Ασφαλείς online αγορές: 12 συμβουλές για Καλά Χριστούγεννα

Κατά την εορταστική περίοδο 2013-2014, το ποσοστό αγορών που θα πραγματοποιηθούν online αναμένεται ακόμη πιο αυξημένο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι ακόμη πιο πολλοί επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα ψώνια τους εις βάρος των καταναλωτών, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα και τον τραπεζικό λογαριασμό, είτε κλέβοντας και πουλώντας τα προσωπικά τους στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ESET δίνει 12 συμβουλές για το πώς μπορεί ο καταναλωτής να αποφύγει την εξαπάτηση στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει τις πιο συμφέρουσες online χριστουγεννιάτικες αγορές.

Xmas shopping 2013, Ασφαλείς online αγορές: 12 συμβουλές για Καλά Χριστούγεννα

1. Πραγματοποιήστε έλεγχο της συσκευής σας πριν ξεκινήσετε τις αγορές: Πριν από κάθε ταξίδι, κάνουμε έλεγχο στο αυτοκίνητο μας. Το ίδιο πρέπει να γίνεται με το Laptop ή το PC μας. Ενημερώστε και επιδιορθώστε τον browser, εξετάστε τα plug-ins των εφαρμογών, ελέγξτε το λειτουργικό σύστημα και τη σουίτα ασφαλείας, για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές online ταξίδι.

2. Να είστε προσεκτικοί σε site αγορών που δεν αναγνωρίζετε: Προτιμήστε να περιηγηθείτε σε γνωστά sites, που φημίζονται ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν και διαθέτουν ακριβείς περιγραφές των εμπορευμάτων. Διαβάστε τα reviews των επισκεπτών και όσων ήδη έχουν πραγματοποιήσει αγορές, για να διαπιστώσετε αν τα προϊόντα παραδίδονται εγκαίρως και σε καλή κατάσταση.

3. Προσέξτε τι password χρησιμοποιείτε: Όσο περισσότερα site επισκέπτεται κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να χρησιμοποιήσει ένα, κοινό password για όλα., ώστε να μην το ξεχάσει. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά passwords και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε τον κωδικό που έχετε για το προσωπικό email ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

4. Φανείτε επιφυλακτικοί σε «απίστευτες» τιμές και προσφορές: Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανά να μην είναι. Αποφεύγετε links που διαφημίζουν υπερβολικά χαμηλές τιμές προϊόντων, υπηρεσιών, ή καρτών δώρων, ειδικά όταν ισχύουν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και τα SMS πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, και, σε κάθε περίπτωση, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο την προσφορά για να διασταυρώσετε τι λένε άλλοι χρήστες.

5. Σιγουρευτείτε για την ασφάλεια της συναλλαγής και προτιμήστε να κάνετε τις αγορές σας από PC παρά από τηλεφωνική συσκευή: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SSL. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https ή shttp μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση αντί για http. Η διαδικασία αυτή γίνεται ευκολότερα σε PC, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση στο Google χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «απάτη», «ιός», «scam» ή «fraud» με το όνομα του site.

6. Προσοχή στις προσφορές που «λήγουν αύριο»: Προσφορές με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης μπορούν να εμφανιστούν στα emails σας, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη με το Pinterest (δείτε σχετικό άρθρο εδώ: https://www.welivesecurity.com/2013/08/15/justin-biebers-amazing-diet-five-social-posts-you-should-never-click/). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται αν υπάρχει ασυνταξία ή ορθογραφικά λάθη, αλλά ακόμη κι αν θέλετε να το ελέγξετε, πληκτρολογήστε απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων ενός browser το όνομα του website για να δείτε αν θα σας οδηγήσει πραγματικά εκεί.

7. Ελέγξτε την ασφάλεια των hotspots: Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε WiFi, στο σπίτι ή σε hotspot, ψάξτε το σύμβολο κλειδιού ή κλειδαριάς στο σχετικό παράθυρο διαλόγου. Προσπαθήστε να μην πραγματοποιείτε αγορές μέσω δημόσιων hotspots, και εναλλακτικά προτιμήστε την ασφάλεια του 3G ή 4G που προσφέρει το τηλέφωνό σας.

8. Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Στα περισσότερα gadgets είναι ενσωματωμένες λειτουργίες ελέγχου προστασίας των παιδιών από περιεχόμενο κατάλληλο μόνο για ενηλίκους. Η Apple στα iPhone, iPod και iPad διαθέτει ρυθμίσεις για να προφυλάσσει τους μικρούς χρήστες, σε περίπτωση που, στο πλαίσιο παιχνιδιών, αγοράσουν επιπλέον ιδιότητες και εφαρμογές. Πολιτική γονικού ελέγχου διαθέτουν επίσης και η Amazon, τα Windows 8 και οι κονσόλες Xbox και Nintendo DS. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους.

