OOKLA SpeedTest, Ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας του mobile internet

Η εποχή 4G έχει έρθει για τα καλά στην Ελλάδα και το ίδιο και ο αγώνας για την παροχή όλο και καλύτερων ταχυτήτων mobile internet στους καταναλωτές. Στο πνεύμα λοιπόν της ενημέρωσης η Cosmote κάπου μέσα στον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι έχει το πιο γρήγορο δίκτυο για mobile internet στην Ελλάδα και ότι η ταχύτητα αυτή είναι 27% μεγαλύτερη από τον δεύτερο κατά σειρά πάροχο.

Πέρα από την πρώτη θέση στην Ελλάδα η Cosmote κατατάσσεται 12η στην Ευρώπη ανάμεσα σε 140 παρόχους.

Με αφορμή την ανακοίνωσή αυτή ξέσπασε ένας άτυπος «πόλεμος» όπου η Vodafone απάντησε ότι έχει το καλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα.

Η Cosmote ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου φορέα, του OOKLA και του γνωστού στους περισσότερους λογισμικό τους το SpeedTest. Το δείγμα αφορούσε 150.000 μετρήσεις που έγιναν από τους ίδιους τους χρήστες μέσω του SpeeTest και αφορούν στον μέσο όρο ταχύτητας downloading σε μηνιαία βάση για την περίοδο των τελευταίων 6 μηνών. Να πούμε χαρακτηριστικά ότι για τον μήνα Μάρτιο η διαφορά ταχύτητας σύμφωνα με το SpeedTest της OOKLA από τον 2ο είναι γύρω στο 50% (~14.4Mbps Vs. 9.6Mbps).

Τι εργαλεία έχουμε όμως στην διάθεση μας προκειμένου να μετρηθούν οι ταχύτητες του internet;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές, όπως το Speedtest.net του OOKLA, Akamai, ComScore, M-Labs, Youtube Speed Numbers. Οι μετρήσεις που συλλέγονται δημοσιεύονται σε εταιρικές και δημόσιες αναφορές, επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πολιτική των εταιρειών όσο και στην τελική απόφαση των καταναλωτών. Επομένως ο τρόπος και η αξιοπιστία των μετρήσεων παίζουν σημαντικό ρόλο.

, OOKLA SpeedTest, Ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας του mobile internet

Τι είναι όμως το OOKLA SpeedTest και τι το κάνει άξιο αναφοράς ακόμη και από το MIT;

• Το OOKLA SpeedTest είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο μέτρησης της ταχύτητας του mobile internet και όχι μόνο, παγκοσμίως το οποίο κάνει πάνω από 5 εκατομμύρια test την ημέρα, σε 2.500 servers.

• Προσφέρει τη δωρεάν υπηρεσία Net Index, η οποία επιτρέπει σε κάθε χρήστη ευρυζωνικού δικτύου στον κόσμο να έχει πλήρη εικόνα της παγκόσμιας ευρυζωνικής απόδοσής του.

• Προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης σε downloads, uploads και ποιότητα γραμμής στις συνδέσεις μεταξύ τοπικών και διεθνών, είτε σταθερών είτε κινητών, διαδικτυακών παρόχων.

• Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τα δεδομένα των υπηρεσιών παροχής διαδικτύου και να διαπιστώσουν αν τους προσφέρονται οι συμφωνημένες ταχύτητες.

Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από το MIT και μέσω ενός paper εκθειάζουν το SpeedTest ως ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα εργαλεία για speed test. Στην ουσία αυτό που κάνει την διαφορά όπως αναφέρει και το report είναι ότι το OOKLA SpeedTest χρησιμοποιεί πολλαπλές TCP συνδέσεις για να συλλέξει δεδομένα το οποίο είναι κλειδί στο να εντοπίσει το λεγόμενο receive window limitation.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο δεδομένων το οποίο το δίκτυο μπορεί να διαχειριστεί πριν αρχίσει να τα απορρίπτει, πράγμα το οποίο τα υπόλοιπα test δεν το αξιοποιούν.

