Οι 3 καλύτερες ασφαλείς εναλλακτικές για το Facebook messenger

Στις μέρες μας υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος επιλογών εκεί έξω για πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Το Messenger του Facebook είναι μια από τις πιο δημοφιλής όμως από όλες τις επιλογές που έχεις γιατί να συμβιβαστείς με μια υπηρεσία που σου παρέχει τη λιγότερη ασφάλεια;

Γιατί όμως το Messenger παρέχει τη λιγότερη ασφάλεια; Διότι, τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της εφαρμογής Facebook Messenger ΔΕΝ κρυπτογραφούνται από άκρο σε άκρο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε μήνυμα στέλνετε στο Messenger θα μπορούσε να το δει κάποιος ή να υποκλαπεί σε απλό κείμενο.

Τα μηνύματά στο Facebook Messenger αποθηκεύονται στους servers του Facebook λέξη προς λέξη. Έτσι, εάν το Facebook ήθελε, θα μπορούσαν να δουν όλα τα μηνύματά σας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έπρεπε να παραδώσουν τα μηνύματά σας στην αστυνομία.

Εάν οι διακομιστές του Facebook ή ο δικός σας λογαριασμός Facebook γίνουν θύμα επίθεσης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακτηθούν και τα μηνύματα και οι φωτογραφίες που έχετε στείλει.

Έχουμε, λοιπόν, δημιουργήσει μια λίστα με τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που διατηρούν τις πληροφορίες σας ασφαλείς και εμπιστευτικές – για να δημιουργήσουμε τη λίστα μας, μια εφαρμογή πρέπει να έχει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, συγχρονισμό σε πολλές πλατφόρμες / συσκευές (smartphones, επιτραπέζιοι υπολογιστές, tablet) και επικοινωνία πολλαπλών τρόπων (φωνή, βίντεο, ήχος).

Signal

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το σήμα για άμεση, δωρεάν και κρυπτογραφημένη επικοινωνία, επειδή είναι γνωστό ως μία από τις πιο ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στην αγορά. Τα μηνύματα ασφαλούς σήματος είναι μια από τις μόνες εφαρμογές που έχουν πάντα ενεργοποιημένη την τεχνολογία διατήρησης απορρήτου. Αυτό το προεπιλεγμένο σύστημα διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ποτέ κίνδυνος ανταλλαγής στιγμών ή αποστολής μηνυμάτων σε έναν μη προοριζόμενο παραλήπτη. Το Signal είναι μια υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων πολλαπλής πλατφόρμας αφιερωμένη σε κρυπτογραφημένη φωνητική κλήση από άκρο σε άκρο και κρυπτογραφημένο μήνυμα. Η κρυπτογράφηση ήταν πάντα ο πυρήνας του προϊόντος της εταιρείας και όταν αποκτήθηκε από το Twitter, ο στόχος ήταν να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την πλατφόρμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Για περισσότερη ασφάλεια, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν διαφορετικά διαστήματα μηνυμάτων που εξαφανίζονται για κάθε συνομιλία που έχουν αποθηκεύσει στο ιστορικό συνομιλιών τους. Το Signal είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από δωρεές και επιχορηγήσεις, οπότε δεν υπάρχουν διαφημίσεις, ούτε συνεργάτες μάρκετινγκ και καμία μυστική παρακολούθηση.

 • Δεν συλλέγει δεδομένα, μόνο τον αριθμό τηλεφώνου σας
 • Δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις
 • Πλήρως ανοιχτού κώδικα
 • Κρυπτογράφηση: Signal Protocol

