτομα ηλικίας 16-24 εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διασπορά, καθώς η πρόσβαση γίνεται τόσο από το σπίτι (71,4%), όσο και από Internet Café (28,4%), από ακαδημαϊκούς χώρους (17,4%) από το χώρο εργασίας (10,1%), το σχολείο (15,3%), καθώς και τα σπίτια φίλων (11,8%).

Εκπαίδευση: Το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επηρεάζει τα ποσοστά χρήσης Η/Υ και πρόσβασης στο Internet όπως είχε παρατηρηθεί και το προηγούμενο έτος. Αναλυτικότερα πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης Η/Υ σημειώνονται σε άτομα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και στον αντίποδα χαμηλά ποσοστά σε αποφοίτους Δημοτικού και Γυμνασίου. Παράλληλα, παρατηρείται ότι 1 στους 2 αποφοίτους Λυκείου χρησιμοποιεί Η/Υ, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζει αύξηση στη χρήση Η/Υ για το 2006 σε ποσοστό 4,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους αποφοίτους Λυκείου, αλλά και Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών σημειώνεται σημαντική αύξηση της τάξης των 7 και 8 περίπου ποσοστιαίων μονάδων ως προς τη χρήση του Διαδικτύου.

Περιφέρεια: Σημαντική αύξηση στη χρήση Η/Υ καταγράφεται, μεταξύ των περιφερειών της χώρας, για τις Περιφέρειες Αττικής (46,7%), Πελοποννήσου (34,4%) και Δυτικής Ελλάδας (32,5%). Ως προς την πρόσβαση των ατόμων στο Διαδίκτυο, σημαντική άνοδος, μεταξύ των περιφερειών της χώρας, σημειώνεται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (23,4%), Πελοποννήσου (22,5%), Δυτικής Ελλάδας (24,5%), Κρήτης (25,1%) καθώς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (20,4%).
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της μελέτης προέκυψαν και τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, η χρήση του κινητού τηλεφώνου παρουσιάζει υψηλή διείσδυση στην πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και τον τόπο διαμονής. Σχετικά με το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου, τα πιο υψηλά ποσοστά σημειώνονται στην κατηγορία των χρηστών που πληρώνουν κατά μέσο όρο μηνιαίως 16-30€ για το κινητό τους, ενώ λίγο πιο χαμηλά ποσοστά σημειώνονται για τους χρήστες που πληρώνουν από 31€ έως 100€ κατά μέσο όρο μηνιαίως. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών μιλούν στο κινητό τηλέφωνο περισσότερο από μία ώρα το μήνα, ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερο από τις γυναίκες για συνομιλία διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών μηνιαίως.

Η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Internet είναι ήδη διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.observatory.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet 5G Ericsson

Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι θα χρησιμοποιούν 5G μέχρι το τέλος του 2022

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα συνδεθούν στο 5G μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ericsson.

Internet Android Google

Google: Αλλαγές ήχων στην εφαρμογή Messages για Android

Η Google προχωρά σε αλλαγές στην εφαρμογή Messages για Android, καθώς υπάρχουν νέα κουδούνια για τα απεσταλμένα και τα ληφθέντα μηνύματα.

Internet featured Twitch

Twitch: Φέρνει το δικό του “κουμπί πανικού”

Το Twitch ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που ονομάζεται Shield Mode και προσφέρει ένα κλείδωμα έκτακτης ανάγκης στο stream του κάθε δημιουργού.

Internet Metaverse Sony

Sony: “Εισβάλει” στο metaverse με ένα σύστημα παρακολούθησης κίνησης

Η Sony δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το metaverse και η παρουσία της εκεί είναι εντυπωσιακή, χάρη στο Mocopi.