Οπότε βλέπουμε ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την μέτρηση της ταχύτητας του internet είναι το SpeedTest του OOKLA.

Εμείς σαν καταναλωτές περιμένουμε όπως πάντα καλύτερη ενημέρωση και προφανώς ένα καλύτερο προϊόν για να επιλέξουμε συνειδητά το καλύτερο δυνατό όσο αφορά τo mobile internet και το 4G γενικότερα.

, OOKLA SpeedTest, Ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας του mobile internet
Κάντε κλικ πάνω στο infographic για μεγέθυνση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Grigsgr

Εάν αυτά τα τεστ ήταν αξιόπιστα τότε οι εταιρείες όταν είχες πρόβλημα με ταχύτητες δεν θα σου ζήταγαν να κάνεις έλεγχο απο ftp servers αλλά απο την εν λόγω σελίδα. Ακόμη και ο ΟΤΕ χρησιμοποιεί τεστ απο ftp servers και δεν δέχεται κάτι άλλο. Όλοι ξέρουν ότι οι ταχύτητες απο αυτές τις σελίδες-εφαρμογές επηρρεάζονται περισσότερο και πιο εύκολα απο πολλούς παράγοντες.

Darth

οπος ειπαν και πριν ο καλυτερος τροπος να μετρισετε την ταχυτιτα του net ειναι ο εξις

1. κατεβαζετε ενα μεγαλουτσικο αρχειο απο καποιο αξιοπιστο server χρισιομοποιοντας καποιο download manager πχ idm(πχ nvidia, ote ftp, fortnet, ftp καποιο ππανεπιστιμιο κλπ)

2. περιμενετε μερικα δευτερολεπτα να σταφεροπιιθει η ταχυτιτα

3. πχ πειτε οτι κατεβαζετεμε 1.5 mb/s τοτε κανετε 1,5 * 9 (κανονικα ειναι *8 αλλα αν μετρισουμε και τα headers παει 9 περιπου)

4. δλδ εχουμε και λεμε η γραμμη μας ειναι σταθερα στα 13,5 mbps

tasos

Δεν μπορείς να συγκρίνεις την εταιρία σου “cosmote” , με την 2η μεγαλύτερη στον κόσμο “Vodafone” άσε που η 2η δίνει φοιτητικό πακέτο σε σπουδαστές ΙΕΚ.

George

@tasos

Συφωνώ ότι τα τεστ αυτά δεν είναι 100% αξιόπιστα αλλά μην σκέφτεσαι το ότι επειδή είναι η “Vodafone” μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον χωρό αυτό, σημαίνει ότι είναι κ νούμερο 1 στην ελλάδα.

Σκέψου απλά ότι άλλες υποδομές έχει η Vodafone Ελλάδας με την αντίστοιχη μιας άλλη χώρας.
Δεν λέω ότι η Cosmote είναι πιο γρήγορη απλά δεν σημαίνει ότι η Vodafone επειδή είναι “Vodafone” είναι και καλύτερη.

Η γνώμη μου βέβαια πάντα.

ed

Παιδιά, εγώ έχω vodafone εδώ και 2 χρόνια περίπου που έβγαλε το φοιτιτικό πακέτο (το πάσο μου έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο αλλά το πακέτο ισχύει κανονικά :P). Έχω περάσει από όλους τους παρόχους (συμβόλαιο, όχι κάρτα αν μετράει καθόλου αυτό). Η Wind… αυτό. Είναι εταιρία που βάζεις τελίτσες και δε ξέρεις τι να πεις… Καλές τιμές αλλά μόνο αυτό. Η cosmote, “σήμα καμπάνα” όπως έλεγε και η διαφήμιση αλλά από τιμές, δήμιος. Η vodafone, αν και έχει τις 2ες καλύτερες τιμές και είναι πολυεθνική, στην Ελλάδα το σήμα της είναι επιεικώς απαράδεκτο. Σε όλες τις περιοχές που χρειάστηκα τηλέφωνο ή ίντερνετ (π.χ. το χωριό) έβλεπα την αδερφή μου με cosmote να έχει τουλάχιστον 3G και 3 γραμμές και η vodafone να μη μπορεί να κλειδώσει το δίκτυο… Τι να το κάνω αν στην Αριστοτέλους έχει 4G και στην υπολοιπη Ελλάδα που πραγματικά το χρειάζεσαι δε πιάνει τίποτα. Α, και στο σπίτι μου, αρχικά πίστευα ότι δεν έπιανε λόγω περιοχής ή τοίχων, και πάλι ήρθε φίλος μου με Cosmote και έπιανε καμπάνα.