Wire

Το Wire είναι μια άλλη από τις λίγες εφαρμογές που ορίζει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ως προεπιλογή για την προστασία των μηνυμάτων, των εικόνων και των αρχείων σας. Η κρυπτογράφηση του Wire λειτουργεί με διαφάνεια στο παρασκήνιο και δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί επειδή είναι πάντα ενεργή. Επιπλέον, ένα νέο κλειδί κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται για κάθε μήνυμα, μειώνοντας την επίδραση ενός μόνο παραβιασμένου κλειδιού. Είναι 100% ανοιχτού κώδικα, οπότε ο πηγαίος κώδικας του είναι διαθέσιμος για τους χρήστες για επαλήθευση, επιθεώρηση και βελτίωση μέσω του GitHub. Η Wire δεν πουλάει αναλυτικά στοιχεία ή δεδομένα χρήσης σε τρίτους. Αυτό το πρόγραμμα ασφαλών μηνυμάτων συμμορφώνεται πλήρως με τους αυστηρούς νόμους περί προστασίας δεδομένων στην Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι το πιο ελεγχόμενο από το κοινό λογισμικό συνεργασίας και επικοινωνίας στην αγορά.

 • Δεδομένα που συνδέονται με εσάς: Όνομα, αριθμός τηλεφώνου, επαφές, αναγνωριστικό χρήστη
 • Δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις
 • Πλήρως ανοιχτού κώδικα
 • Κρυπτογράφηση: Proteus, ένα πρωτόκολλο βασισμένο στο Signal Protocol

Telegram

Το Telegram είναι πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για κρυπτογραφημένες συνομιλίες. Οι φωνητικές κλήσεις και οι ομαδικές συνομιλίες περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (εάν και τα δύο μέρη διαθέτουν τηλεγράφημα). Υπάρχει μια επιλογή για αυτοκαταστροφή μηνυμάτων, αρχείων, φωτογραφιών και βίντεο σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποστολή και λήψη τους. Έχει ακόμη και αυτοκαταστροφικά μηνύματα. Για μια πιο ασφαλή εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τις μυστικές συνομιλίες από τις προηγμένες ρυθμίσεις της εφαρμογής, γεγονός που αναγκάζει την εφαρμογή από την άλλη πλευρά της μυστικής συνομιλίας να διαγράψει μηνύματα αν το επιλέξετε. Αυτά τα είδη συνομιλιών είναι ειδικά για τη συσκευή, επομένως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές μόνο από τη συσκευή προέλευσής τους. Εάν η συσκευή σας είναι ασφαλής, θα είναι και οι μυστικές συνομιλίες σας.

 • Δεδομένα που συνδέονται με εσάς: Όνομα, αριθμός τηλεφώνου, επαφές, αναγνωριστικό χρήστη
 • Δωρεάν, επικείμενες πλατφόρμες διαφημίσεων και premium λειτουργίες
 • Ανοιχτού κώδικα μερικώς
 • Κρυπτογράφηση: MTProto

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κώστας

Πολύ γέλιο η μετάφραση

 • Δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις, χρηματοδοτούμενη από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Σήματος (Signal Foundation)
 • Κρυπτογράφηση: Πρωτόκολλο σήματος (Signal Protocol)

Έκλαψα!

Φιλικά πάντα, τέτοια γίνονται.

Κώστας Βλαχάκης

Και εμένα, κάτι δεν μου καθόταν καλά στο μάτι το πρωί που το κοίταζα…. Συμβαίνουν αυτά. Σε ευχαριστούμε για το ευγενικό σχόλιο. Θα το διορθώσουμε 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet China Crypto Bitcoin

H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θεωρεί παράνομες τις crypto συναλλαγές

Σύμφωνα με αυτή, όλες οι συναλλαγές με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να θεωρούνται παράνομες.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Buy&Try, Sir Clive Sinclair, Surface Event, Windows 11 [S02E02 – 23/09/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τον αισθητήρα 200 Megapixel της Samsung, την απώλεια του κατασκευαστή της σειράς υπολογιστών Spectrum ZX, τα νέα μοντέλα της Microsoft από πρόσφατο το Surface Event και άλλα.

Internet Facebook

Facebook: Επιχειρεί αλλαγή εικόνας μέσω… news feed

To ισχυρότερο εργαλείο του, το News Feed, χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη των χρηστών του.

Internet Bitcoin

Bitcoin: Μεγάλη πτώση σε ένα 24ωρο λόγω Κίνας

Οι φόβοι εμφάνισης μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα συμπαρασύρουν την αξία του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.