9. Ποια κάρτα θα χρησιμοποιήσετε: Προτιμήστε για τις αγορές σας την πιστωτική παρά τη χρεωστική κάρτα. Ακόμη κι αν εξαπατηθείτε, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.

10. Υπερβολικά πολλές πληροφορίες; Μάλλον κάτι συμβαίνει: Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εμφανιστεί σε μορφή ερωτήσεων κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης μίας φόρμας. Αν ένα website αγορών ζητά πολλές πληροφορίες σχετικά με την αγορά σας, όπως για παράδειγμα ζητάει τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης για μία απλή παραγγελία λουλουδιών, εγκαταλείψτε τη συναλλαγή και «τρέξτε» τη σάρωση για malware.

11. Μην περιμένετε χρήματα επειδή συμμετείχατε σε έρευνα: Εκτός από τις έρευνες ικανοποίησης πελατών των νόμιμων websites, όταν εμφανίζεται αναδυόμενο παράθυρο που υπόσχεται μετρητά ή δώρα απλά αν απαντήσετε μία ερώτηση όπως «Coke ή Pepsi?» κλείστε το και μην δώσετε το κινητό σας, αν δεν θέλετε να πληρώσετε για υπηρεσίες που ποτέ δεν ζητήσατε. Τα παράθυρα αυτά εμφανίζονται πολύ συχνά στα social media, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη δωρεάν εφαρμογή ESET Social Media Scanner για να ελέγξετε αν πρόκειται περί απάτης.

12. Μείνετε σε επιφυλακή και μετά την εορταστική περίοδο: Μετά τις γιορτές, ελέγξτε τον λογαριασμό της πιστωτικής σας. Αν έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης, ο λογαριασμός θα είναι το πρώτο σημάδι για να το αναγνωρίσετε και να προλάβετε ακόμη και την ανάκτηση των χρημάτων σας.

Ακόμη περισσότερες συμβουλές ασφαλείας κατά τις online αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Το 9. πολύ σωστό αν και οι περισσότεροι νομίζουνε ότι η χρεωστική είναι πιο ασφαλής.

nick2010

@Makis

Γιατί όμως δεν μας λες.

Και η χρεωστική κάποιας τράπεζας είναι και μάλιστα συδεδεμένη με κάποιο λογαριασμό όπου γίνεται έλεγχος και καταγραφή εκροών (που αντιστοιχούν πάντα σε κάποιο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό) από το αρμόδιο τμήμα τους διασφάλισης συναλλαγών (τουλάχιστον στην τράπεζα αττικής που έχω μία pre-paid).

Δεν μπορώ να φανταστώ που έγκειται η ανασφάλεια του “χρεωστικού” συστήματος αγορών.

theo

η χρεωστική έιναι πιο ασφαλής αν είναι internet visa(Η δουλευει με παρόμοιο τρόπο). εγώ έχω μία internet visa η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα εικονικό λογαριασμό που απλά μεταφέρεις εκέι χρήματα (μέσω ebank χωρίς χρέωση) και κάνεις την αγορά σου. αν είναι όμως συνδεδεμένη στο κανονικό σου λογαριασμό…

nick2010

Εννοείται ότι ΔΕΝ είναι συνδεδεμένη με κανονικό λογαριασμό (αλλιώς δεν θα είχε νόημα η έκδοσή της), απλά υπάρχει ένας “ειδικός” λογαριασμός συνδεδεμένος με την χρεωστική (και στη δική περίπτωση είναι visa) όπου σε αυτόν βάζεις ό,τι ποσό θέλεις και όταν θέλεις. Πχ. βάζεις 5 ευρώ -> θα έχεις κάρτα για συναλλαγές 5 ευρώ… 50 ευρώ -> θα έχεις κάρτας για συναλλαγές μέχρι 50 ευρώ.

ΙΜΟ και εκτός ebank συστήματος να είσαι (δλδ κατάθεση με τη φυσική σου παρουσία στο γκισέ της τράπεζας) και πάλι υπάρχει η ασφάλεια του “ό,τι χρήμα έχεις βάλει στην χρεωστική κάρτα, αυτό και μόνο υπόκειται στον συναλλακτικό κίνδυνο).

Πειρμένω αν ο Μάκης έχει κάτι διαφορετικό στο νου του και θέλει να μας διαφωτίσει.

UserX

Ο γενικός κανόνας λέει: Αγοράστε από μεγάλα WebShops Που τα γνωρίζει όλος ο κόσμος, και αν είναι NO NAME τότε ΜΟΝΟ εαν έχουν PayPal. Απλά πράγματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Africa Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.