Solon

Έχω δουλέψει και τις τρεις εταιρίες κινητής στην Ελλάδα και δουλεύω ταυτόχρονα Cosmote και VODAFONE κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα του Speedtest είναι απόλυτα αξιόπιστα για μένα. Αυτό όμως που δεν φαίνεται στα τεστ είναι ότι το δίκτυο της VODAFONE δεν κολλάει σχεδόν ποτέ ενώ της Cosmote στις ώρες αιχμής πέφτει αισθητά η ταχύτητά του δικτύου.

Topdim

Τσιμισκή με Μητροπόλεως με Cosmote και Galaxy S4 4G 51.20Mbps Down, 21.03Mbps up, ping 44ms.
Αυτά είναι!!!

Μάκης

Για πείτε μου, ο μέσος Έλληνας τι να το κάνει όταν έχει διαθέσιμα 500ΜΒ το πολύ; Να τα καταναλώσει σε 2 λεπτά; Εγώ που έχω 1500ΜΒ και πάλι αγχώνομαι και παρακολουθώ συνέχεια το υπόλοιπο μου! Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 5GB για να λέμε ότι πιάνει τόπο η ταχύτητα για να κατεβάζουμε μεγάλα αρχεία γιατί το να ανεβάσουμε μια φώτο στο FB δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ!

Μιχάλης

@Μάκης για αυτό βάζεις wind βάζεις μια 20€ τον μήνα σου δίνει 1.5gb τον μήνα και βάζεις με 15€ 5gb . Άρα σύνολο 6.5gb και είσαι κομπλέ. Και μην μου πεις για την έλλειψη 4g γιατί 24mbps που πιάνω έξω είναι αρκετά και τα διπλάσια από ότι η σύνδεση του σπιτιού μου

chris

Σόρρυ και όλας αλλά προσωπικά θεωρώ σωστό πως οι σπουδατές ΙΕΚ δεν δικαιούνται φοιτητικές προσφορες.

tasos

@chris Για πες μου, γιατί είναι “σωστό” κατά τη γνώμη σου οι Σπουδαστές ΙΕΚ να μη δικαιούνται φοιτητικές προσφορές ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Android Android Smartphones Google

Η Google σχεδιάζει να μεταφέρει τη Γραμμή Αναζήτησης στο κάτω μέρος του app στο Android

Τα περισσότερα Android smartphone στον κόσμο έχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές της Google, με μια από τις βασικότερες να είναι το Google app.

Internet

Ευρώπη: Θα τριπλασιασθεί η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το 2028

Το 2028, η ευρωπαϊκή κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα τριπλασιαστεί από αυτή που ήταν το 2022, λέει μια νέα πρόβλεψη.

Internet ad blocker featured YouTube

Η YouTube ξεκινά τα ‘Playables’ για τους συνδρομητές Premium

To Υoutube κάνει πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα του προσπαθώντας να προσελκύσει περισσότερους επί πληρωμή χρήστες.

Internet Bard featured Google

Google Bard: Μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις για βίντεο στο Youtube

Toν Σεπτέμβριο η Google παρουσίασε το Bard Extensions και τώρα η επέκταση του Youtube μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει σε ένα βίντεο.